Kieszonki z piersi kurczaka to proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne i efektowne danie. Można podać je jako dodatek mięsny do ryżu, kaszy lub ziemniaków. Obłędnie smakują z sałatką z kiszonych ogórków.
iStock
REKLAMA
REKLAMA
Kieszonki z piersi kurczaka nie są popularną potrawą. Czy wiesz, jak zrobić smakowite danie obiadowe dla całej rodziny? Poniżej znajdziesz bardzo łatwy przepis.
REKLAMA
Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe
Kieszonki drobiowe - jak przygotować?
Kieszonki drobiowe to danie, które cieszy się coraz większą popularnością. Choć sprawia wrażenie skomplikowanego, to nic bardziej mylnego. W rzeczywistości kieszonki drobiowe są bardzo proste w przygotowaniu i bez problemu poradzą sobie z nimi także początkujący kucharze.
Co ważne, kieszonki drobiowe można faszerować dowolnie. My proponujemy nadzienie szpinakowe, które idealnie pasuje do dań drobiowych. Przygotujmy zatem składniki.
Kieszonki na obiad - lista składników
Kieszonki na obiad to danie, do którego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
Jak zrobić smakowite drobiowe kieszonki? Przepis krok po kroku przedstawia się następująco:
Mięso z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym
Na każdym filecie robimy nacięcie wzdłuż, tworząc kieszonkę
Oprószamy solą i pieprzem zarówno w środku, jak i na zewnątrz
Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek
Wrzucamy czosnek i chwilę podsmażamy
Gdy czosnek ładnie się podsmaży i zacznie wydzielać charakterystyczny zapach, wrzucamy na patelnię także szpinak
Podsmażamy do momentu, aż szpinak zwiędnie
Doprawiamy solą i pieprzem
Zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy farsz
Zdjęcie ilustracyjneiStock / storyteller63
Kieszonki z piersi kurczaka - faszerowanie
W jaki sposób faszerujemy kieszonki z piersi kurczaka? Jest to proste zadanie, które w zasadzie zamyka się w dwóch krokach:
Do wnętrza każdej kieszonki wrzucamy trochę tartego sera żółtego i przestudzony szpinak
Bardzo dokładnie ''zszywamy'' filet wykałaczkami w ten sposób, aby schować cały farsz w środku (nie powinien wydostać się na zewnątrz podczas smażenia)
W dalszej kolejności przechodzimy do obtoczenia naszych kieszonek drobiowych w panierce i smażenia. Przygotowujemy trzy miski: w jednej roztrzepujemy jajko, do drugiej wsypujemy mąkę, a do trzeciej bułkę tartą lub płatki kukurydziane. Każdy filet obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce
smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor (w trakcie smażenia, gdy mięso się już skurczy można ostrożnie wyciągnąć wykałaczki)
usmażone kieszonki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym
podajemy z ziemniakami / ryżem / kaszą i ulubioną sałatką np. z ogórkiem kiszonym i czerwoną cebulą
Sałatka do kieszonek drobiowych - przepis
Poniżej przepis na pyszną sałatkę do kieszonek drobiowych. Będą Ci potrzebne następujące składniki:
6 sztuk ogórków kiszonych
1 mała cebula czerwona
1 łyżka śmietany 12% lub 18%
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka musztardy
1/2 pęczka świeżego koperku
przyprawy: sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ogórki kroimy w cienkie plastry
Cebulę drobno siekamy
Do miski wrzucamy ogórki i cebulę, a także śmietanę, majonez i musztardę