Co zjeść w piątek? Kotlety z cukinii polecają się na pyszny i zdrowy obiad. Są proste w przygotowaniu, a ponadto wyróżnia je uniwersalność. Można je przygotować na różne sposoby i dowolnie serwować. Świetnie sprawdzą się jako alternatywa dla kotletów mielonych czy pulpetów, ale równie dobrze smakują jako składnik domowych wege burgerów.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Kotleciki z cukinii - korzyści dla zdrowia. Co warto o nich wiedzieć?
Potrawy zawierające dużą ilość warzyw są bardzo zdrowe i każdy to wie. Co więcej, kotleciki z cukinii to danie bardzo pożywne, a jego włączenie do diety przynosi wiele korzyści dla zdrowia:
- cukinia to doskonałe źródło błonnika, który odpowiada za procesy trawienne i prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka;
- w cukinii znajdziemy witaminę C, witaminę A i witaminy z grupy B;
- warzywo jest bogate także w minerały, takie jak m.in. potas, magnez i żelazo.
Kotlety z cukinią - prosty przepis krok po kroku
Jak zrobić smakowite kotlety z cukinią? Przepis zaczynamy od przygotowania składników. Będą potrzebne:
- 2 małe cukinie młode o wadze 500 g
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 mała czerstwa kajzerka
- 1 szklanka mleka
- bułka tarta do panierowania
- przyprawy: sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Cukinię i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach;
- Cukinię odstawiamy na 10 minut, aby puściła sok;
- Czerstwą kajzerkę moczymy w mleku;
- Odciskamy cukinię z nadmiaru wody;
- Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy;
- Podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek;
- W misce umieszczamy wyciśniętą cukinię, startą marchewkę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, odciśniętą z mleka kajzerkę, jajko oraz drobno posiekany koperek;
- Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem;
- Z powstałej masy formujemy niewielkie kotleciki;
- Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia;
- Podajemy np. z sałatą lub polane sosem czosnkowym/jogurtowym.
Zobacz też: Ekspresowa krówka bez pieczenia do kawy. Bardzo słodkie ciasto na weekend
Kotlety z cukinii w panierce kukurydziano-sezamowej. Jak je zrobić?
Jak powszechnie wiadomo, kotlety z cukinii w panierce z bułki tartej to klasyka, ale danie można przygotować także w nieco zmodyfikowany sposób. Warto wypróbować np. panierkę kukurydziano-sezamową.
Rozgniecione płatki kukurydziane sprawiają, że kotlety z cukinii są bardziej chrupiące i mają piękny złoty kolor. Sezam powoduje z kolei, że panierka ma bardziej orzechowy posmak. Płatki kukurydziane można rozgnieść ręcznie lub za pomocą tłuczka do mięsa. Można skorzystać również z malaksera - wówczas panierka będzie bardziej jednolita i odpowiednio drobno zmielona.
Proste kotlety z cukinii pieczone w piekarniku - przepis na mniej kaloryczne danie
Warto wypróbować także przepis na proste kotlety z cukinii pieczone w piekarniku. Do przygotowania dania będą potrzebne następujące składniki:
- 2 małe cukinie o wadze ok. 500 g
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 80 g bułki tartej (plus do panierki)
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Cukinię obieramy i ścieramy na tarce;
- Odstawiamy na 10 minut, a następnie odciskamy z nadmiaru soku;
- Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy, a następnie podsmażamy na 1 łyżce oliwy z oliwek;
- W misce umieszczamy odciśniętą cukinię, podsmażoną cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy;
- Składniki dokładnie mieszamy;
- Z powstałej masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej;
- Kotleciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia;
- Każdego kotleta delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek;
- Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni;
- Pieczemy przez 25-30 minut (na 5 minut przed końcem pieczenia można włączyć funkcję grill, aby kotlety były bardziej chrupiące);
- Gotowe kotlety z cukinii wyjmujemy z piekarnika i podajemy np. z ziemniakami lub ryżem.
Jakie kotlety lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.