Pomidory na zimę przydadzą się każdemu. Pospiesz się, aby przygotować najsmaczniejsze przetwory

Pomidory na zimę goszczą na naszych półkach spiżarnianych w wielu różnych odsłonach. Pomidory są nie tylko bardzo smaczne, ale i niezwykle zdrowe. Poznaj nasze propozycje na przetwory, w których możesz zamknąć najlepsze smaki lata.

Pomidory na zimę do słoików to cała gama przepysznych przetworów, które warto mieć w swojej spiżarni. Z pomidorów przygotujesz m.in. domowy sos, ketchup, a także pyszny dodatek warzywny do dań obiadowych.

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Przecier pomidorowy na zimę jako baza do zup i sosów 

Przecier pomidorowy na zimę jest bardzo prosty w wykonaniu i na pewno warto znać ten przepis. Przecier pomidorowy na zimę do słoików może być bazą do domowych sosów i zup. Przygotujesz go z: 

Sposób przygotowania: 

Pomidory dokładnie umyj i sparz wrzątkiem, a następnie obierz ze skórek i pokrój na mniejsze kawałki. Pokrojone pomidory umieść w dużym garnku i gotuj na małym ogniu przez ok. 30-40 minut. W tym czasie część wody z pomidorów odparuje. Pomidory zblenduj na gładką masę, a następnie przecedź przez sito, aby pozbyć się resztek nasion i skórek. Przecier można doprawić solą i cukrem (ilość według uznania). Gotowy przecier przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj np. w kąpieli wodnej. 

Sałatka z pomidorów na zimę jest idealna do dań obiadowych 

Sałatka z pomidorów na zimę to doskonały dodatek do dań obiadowych z mięsem. To bogactwo smaków i cennych składników odżywczych, dlatego warto wypróbować ten przepis. Przygotuj następujące składniki: 

  • 3 kg pomidorów
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 1 kg cebuli
  • 3 duże marchewki
  • 1 główka czosnku
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka oleju
  • ½ szklanki soli 

Sposób przygotowania: 

Warzywa dokładnie umyj. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plastry. Wszystkie warzywa umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj. W dużym garnku zagotuj składniki na zalewę tj. ocet, cukier, olej i sól. Do wrzącej zalewy dodaj warzywa i gotuj całość przez kwadrans. Gorącą sałatkę z pomidorów przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj w kąpieli wodnej. 

Pomidory koktajlowe na zimę marynowane 

Kolejna propozycja to pomidory koktajlowe na zimę marynowane. Do ich przygotowania będziesz potrzebować: 

  • 2 kg pomidorów koktajlowych
  • 1 szklanki octu
  • 1 l wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • soli
  • 4 ząbków czosnku
  • 4 liści laurowych
  • 2 łyżek ziaren pieprzu
  • 2 łyżek ziaren gorczycy
  • kilku gałązek koperku 

Sposób przygotowania: 

Pomidory koktajlowe dokładnie umyj i osusz, a następnie na każdym z nich zrób małe nakłucie. Do wyparzonych słoików wrzuć po 1 ząbku czosnku, liściu laurowym, kilku ziarnach pieprzu i gorczycy oraz gałązki kopru. W słoikach ułóż ciasno pomidorki koktajlowe. Przygotuj zalewę: w garnku zagotuj wodę, ocet, cukier i sól (1 łyżkę). Gdy składniki zalewy dokładnie się ze sobą połączą, zdejmij garnek z ognia, a następnie gorącą zalewą zalej pomidory w słoikach. Słoiki szczelnie zamknij, a następnie pasteryzuj w kąpieli wodnej. 

Pomidory w kawałkach na zimę doskonałe do sosów i gulaszu

Kolejny przepis to pomidory w kawałkach na zimę, które idealnie sprawdzą się jako baza do sosów i gulaszu. Przygotuj następujące składniki: 

  • 5 kg dojrzałych pomidorów
  • sól do smaku
  • przegotowana, gorącą wodą (opcjonalnie)

Sposób przygotowania: 

Pomidory dokładnie umyj, a następnie sparz i zdejmij z nich skórkę. Pokrój na mniejsze kawałki i układaj ciasno w słoikach. Do każdego słoika dodaj szczyptę soli. Jeżeli pomidory nie wypuszczą wystarczająco dużo soku, należy puste przestrzenie w słoikach uzupełnić gorącą wodą. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj. 

Pomidory w słoiku na zimę wzbogacone aromatycznymi przyprawami i ziołami 

Powyższy przepis na pomidory w słoiku na zimę można nieco zmodyfikować, by nadać mu intensywnie ziołowego aromatu. Zioła bardzo dobrze komponują się ze smakiem pomidorów, a domowe przetwory z pomidorów na zimę z dodatkiem ziół można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Wystarczy, że na dno każdego słoika dodasz kilka listków bazylii lub oregano, a także kilka ząbków czosnku. Kolejny krok to ciasne ułożenie pomidorów w słoikach i ich posolenie, a następnie uzupełnienie słoików gorącą wodą w sytuacji, gdy pomidory nie puszczą wystarczającej ilości soku. Słoiki z pomidorami na zimę szczelnie zamykamy i pasteryzujemy w kąpieli wodnej. 

Zobacz też: Takie pierogi w Chinach są niezwykle popularne. W Polsce nabierają rozpędu. Farsz to petarda

Więcej o: