Przepis na pączki miękkie jak chmurka. Wystarczy dodać ten jeden składnik

Przygotowania do jednego z najsłodszych świąt kalendarzowych trwają. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić, aby przyrządzone przez ciebie pączki zachwyciły twoich najbliższych, wypróbuj poniższy przepis. Rozpływający się w ustach przysmak stworzysz, dodając do tradycyjnej receptury ten jeden składnik.

Już w tym tygodniu będziemy obchodzić tłusty czwartek, w który czołową przekąską staną się pączki. Ten słodki przysmak można przygotować na wiele różnych sposobów. Dawniej nadziewano je głównie marmoladą lub konfiturą z róż, obecnie wariacji wypełnienia jest naprawdę sporo. Niezależnie od tego, na jaką masę się zdecydujemy, tak naprawdę najważniejsze jest ciasto. Podpowiemy wam, co zrobić, aby wyszło puszyste jak chmurka.

Zobacz wideo Jak tłusty czwartek, to... oponki z serkiem mascarpone. Poznaj ten przepis!

Pączki na tłusty czwartek. Zrobisz je w mniej niż 3 godziny

W czwartek 27 lutego 2025 roku w wielu sklepach półki będą uginać się od słodziutkich przysmaków. Jeśli jednak dysponujemy w ten dzień wolnym czasem, warto sięgnąć po sprawdzony przepis i samodzielnie przyrządzić pączki - satysfakcja z jedzenia będzie dużo większa. W tym celu będziesz potrzebować:

  • 6 żółtek jaj
  • 50 g drożdży w kostce
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • cukier
  • szczyptę soli
  • 1 łyżkę spirytusu
  • 50 g masła
  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki maślanki
  • smalec (do smażenia)
  • dowolna masa do wypełnienia (marmolada lub dżem)

Zanim zaczniesz przygotowywać pączki, pamiętaj, aby wszystkie składniki wyciągnąć odpowiednio wcześniej z lodówki. Ocieplenie produktów do temperatury pokojowej jest ważne. Dzięki temu zabiegowi możemy mieć pewność, że proces wyrastania ciasta przebiegnie w odpowiedni sposób. Z podanych artykułów otrzymamy ok. 15 pączków. Łączny czas ich przygotowania zajmie mniej niż 3 godziny.

Przepis na pączki z maślanką. Słodki deser będzie rozpływał się w ustach

Na samym początku, kiedy wszystkie produkty uzyskają już temperaturę pokojową, przygotowanie pączków zaczynamy od połączenia rozkruszonych drożdży z lekko podgrzanym mlekiem, 1 łyżeczką cukru i 1 płaską łyżeczką mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie do dużej miski przesiewamy mąkę, do której dodajemy sól, łyżkę cukru i żółtka. Mieszamy wszystkie składniki, a następnie łączymy je ze stworzonym wcześniej zaczynem. Na końcu dolewamy roztopione (ostudzone) masło, spirytus oraz maślankę - to dzięki niej pączki będą bajecznie puszyste. Wyrabiamy ciasto na osypanej mąką stolnicy, a następnie okrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

Zobacz też: Nie wyrzucaj zakalca. Dorzuć kilka składników i stwórz smakowitą przekąskę. Twoi bliscy będą zachwyceni

Ciasto po odpoczynku rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Pączki najlepiej wykrawać przy pomocy szklanki. Tak przygotowaną masę ponownie odkładamy do odpoczynku na ok. 30 minut, przykrywając produkt ściereczką. Ostatnim etapem jest smażenie. Ilość smalcu dobieramy tak, aby pączki mogły swobodnie w nim pływać. Obsmażamy przekąskę z obu stron, żeby się zarumieniła. Gotowy deser przekładamy na ręcznik papierowy, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Kiedy odświętny przysmak ostygnie, możemy przejść do nadziewania ich wnętrza wybranym przez nas produktem. W tym celu niezbędna może okazać się cukiernicza szpryca. Wedle upodobań pączki można oprószyć cukrem pudrem lub przygotować do nich lukier.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o:

Komentarze (0)

Przepis na pączki miękkie jak chmurka. Wystarczy dodać ten jeden składnik

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).