Dobrym pomysłem na obiad na Wszystkich Świętych może być pożywna i rozgrzewająca zupa. Świetną opcją może okazać się również jednogarnkowe danie, które nie tylko łatwo odgrzać, ale też z powodzeniem zaspokoi ono głód i pomoże się rozgrzać.
Zobacz wideo Na cmentarzach może wkrótce zabraknąć miejsca
Co podać na Wszystkich Świętych?
Zastanawiając się, co podać na Wszystkich Świętych, warto rozważyć przygotowanie pysznej i rozgrzewającej zupy. Doskonale sprawdzi się w tej sytuacji oczywiście klasyczny rosół albo żurek z kiełbasą. Z powodzeniem jednak można zaproponować bliskim kremową zupę z dyni albo pożywną zupę gulaszową.
Zupa z dyni
Składniki:
- 1 kg dyni
- 3 duże ząbki czosnku
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula cukrowa
- pół szklanki tłustego mleka
- łyżka masła klarowanego
- 5 łyżek oliwy
- sól
- tymianek
- oregano.
Sposób przygotowania:
- Dynię dokładnie myjemy (jeśli jest to dynia Hokkaido, to nie obieramy), kroimy na pół, wydrążamy miąższ z pestkami i włóknami, kroimy na kawałki, rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy delikatnie oliwą, posypujemy solą, a między kawałki dyni wkładamy ząbki czosnku w całości. Dynię pieczemy około 35 minut w temperaturze 210 stopni (lub 180 z termoobiegiem). Upieczoną dynię blendujemy z odrobiną tymianku i oregano.
- Obieramy cebulę i marchew. Cebulę drobno siekamy, marchew ścieramy na tarce. Do garnka dajemy łyżkę masła klarowanego, marchew i cebulę, podsmażamy przez około 20 minut na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Dodajemy bulion, doprowadzamy do wrzenia.
- Do wywaru dodajemy pulpę dyniową, wlewamy mleko i wszystko razem miksujemy na gładko.
Zupa gulaszowa
Składniki:
- 0,5 kg wieprzowiny
- 0,5 kg wołowiny
- 3 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 1 korzeń pietruszki
- 1 czerwona papryka
- 2 średnie marchewki
- 4 ząbki czosnku
- puszka pomidorów lub passaty
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,25 l bulionu lub wody
- 3 łyżki smalcu lub oleju roślinnego
- słodka i ostra papryka
- tymianek
- oregano
- sól
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Mięso kroimy na małe kawałki i podsmażamy na smalcu lub oleju.
- Cebulę obieramy i siekamy, podsmażamy na smalcu lub oleju. Obieramy i kroimy na plasterki czosnek, marchewki i pietruszkę. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy na kawałki. Wszystko dodajemy do cebuli, smażymy do 10 minut.
- Do warzyw dodajemy mięso z sosem oraz wodę lub bulion, a także przyprawy. Całość mieszamy, garnek przykrywamy i gotujemy na małej mocy półtorej godziny.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy wraz z pomidorami i przecierem. Mieszamy, ponownie przykrywamy, gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie (około pół godziny).
Dania na Wszystkich Świętych
Jakie dania na Wszystkich Świętych warto przygotować, by po przyjściu z cmentarza zmarznięta rodzina mogła się ogrzać i najeść do syta? Obok rozgrzewającej i sycącej zupy innym dobrym pomysłem może okazać się jednogarnkowe danie, zwłaszcza takie, które można przygotować dzień (lub dwa) wcześniej, a odgrzewane smakuje jeszcze lepiej, niż świeżo zrobione. Taką potrawą jest chociażby leczo.
Składniki:
- 5 papryk (najlepiej różnokolorowych)
- 6 pomidorów malinowych
- 3 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęto kiełbasy
- smalec lub olej
- garść świeżego oregano
- przyprawy (słodka papryka, ostra papryka, papryka wędzona, sól, pieprz).
Sposób przygotowania:
- Cebule obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka na rozgrzany tłuszcz, podsmażamy pięć minut, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką.
- Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Dodajemy do garnka, podsmażamy 10 minut bez przykrycia.
- Papryki myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka z cebulą. Dodajemy po płaskiej łyżeczce papryki słodkiej i wędzonej oraz odrobinę papryki ostrej. Wrzucamy też jednego obranego i pokrojonego pomidora (koniecznie z sokiem). Przykrywamy garnek pokrywką, dusimy około 25 minut.
- W tym czasie pozostałe pomidory obieramy i kroimy na kawałki, mieszamy z garścią oregano, odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu. Następnie dodajemy do garnka z leczo. Mieszamy, gotujemy 5 minut bez przykrycia.
- Podajemy z pieczywem.
Dania obiadowe na Wszystkich Świętych
Jakie jeszcze dania obiadowe na Wszystkich Świętych warto przygotować? Na pewno sprawdzi się klasyczny bigos lub strogonow. To dania mięsne, sycące i rozgrzewające. Ale jeśli dysponujemy cukinią, możemy przygotować bigos z cukinii.
Składniki:
- 4 średnie cukinie
- 5 pomidorów
- 1 cebula
- biała część małego pora
- 2 średnie marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- pęto lekko podwędzanej kiełbasy
- tłuszcz do smażenia
- przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, sól, pieprz).
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy w garnku tłuszcz. Cebulę, pora i marchewki obieramy i kroimy na drobne kawałki, wrzucamy do garnka, podsmażamy 10 minut.
- Cukinię obieramy i kroimy w półplasterki, dodajemy do garnka. Wraz z nią dodajemy obrany i pokrojony w plasterki czosnek oraz przyprawy. Mieszamy i smażymy bez przykrycia 10 minut.
- Kiełbasę kroimy na plasterki. Pomidory obieramy i kroimy na kawałki. Jedno i drugie dodajemy do garnka, przykrywamy przykrywką, dusimy 20 minut.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Gotujemy 20 minut bez przykrycia.
- Serwujemy z pieczywem.