Jajka faszerowane to przekąska, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Można je przygotować na wiele różnych sposobów tak, aby trafiły w gusta smakowe wszystkich domowników i gości. Miłośnicy klasycznej wersji docenią farsz pieczarkowy z dodatkiem cebuli. Ci, którzy lubią nieoczywiste połączenia, na pewno z chęcią spróbują jajek faszerowanych serem pleśniowym i gruszką.
Zobacz wideo O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?
Farsz do jajek z pieczarkami i tartym serem żółtym. Klasyka na świątecznym stole
W najbardziej klasycznej wersji jajka wielkanocne są nadziewane żółtkiem połączonym z podsmażonymi pieczarkami. Czym wzbogacić tę wersję farszu do jajek? Z pieczarkami bardzo dobrze komponuje się żółty ser. Poniżej szczegółowa lista składników:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 200 g pieczarek
- 50 g tartego sera żółtego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
- Jajka obieramy i kroimy wzdłuż na połówki
- Żółtka wyciągamy i umieszczamy w misce
- Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pieczarki
- Przyprawiamy solą
- Zdejmujemy z ognia, studzimy i przekładamy do miski z żółtkami
- Dodajemy pozostałe składniki
- Przyprawiamy i dokładnie mieszamy
- Farsz nakładamy na połówki jajek
Farsz do jajek z pieczarek i karmelizowanej czerwonej cebuli. Coś dla łasuchów
Nasz farsz do jajek wielkanocnych z pieczarkami możemy wzbogacić także o karmelizowaną czerwoną cebulę. Przekąskę przygotujesz z następujących składników:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 200 g pieczarek
- 1 cebula czerwona
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
- Jajka kroimy wzdłuż na połówki
- Żółtka wyciągamy i umieszczamy w misce
- Pieczarki kroimy drobno i podsmażamy na łyżce masła
- Cebulę kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła i podsmażamy cebulę
- Dodajemy ocet balsamiczny i cukier
- Smażymy do momentu, aż cebula stanie się miękka i słodka
- Zdejmujemy z ognia, studzimy i wrzucamy do miski z żółtkami
- Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy
- Faszerujemy jajka
Kolorowy farsz do jajek z dodatkiem papryki. Jak go zrobić?
Na świątecznym stole bardzo dobrze prezentuje się także kolorowy farsz z jajek, do którego przygotowania używamy papryki czerwonej, zielonej i żółtej. Oto dokładna lista składników:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki zielonej
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
- Jajka kroimy wzdłuż na połówki
- Wyjmujemy żółtka i umieszczamy w misce
- Paprykę kroimy w drobną kostkę
- Wrzucamy do miski z żółtkami
- Dodajemy pozostałe składniki
- Mieszamy dokładnie i faszerujemy jajka
Zobacz też: Mięsa na obiad wielkanocny - jakie dania zaserwować? Odświętna lista i przepis na schab ze śliwką
Farsz do jajek na Wielkanoc z dodatkiem sera pleśniowego i gruszki. Innowacyjne połączenie
Jeśli chcemy, aby farsz do jajek na Wielkanoc zaskoczył naszych domowników i gości, to warto wypróbować wersję z serem pleśniowym. Do przygotowania przekąski będą potrzebne:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 gruszka
- 100 g sera pleśniowego
- 1 łyżka prażonych ziaren dyni
- 2 łyżki majonezu
- przyprawy: sól, pieprz, suszony tymianek
Przygotowanie:
- Jajka obieramy i kroimy wzdłuż na połówki
- Żółtka wyciągamy, umieszczamy w misce i rozgniatamy
- Ser pleśniowy rozgniatamy widelcem lub kroimy w drobną kostkę
- Gruszkę obieramy i kroimy
- Wszystkie składniki dodajemy do miski z żółtkami
- Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem
- Dokładnie mieszamy i nakładamy na połówki jajek
Farsz do jajek faszerowanych. Połączenie serowo-orzechowe
Na koniec jeszcze jeden innowacyjny farsz do jajek faszerowanych. Do jego przygotowania używamy następujących składników:
- 6 ugotowanych na twardo jajek
- 100 g miękkiego sera koziego
- 50 g prażonych orzechów włoskich
- 1 łyżka żurawiny suszonej
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka posiekanego koperku
- przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
- Jajka kroimy wzdłuż na połówki
- Żółtka wyciągamy i przekładamy do miski
- Ser kozi rozgniatamy widelcem
- Orzechy drobno siekamy
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce z żółtkami i dokładnie mieszamy
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Faszerujemy połówki jajek
Jakie jajka faszerowane lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.