• Link został skopiowany

Sprawdzony farsz do jajek wielkanocnych na 5 sposobów. Połączenia klasyczne i innowacyjne

Jeśli chcemy, aby nasz świąteczny stół idealnie wpisywał się w wiosenny klimat, to warto postawić na kolorowe dania. Pomóc w tym może farsz do jajek wielkanocnych. Do nadzienia można użyć różnych składników, które tworzą ciekawe kompozycje zarówno smakowe, jak i wizualne.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Jajka faszerowane to przekąska, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Można je przygotować na wiele różnych sposobów tak, aby trafiły w gusta smakowe wszystkich domowników i gości. Miłośnicy klasycznej wersji docenią farsz pieczarkowy z dodatkiem cebuli. Ci, którzy lubią nieoczywiste połączenia, na pewno z chęcią spróbują jajek faszerowanych serem pleśniowym i gruszką.  

Zobacz wideo O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?

Farsz do jajek z pieczarkami i tartym serem żółtym. Klasyka na świątecznym stole

W najbardziej klasycznej wersji jajka wielkanocne są nadziewane żółtkiem połączonym z podsmażonymi pieczarkami. Czym wzbogacić tę wersję farszu do jajek? Z pieczarkami bardzo dobrze komponuje się żółty ser. Poniżej szczegółowa lista składników:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 200 g pieczarek
  • 50 g tartego sera żółtego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
  • 2 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Jajka obieramy i kroimy wzdłuż na połówki
  • Żółtka wyciągamy i umieszczamy w misce
  • Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pieczarki
  • Przyprawiamy solą
  • Zdejmujemy z ognia, studzimy i przekładamy do miski z żółtkami
  • Dodajemy pozostałe składniki
  • Przyprawiamy i dokładnie mieszamy
  • Farsz nakładamy na połówki jajek  

Farsz do jajek z pieczarek i karmelizowanej czerwonej cebuli. Coś dla łasuchów

Nasz farsz do jajek wielkanocnych z pieczarkami możemy wzbogacić także o karmelizowaną czerwoną cebulę. Przekąskę przygotujesz z następujących składników:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • przyprawy: sól, pieprz 

Przygotowanie:

  • Jajka kroimy wzdłuż na połówki
  • Żółtka wyciągamy i umieszczamy w misce
  • Pieczarki kroimy drobno i podsmażamy na łyżce masła
  • Cebulę kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę masła i podsmażamy cebulę
  • Dodajemy ocet balsamiczny i cukier
  • Smażymy do momentu, aż cebula stanie się miękka i słodka
  • Zdejmujemy z ognia, studzimy i wrzucamy do miski z żółtkami
  • Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy
  • Faszerujemy jajka 

Kolorowy farsz do jajek z dodatkiem papryki. Jak go zrobić?

Na świątecznym stole bardzo dobrze prezentuje się także kolorowy farsz z jajek, do którego przygotowania używamy papryki czerwonej, zielonej i żółtej. Oto dokładna lista składników:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo 
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej 
  • 1/2 papryki zielonej
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Jajka kroimy wzdłuż na połówki
  • Wyjmujemy żółtka i umieszczamy w misce
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę
  • Wrzucamy do miski z żółtkami
  • Dodajemy pozostałe składniki
  • Mieszamy dokładnie i faszerujemy jajka

Zobacz też:  Mięsa na obiad wielkanocny - jakie dania zaserwować? Odświętna lista i przepis na schab ze śliwką

Farsz do jajek na Wielkanoc z dodatkiem sera pleśniowego i gruszki. Innowacyjne połączenie 

Jeśli chcemy, aby farsz do jajek na Wielkanoc zaskoczył naszych domowników i gości, to warto wypróbować wersję z serem pleśniowym. Do przygotowania przekąski będą potrzebne:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 gruszka
  • 100 g sera pleśniowego
  • 1 łyżka prażonych ziaren dyni
  • 2 łyżki majonezu 
  • przyprawy: sól, pieprz, suszony tymianek 

Przygotowanie:

  • Jajka obieramy i kroimy wzdłuż na połówki
  • Żółtka wyciągamy, umieszczamy w misce i rozgniatamy
  • Ser pleśniowy rozgniatamy widelcem lub kroimy w drobną kostkę
  • Gruszkę obieramy i kroimy
  • Wszystkie składniki dodajemy do miski z żółtkami
  • Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem
  • Dokładnie mieszamy i nakładamy na połówki jajek

Farsz do jajek faszerowanych. Połączenie serowo-orzechowe 

Na koniec jeszcze jeden innowacyjny farsz do jajek faszerowanych. Do jego przygotowania używamy następujących składników:

  • 6 ugotowanych na twardo jajek
  • 100 g miękkiego sera koziego
  • 50 g prażonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka żurawiny suszonej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • przyprawy: sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Jajka kroimy wzdłuż na połówki
  • Żółtka wyciągamy i przekładamy do miski
  • Ser kozi rozgniatamy widelcem
  • Orzechy drobno siekamy
  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce z żółtkami i dokładnie mieszamy
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Faszerujemy połówki jajek

Jakie jajka faszerowane lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: