Pesto z suszonych pomidorów to prawdziwa uczta smakowa. Idealnie pasuje do makaronu, ale można je podać także jako smarowidło do kanapek.
Pesto czerwone, czyli tzw. pesto rosso to smakowita pasta, którą można wypróbować jako alternatywę dla tradycyjnego pesto bazyliowego. Czerwone pesto wyróżnia się intensywnym kolorem, który zawdzięcza swojemu głównemu składnikowi, czyli suszonym pomidorom. Suszone pomidory to przysmak, który często gości na naszych stołach. Są intensywne w smaku, a ponadto znajdziemy w nich szereg cennych dla zdrowia składników. Suszone pomidory zawierają m.in. potas i żelazo, a także witaminy z grupy B i likopen, który jest uważany za jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Suszone pomidory to produkt o szerokim zastosowaniu w kuchni. Można je dodawać m.in. do sałatek, potraw mięsnych, sosów i pesto. W poniższym artykule dowiemy się właśnie, jak przyrządzić smakowite pesto z suszonych pomidorów i z czym je podawać.
Jak zrobić aromatyczne pesto rosso? Przepis na domowe pesto z suszonych pomidorów nie jest trudny i opiera się na jedynie kilku składnikach. Głównym są oczywiście suszone pomidory, które są odpowiedzialne nie tylko za smak przekąski, ale także jej kolor. Smak pasty uzupełniają ponadto:
Wyżej zostały wymienione podstawowe składniki na pesto z suszonych pomidorów. Aby zmodyfikować nieco przepis, można dodać np. bazylię lub odrobinę chili, które podkręcą smak naszej domowej pasty.
Jak zrobić pesto pomidorowe? Do przygotowania domowej pasty na bazie suszonych pomidorów, będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Orzechy piniowe umieszczamy na suchej patelni i prażymy do momentu, aż staną się brązowe i zaczną wydzielać intensywny aromat. Pomidory odsączamy z oleju (nie musi być dokładnie) i umieszczamy w misie blendera. Dodajemy prażone orzechy pinii, obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, tarty parmezan oraz oliwę z oliwek. Wszystko blendujemy na gładką masę. Jeśli pesto jest zbyt gęste, należy dodać więcej oliwy z oliwek. Pesto z suszonych pomidorów doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Jak podać przygotowaną w ten sposób pastę? Nasza propozycja to makaron z pesto z suszonych pomidorów. Dowolny makaron wystarczy ugotować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, a następnie wymieszać go z pesto. Danie smakuje wybitnie i pięknie się prezentuje posypane ziarnami kolorowego pieprzu i udekorowane kilkoma listkami świeżej bazylii. Pesto z suszonych pomidorów świetnie sprawdzi się także jako smarowidło do porannego pieczywa. Jego smak idealnie komponuje się z chrupiącymi grzankami. Pesto z suszonych pomidorów można wykorzystać także jako składnik zapiekanek warzywnych. Fajnie sprawdzi się również do pizzy jako alternatywa dla tradycyjnego sosu pomidorowego.
Jak przechowywać pesto pomidorowe? Domowej roboty pesto z suszonych pomidorów powinno być przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku (może być to np. słoik lub szklane naczynie do przechowywania żywności) w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Pesto domowe należy zużyć maksymalnie w przeciągu miesiąca. Pesto można zalać przed zamknięciem niewielką ilością oliwy. Zapobiega to wysychaniu, a nasze pesto z suszonych pomidorów zachowa świeżość na dłużej. Pojemnika z domowym pesto z suszonych pomidorów nie powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej przez dłuższy czas. Istnieje wówczas ryzyko, że dojdzie do rozwoju bakterii i nasz produkt ulegnie zepsuciu.
Zobacz też: Suszone pomidory w sklepie trochę kosztują, więc zrób je w domu. Zapewniamy, że nie ma nic prostszego