• Link został skopiowany

Coś na prosty, szybki i efektowny obiad dla całej rodziny? Zrób kieszonki z piersi kurczaka

Kieszonki z piersi kurczaka to proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne i efektowne danie. Można podać je jako dodatek mięsny do ryżu, kaszy lub ziemniaków. Obłędnie smakują z sałatką z kiszonych ogórków.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Kieszonki z piersi kurczaka nie są popularną potrawą. Czy wiesz, jak zrobić smakowite danie obiadowe dla całej rodziny? Poniżej znajdziesz bardzo łatwy przepis.

Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe

Kieszonki drobiowe - jak przygotować?

Kieszonki drobiowe to danie, które cieszy się coraz większą popularnością. Choć sprawia wrażenie skomplikowanego, to nic bardziej mylnego. W rzeczywistości kieszonki drobiowe są bardzo proste w przygotowaniu i bez problemu poradzą sobie z nimi także początkujący kucharze.

Co ważne, kieszonki drobiowe można faszerować dowolnie. My proponujemy nadzienie szpinakowe, które idealnie pasuje do dań drobiowych. Przygotujmy zatem składniki. 

Kieszonki na obiad - lista składników 

Kieszonki na obiad to danie, do którego przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 100 g tartego sera żółtego
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 szklanka bułki tartej (opcjonalnie drobno zmielone płatki kukurydziane)
  • 1/2 szklanki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia 
Filety z piersi z kurczaka
Filety z piersi z kurczakaFot. alleksana/Pexels

Kieszonki z kurczaka - przepis krok po kroku 

Jak zrobić smakowite drobiowe kieszonki? Przepis krok po kroku przedstawia się następująco:

  • Mięso z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Na każdym filecie robimy nacięcie wzdłuż, tworząc kieszonkę
  • Oprószamy solą i pieprzem zarówno w środku, jak i na zewnątrz
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek
  • Wrzucamy czosnek i chwilę podsmażamy
  • Gdy czosnek ładnie się podsmaży i zacznie wydzielać charakterystyczny zapach, wrzucamy na patelnię także szpinak
  • Podsmażamy do momentu, aż szpinak zwiędnie
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy farsz
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneiStock / storyteller63

Kieszonki z piersi kurczaka - faszerowanie

W jaki sposób faszerujemy kieszonki z piersi kurczaka? Jest to proste zadanie, które w zasadzie zamyka się w dwóch krokach:

  • Do wnętrza każdej kieszonki wrzucamy trochę tartego sera żółtego i przestudzony szpinak
  • Bardzo dokładnie ''zszywamy'' filet wykałaczkami w ten sposób, aby schować cały farsz w środku (nie powinien wydostać się na zewnątrz podczas smażenia)
  • W dalszej kolejności przechodzimy do obtoczenia naszych kieszonek drobiowych w panierce i smażenia. Przygotowujemy trzy miski: w jednej roztrzepujemy jajko, do drugiej wsypujemy mąkę, a do trzeciej bułkę tartą lub płatki kukurydziane. Każdy filet obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce
  • smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor (w trakcie smażenia, gdy mięso się już skurczy można ostrożnie wyciągnąć wykałaczki)
  • usmażone kieszonki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym 
  • podajemy z ziemniakami / ryżem / kaszą i ulubioną sałatką np. z ogórkiem kiszonym i czerwoną cebulą 

Sałatka do kieszonek drobiowych - przepis 

Poniżej przepis na pyszną sałatkę do kieszonek drobiowych. Będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 6 sztuk ogórków kiszonych
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 łyżka śmietany 12% lub 18%
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Ogórki kroimy w cienkie plastry
  • Cebulę drobno siekamy
  • Do miski wrzucamy ogórki i cebulę, a także śmietanę, majonez i musztardę 
  • Dodajemy drobno posiekany koperek i mieszamy
  • Doprawiamy solą i pieprzem według uznania

Zobacz też: Jak zrobić i z czym podać masło czosnkowe? Kilka przepisów na smakowite masło czosnkowe

Więcej o: