• Link został skopiowany

Znakomita meksykańska zupa z sycącą wkładką. Smak taki, że nie da się jej oprzeć [PRZEPIS]

Kolorowa, gęsta, sycąca i naprawdę przepyszna. Taka właśnie jest zupa meksykańska na bazie mięsa i świeżych warzyw. Swój wyrazisty, lekko pikantny smak zawdzięcza przyprawom takim jak kminek i papryka. Jak ją przygotować? Koniecznie sprawdź nasze dwa przepisy.
Zupa meksykańska (zdjęcie ilustracyjne)
Enio DePaz / iStock

Kuchnia meksykańska charakteryzuje się całą paletą barw oraz wyrazistymi smakami i bogactwem aromatów. Jednak największą zaletą tej kuchni są proste i szybkie przepisy. Poniżej podajemy dwa przepisy: na zupę meksykańską z mięsem mielonym oraz z jej inną wersję, z kurczakiem.

Zobacz wideo Burrito wegetariańskie

Prawdziwa zupa meksykańska - dwa w jednym

W kuchni meksykańskiej nie ma wyraźnego podziału na pierwsze i drugie danie. Posiłek powinien być smaczny i zapewnić zastrzyk kalorii, dlatego oryginalna zupa meksykańska bazuje na mięsie mielonym. W efekcie otrzymujemy danie typu 2 w 1. Jednak dla miłośników nieco delikatniejszych smaków powstała też wersja, która bazuje na kurczaku.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym - przepis

Obiad w tym wydaniu z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom czerwonego mięsa. W dalszej części podajemy pełną listę składników oraz przepis krok po kroku.

Lista składników:

  • 1 litr wody
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 0,5 łyżeczki chili
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od zagotowania wody w garnku. W międzyczasie podsmaż mięso do momentu, aż stanie się rumiane i przełóż je do wrzątku. 
  2. Na patelni podsmaż posiekaną w kostkę cebulę, powinna się lekko zeszklić. Następnie dodaj koncentrat, przyprawy oraz posiekany czosnek. 
  3. Wszystkie składniki smaż przez 5 minut i przełóż je do garnka z mięsem. Dodaj też pomidory z sosem, kukurydzę i fasolę. Dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj przez pół godziny.

Zupa meksykańska z kurczakiem - przepis

Czas na wersję light, kurczak w formie sycącej wkładki sprawdzi się równie dobrze, co czerwone mięso.

Lista składników:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 2 ugotowane filety z kurczaka
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 garść kolendry
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • oliwa, sól i pieprz do smaku

Zupa meksykańska przepis z kurczakiem krok po kroku:

  1. Na oliwie podsmaż posiekany czosnek oraz cebulę, następnie dodaj kminek i smaż dalej przez kolejną minutę. Następnie podsmaż pociętą w okręgi marchewkę. 
  2. W kolejnym kroku dodaj kukurydzę, fasolę, papryczkę chili, paprykę pokrojoną w kostkę, posiekaną papryczkę chili, pomidory i na koniec zalej wszystko bulionem i gotuj przez pół godziny. 
  3. Po upływie tego czasu dodaj sól, pieprz oraz sok z limonki. Następnie do zupy dodaj pokrojonego kurczaka i gotuj wszystko przez 5 minut. Zupę podawaj z tartym serem i kolendrą.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: