Wesele, walentynki, rocznica ślubu, a może baby shower? Okazji do podania obłędnego tortu red velvet nie brakuje. Dlaczego ta gra jest warta świeczki? Tort red velvet nie tylko bardzo dobrze smakuje, ale też prezentuje się jak z bajki.
Co sprawi, że ciasto red velvet będzie miękkie i puszyste i jednocześnie stworzy stabilną podstawę dla całej konstrukcji?
Kluczem do sukcesu tego przepisu jest lekki krem o aksamitnej konsystencji, którym można wykończyć dekorację i stworzyć ścianki.
Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm i posmaruj ją masłem. Dno dodatkowo wyłóż papierem do pieczenia. Papier też posmaruj masłem i wysyp od środka mąką.
Piekarnik rozgrzej do 160°C, do miski miksera włóż miękkie masło, następnie dodaj ekstrakt z wanilii i cukier. Miksuj całość przez 10 minut do momentu, aż masa będzie puszysta w białym kolorze. Następnie wbij jajka.
Weź kolejną miskę i przesiej do niej mąkę, potem wsyp do niej sodę, sól, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszaj i ponownie przesiej przez sitko. Podziel na trzy partie i zacznij każdą z nich dodawać do utartej masy i za każdym razem dokładnie wymieszaj. Na koniec połącz całość z maślanką i barwnikiem spożywczym.
Gotową masę przełóż do tortownicy, wyrównaj górę nożem i wstaw tortownicę do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 50 minut, po tym czasie przeprowadź test drewnianego patyczka, który po wyjęciu powinien być suchy bez ciasta dookoła. Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia. Ciasto, po tym jak ostygnie, podziel na trzy blaty. Następnie zajmij się kremem.
Śmietanę kremówkę ubij mikserem na sztywną pianę, a później dodaj dwie łyżki cukru pudru (nie przestawaj miksować). Weź kolejną miskę, przełóż do niej obydwa sery i miksuj przez pół minuty do otrzymania gładkiej masy. Całość wymieszaj razem z bitą śmietaną i włóż na pół godziny do lodówki.
Masę podziel na cztery części, dwie z nich wykorzystaj do przełożenia blatów, pozostałe do boków i góry. Na górze ułóż truskawki i gotowy tort wstaw do lodówki.