Czy obiad na Wszystkich Świętych można przygotować w jednym garnku? Pomysł na szybkie i pyszne dania

Zbliża się dzień, w którym wraz z bliskimi odwiedzimy cmentarze. Zastanawiając się, co podać na obiad na Wszystkich Świętych, warto rozważyć potrawy rozgrzewające i sycące.

Dobrym pomysłem na obiad na Wszystkich Świętych może być pożywna i rozgrzewająca zupa. Świetną opcją może okazać się również jednogarnkowe danie, które nie tylko łatwo odgrzać, ale też z powodzeniem zaspokoi ono głód i pomoże się rozgrzać.

Zobacz wideo Na cmentarzach może wkrótce zabraknąć miejsca

Co podać na Wszystkich Świętych?

Zastanawiając się, co podać na Wszystkich Świętych, warto rozważyć przygotowanie pysznej i rozgrzewającej zupy. Doskonale sprawdzi się w tej sytuacji oczywiście klasyczny rosół albo żurek z kiełbasą. Z powodzeniem jednak można zaproponować bliskim kremową zupę z dyni albo pożywną zupę gulaszową.

Zupa z dyni

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula cukrowa
  • pół szklanki tłustego mleka
  • łyżka masła klarowanego
  • 5 łyżek oliwy
  • sól
  • tymianek
  • oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię dokładnie myjemy (jeśli jest to dynia Hokkaido, to nie obieramy), kroimy na pół, wydrążamy miąższ z pestkami i włóknami, kroimy na kawałki, rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy delikatnie oliwą, posypujemy solą, a między kawałki dyni wkładamy ząbki czosnku w całości. Dynię pieczemy około 35 minut w temperaturze 210 stopni (lub 180 z termoobiegiem). Upieczoną dynię blendujemy z odrobiną tymianku i oregano.
  2. Obieramy cebulę i marchew. Cebulę drobno siekamy, marchew ścieramy na tarce. Do garnka dajemy łyżkę masła klarowanego, marchew i cebulę, podsmażamy przez około 20 minut na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Dodajemy bulion, doprowadzamy do wrzenia.
  3. Do wywaru dodajemy pulpę dyniową, wlewamy mleko i wszystko razem miksujemy na gładko.

Zupa gulaszowa

Składniki:

  • 0,5 kg wieprzowiny
  • 0,5 kg wołowiny
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów lub passaty
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,25 l bulionu lub wody
  • 3 łyżki smalcu lub oleju roślinnego
  • słodka i ostra papryka
  • tymianek
  • oregano
  • sól
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy na małe kawałki i podsmażamy na smalcu lub oleju.
  2. Cebulę obieramy i siekamy, podsmażamy na smalcu lub oleju. Obieramy i kroimy na plasterki czosnek, marchewki i pietruszkę. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy na kawałki. Wszystko dodajemy do cebuli, smażymy do 10 minut.
  3. Do warzyw dodajemy mięso z sosem oraz wodę lub bulion, a także przyprawy. Całość mieszamy, garnek przykrywamy i gotujemy na małej mocy półtorej godziny.
  4. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy wraz z pomidorami i przecierem. Mieszamy, ponownie przykrywamy, gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie (około pół godziny).

Dania na Wszystkich Świętych

Jakie dania na Wszystkich Świętych warto przygotować, by po przyjściu z cmentarza zmarznięta rodzina mogła się ogrzać i najeść do syta? Obok rozgrzewającej i sycącej zupy innym dobrym pomysłem może okazać się jednogarnkowe danie, zwłaszcza takie, które można przygotować dzień (lub dwa) wcześniej, a odgrzewane smakuje jeszcze lepiej, niż świeżo zrobione. Taką potrawą jest chociażby leczo.

Składniki:

  • 5 papryk (najlepiej różnokolorowych)
  • 6 pomidorów malinowych
  • 3 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęto kiełbasy
  • smalec lub olej
  • garść świeżego oregano
  • przyprawy (słodka papryka, ostra papryka, papryka wędzona, sól, pieprz).

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka na rozgrzany tłuszcz, podsmażamy pięć minut, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką.
  2. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Dodajemy do garnka, podsmażamy 10 minut bez przykrycia.
  3. Papryki myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka z cebulą. Dodajemy po płaskiej łyżeczce papryki słodkiej i wędzonej oraz odrobinę papryki ostrej. Wrzucamy też jednego obranego i pokrojonego pomidora (koniecznie z sokiem). Przykrywamy garnek pokrywką, dusimy około 25 minut.
  4. W tym czasie pozostałe pomidory obieramy i kroimy na kawałki, mieszamy z garścią oregano, odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu. Następnie dodajemy do garnka z leczo. Mieszamy, gotujemy 5 minut bez przykrycia.
  5. Podajemy z pieczywem.

Dania obiadowe na Wszystkich Świętych

Jakie jeszcze dania obiadowe na Wszystkich Świętych warto przygotować? Na pewno sprawdzi się klasyczny bigos lub strogonow. To dania mięsne, sycące i rozgrzewające. Ale jeśli dysponujemy cukinią, możemy przygotować bigos z cukinii.

Składniki:

  • 4 średnie cukinie
  • 5 pomidorów
  • 1 cebula
  • biała część małego pora
  • 2 średnie marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pęto lekko podwędzanej kiełbasy
  • tłuszcz do smażenia
  • przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, sól, pieprz).

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy w garnku tłuszcz. Cebulę, pora i marchewki obieramy i kroimy na drobne kawałki, wrzucamy do garnka, podsmażamy 10 minut.
  2. Cukinię obieramy i kroimy w półplasterki, dodajemy do garnka. Wraz z nią dodajemy obrany i pokrojony w plasterki czosnek oraz przyprawy. Mieszamy i smażymy bez przykrycia 10 minut.
  3. Kiełbasę kroimy na plasterki. Pomidory obieramy i kroimy na kawałki. Jedno i drugie dodajemy do garnka, przykrywamy przykrywką, dusimy 20 minut.
  4. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Gotujemy 20 minut bez przykrycia.
  5. Serwujemy z pieczywem.
Więcej o: