Pomidory na zimę do słoików to cała gama przepysznych przetworów, które warto mieć w swojej spiżarni. Z pomidorów przygotujesz m.in. domowy sos, ketchup, a także pyszny dodatek warzywny do dań obiadowych.
Przecier pomidorowy na zimę jest bardzo prosty w wykonaniu i na pewno warto znać ten przepis. Przecier pomidorowy na zimę do słoików może być bazą do domowych sosów i zup. Przygotujesz go z:
Sposób przygotowania:
Pomidory dokładnie umyj i sparz wrzątkiem, a następnie obierz ze skórek i pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojone pomidory umieść w dużym garnku i gotuj na małym ogniu przez ok. 30-40 minut. W tym czasie część wody z pomidorów odparuje. Pomidory zblenduj na gładką masę, a następnie przecedź przez sito, aby pozbyć się resztek nasion i skórek. Przecier można doprawić solą i cukrem (ilość według uznania). Gotowy przecier przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj np. w kąpieli wodnej.
Sałatka z pomidorów na zimę to doskonały dodatek do dań obiadowych z mięsem. To bogactwo smaków i cennych składników odżywczych, dlatego warto wypróbować ten przepis. Przygotuj następujące składniki:
Sposób przygotowania:
Warzywa dokładnie umyj. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plastry. Wszystkie warzywa umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj. W dużym garnku zagotuj składniki na zalewę tj. ocet, cukier, olej i sól. Do wrzącej zalewy dodaj warzywa i gotuj całość przez kwadrans. Gorącą sałatkę z pomidorów przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj w kąpieli wodnej.
Kolejna propozycja to pomidory koktajlowe na zimę marynowane. Do ich przygotowania będziesz potrzebować:
Sposób przygotowania:
Pomidory koktajlowe dokładnie umyj i osusz, a następnie na każdym z nich zrób małe nakłucie. Do wyparzonych słoików wrzuć po 1 ząbku czosnku, liściu laurowym, kilku ziarnach pieprzu i gorczycy oraz gałązki kopru. W słoikach ułóż ciasno pomidorki koktajlowe. Przygotuj zalewę: w garnku zagotuj wodę, ocet, cukier i sól (1 łyżkę). Gdy składniki zalewy dokładnie się ze sobą połączą, zdejmij garnek z ognia, a następnie gorącą zalewą zalej pomidory w słoikach. Słoiki szczelnie zamknij, a następnie pasteryzuj w kąpieli wodnej.
Kolejny przepis to pomidory w kawałkach na zimę, które idealnie sprawdzą się jako baza do sosów i gulaszu. Przygotuj następujące składniki:
Sposób przygotowania:
Pomidory dokładnie umyj, a następnie sparz i zdejmij z nich skórkę. Pokrój na mniejsze kawałki i układaj ciasno w słoikach. Do każdego słoika dodaj szczyptę soli. Jeżeli pomidory nie wypuszczą wystarczająco dużo soku, należy puste przestrzenie w słoikach uzupełnić gorącą wodą. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj.
Powyższy przepis na pomidory w słoiku na zimę można nieco zmodyfikować, by nadać mu intensywnie ziołowego aromatu. Zioła bardzo dobrze komponują się ze smakiem pomidorów, a domowe przetwory z pomidorów na zimę z dodatkiem ziół można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Wystarczy, że na dno każdego słoika dodasz kilka listków bazylii lub oregano, a także kilka ząbków czosnku. Kolejny krok to ciasne ułożenie pomidorów w słoikach i ich posolenie, a następnie uzupełnienie słoików gorącą wodą w sytuacji, gdy pomidory nie puszczą wystarczającej ilości soku. Słoiki z pomidorami na zimę szczelnie zamykamy i pasteryzujemy w kąpieli wodnej.
Zobacz też: Takie pierogi w Chinach są niezwykle popularne. W Polsce nabierają rozpędu. Farsz to petarda