Już w tym tygodniu będziemy obchodzić tłusty czwartek, w który czołową przekąską staną się pączki. Ten słodki przysmak można przygotować na wiele różnych sposobów. Dawniej nadziewano je głównie marmoladą lub konfiturą z róż, obecnie wariacji wypełnienia jest naprawdę sporo. Niezależnie od tego, na jaką masę się zdecydujemy, tak naprawdę najważniejsze jest ciasto. Podpowiemy wam, co zrobić, aby wyszło puszyste jak chmurka.
W czwartek 27 lutego 2025 roku w wielu sklepach półki będą uginać się od słodziutkich przysmaków. Jeśli jednak dysponujemy w ten dzień wolnym czasem, warto sięgnąć po sprawdzony przepis i samodzielnie przyrządzić pączki - satysfakcja z jedzenia będzie dużo większa. W tym celu będziesz potrzebować:
Zanim zaczniesz przygotowywać pączki, pamiętaj, aby wszystkie składniki wyciągnąć odpowiednio wcześniej z lodówki. Ocieplenie produktów do temperatury pokojowej jest ważne. Dzięki temu zabiegowi możemy mieć pewność, że proces wyrastania ciasta przebiegnie w odpowiedni sposób. Z podanych artykułów otrzymamy ok. 15 pączków. Łączny czas ich przygotowania zajmie mniej niż 3 godziny.
Na samym początku, kiedy wszystkie produkty uzyskają już temperaturę pokojową, przygotowanie pączków zaczynamy od połączenia rozkruszonych drożdży z lekko podgrzanym mlekiem, 1 łyżeczką cukru i 1 płaską łyżeczką mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie do dużej miski przesiewamy mąkę, do której dodajemy sól, łyżkę cukru i żółtka. Mieszamy wszystkie składniki, a następnie łączymy je ze stworzonym wcześniej zaczynem. Na końcu dolewamy roztopione (ostudzone) masło, spirytus oraz maślankę - to dzięki niej pączki będą bajecznie puszyste. Wyrabiamy ciasto na osypanej mąką stolnicy, a następnie okrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Zobacz też: Nie wyrzucaj zakalca. Dorzuć kilka składników i stwórz smakowitą przekąskę. Twoi bliscy będą zachwyceni
Ciasto po odpoczynku rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Pączki najlepiej wykrawać przy pomocy szklanki. Tak przygotowaną masę ponownie odkładamy do odpoczynku na ok. 30 minut, przykrywając produkt ściereczką. Ostatnim etapem jest smażenie. Ilość smalcu dobieramy tak, aby pączki mogły swobodnie w nim pływać. Obsmażamy przekąskę z obu stron, żeby się zarumieniła. Gotowy deser przekładamy na ręcznik papierowy, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Kiedy odświętny przysmak ostygnie, możemy przejść do nadziewania ich wnętrza wybranym przez nas produktem. W tym celu niezbędna może okazać się cukiernicza szpryca. Wedle upodobań pączki można oprószyć cukrem pudrem lub przygotować do nich lukier.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Komentarze (0)
Przepis na pączki miękkie jak chmurka. Wystarczy dodać ten jeden składnik
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!