• Link został skopiowany

Kotlety z cukinii nie muszą być mdłe. Tak zrobisz najlepszy bezmięsny obiad na piątek

Kotlety z cukinii to danie, które idealnie nadaje się na bezmięsny obiad. Są proste w przygotowaniu, a do tego bardzo zdrowe. Cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna, a ponadto jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy oraz składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Co zjeść w piątek? Kotlety z cukinii polecają się na pyszny i zdrowy obiad. Są proste w przygotowaniu, a ponadto wyróżnia je uniwersalność. Można je przygotować na różne sposoby i dowolnie serwować. Świetnie sprawdzą się jako alternatywa dla kotletów mielonych czy pulpetów, ale równie dobrze smakują jako składnik domowych wege burgerów.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Kotleciki z cukinii - korzyści dla zdrowia. Co warto o nich wiedzieć?

Potrawy zawierające dużą ilość warzyw są bardzo zdrowe i każdy to wie. Co więcej, kotleciki z cukinii to danie bardzo pożywne, a jego włączenie do diety przynosi wiele korzyści dla zdrowia:

  • cukinia to doskonałe źródło błonnika, który odpowiada za procesy trawienne i prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka;
  • w cukinii znajdziemy witaminę C, witaminę A i witaminy z grupy B;
  • warzywo jest bogate także w minerały, takie jak m.in. potas, magnez i żelazo.

Kotlety z cukinią - prosty przepis krok po kroku 

Jak zrobić smakowite kotlety z cukinią? Przepis zaczynamy od przygotowania składników. Będą potrzebne:

  • 2 małe cukinie młode o wadze 500 g 
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 mała czerstwa kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • bułka tarta do panierowania
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku
  • olej rzepakowy do smażenia 

Przygotowanie:

  • Cukinię i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach;
  • Cukinię odstawiamy na 10 minut, aby puściła sok;
  • Czerstwą kajzerkę moczymy w mleku;
  • Odciskamy cukinię z nadmiaru wody;
  • Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy;
  • Podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek;
  • W misce umieszczamy wyciśniętą cukinię, startą marchewkę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, odciśniętą z mleka kajzerkę, jajko oraz drobno posiekany koperek;
  • Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem;
  • Z powstałej masy formujemy niewielkie kotleciki;
  • Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia;
  • Podajemy np. z sałatą lub polane sosem czosnkowym/jogurtowym.

Zobacz też: Ekspresowa krówka bez pieczenia do kawy. Bardzo słodkie ciasto na weekend

Kotlety z cukinii w panierce kukurydziano-sezamowej. Jak je zrobić?

Jak powszechnie wiadomo, kotlety z cukinii w panierce z bułki tartej to klasyka, ale danie można przygotować także w nieco zmodyfikowany sposób. Warto wypróbować np. panierkę kukurydziano-sezamową.

Rozgniecione płatki kukurydziane sprawiają, że kotlety z cukinii są bardziej chrupiące i mają piękny złoty kolor. Sezam powoduje z kolei, że panierka ma bardziej orzechowy posmak. Płatki kukurydziane można rozgnieść ręcznie lub za pomocą tłuczka do mięsa. Można skorzystać również z malaksera - wówczas panierka będzie bardziej jednolita i odpowiednio drobno zmielona. 

Proste kotlety z cukinii pieczone w piekarniku - przepis na mniej kaloryczne danie

Warto wypróbować także przepis na proste kotlety z cukinii pieczone w piekarniku. Do przygotowania dania będą potrzebne następujące składniki:

  • 2 małe cukinie o wadze ok. 500 g
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g bułki tartej (plus do panierki)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

Przygotowanie:

  • Cukinię obieramy i ścieramy na tarce;
  • Odstawiamy na 10 minut, a następnie odciskamy z nadmiaru soku;
  • Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy, a następnie podsmażamy na 1 łyżce oliwy z oliwek;
  • W misce umieszczamy odciśniętą cukinię, podsmażoną cebulę z czosnkiem, bułkę tartą, jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy;
  • Składniki dokładnie mieszamy;
  • Z powstałej masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej;
  • Kotleciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia;
  • Każdego kotleta delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek;
  • Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni;
  • Pieczemy przez 25-30 minut (na 5 minut przed końcem pieczenia można włączyć funkcję grill, aby kotlety były bardziej chrupiące);
  • Gotowe kotlety z cukinii wyjmujemy z piekarnika i podajemy np. z ziemniakami lub ryżem.   

Jakie kotlety lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: