• Link został skopiowany

Czy ciasto na pączki można zrobić dzień wcześniej? Potrzebujesz jednej rzeczy

Pączki na tłusty czwartek warto przygotować samodzielnie. Będą świeższe i smaczniejsze, a poza tym nic nie smakuje tak dobrze jak własne wypieki. Przepis nie jest trudny, ale problem może stanowić czas, jaki będzie trzeba poświęcić w kuchni. Czy da się go skrócić przygotowując ciasto wcześniej?
Pączki
Pawel Kacperek/istock

Podczas gdy jedni kupują pączki w supermarketach i cukierniach, inni wolą zrobić je samodzielnie. Domowe wypieki rzeczywiście są często smaczniejsze, lżejsze i świeższe, jednak przygotowanie ich bywa czasochłonne. Wyrabianie ciasta i późniejsze smażenie trwają czasem tak długo, że w międzyczasie można stracić cały apetyt. Warto jednak skrócić sobie ten czas i rozbić pracę na dwa dni. Jak to zrobić?

Zobacz wideo Zrobiłam pączki na opak. Tak robiła je moja babcia

Czy ciasto na pączki może stać całą noc? Tak oszczędzisz sobie czasu

Ciasto na pączki można przygotować na kilka sposobów, ale najpopularniejszy jest ten z wykorzystaniem drożdży. Wypieki wychodzą później puszyste, rumiane, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Minusem tego przepisu jest jednak czas przygotowywania. Wyrabianie ciasta drożdżowego i oczekiwanie aż wyrośnie bywa czasochłonne, dlatego lepiej oszczędzić sobie trochę pracy i przygotować je już dzień wcześniej. W ten sposób nie tylko ułatwimy sobie robotę, ale też ulepszymy smak naszych pączków. Drożdże będą mieć więcej czasu na rozwinięcie, w efekcie czego ciasto stanie się bardziej puszyste i nabierze aromatu. Warto jednak sprawdzić wcześniej, jak przechowywać taką masę, by w międzyczasie nie wyschła. To nie takie trudne, jak mogłoby się wydawać.

Zobacz też: Moja babcia co roku robi w ten sposób faworki. Dzięki temu są rumiane, lekkie i chrupiące

Jak przechowywać ciasto na pączki? Dzięki temu masa nie wyschnie

Ciasto na pączki można śmiało przygotować dzień przed smażeniem, jednak aby nadawało się do dalszej obróbki, trzeba przechowywać je we właściwy sposób. Przede wszystkim należy zabezpieczyć je przed wysychaniem. W tym celu najlepiej przełożyć ciasto do pojemnika z pokrywką, dzięki czemu będziemy mieć też pewność, że nie przesiąknie ono różnymi zapachami. Kolejną istotną kwestią jest temperatura. Ciasto na pączki trzeba przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Zbyt wysoka temperatura może dodatkowo pobudzić drożdże do pracy, w efekcie czego ciasto najpierw wyrośnie, a później opadnie i nie będzie nadawać się już do smażenia.

Jeśli chcesz usmażyć pączki dopiero po tłustym czwartku, ale ciasto planujesz zrobić jeszcze wcześniej, to możesz je zamrozić. Bardzo niska temperatura mu nie zaszkodzi, ale musisz poczekać do pierwszego wyrośnięcia, a następnie dokładnie je wyrobić. Podziel masę na mniejsze porcje i zamknij każdą w woreczku, a łatwiej się je później rozmrozi.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: