Wiele osób uważa, że sercem każdego domu jest kuchnia. Jak urządzić niewielką kuchnię, aby uniknąć efektu przesady, a jednocześnie zmieścić w niej wszystko, co potrzebne? Takie zadanie można zlecić architektowi wnętrz, który zrobi to w profesjonalny sposób, jednak oczywiście będzie to dodatkowy koszt za usługę. Jeżeli chcemy zatem samodzielnie zaprojektować kuchnię, to również jest to jak najbardziej możliwe. W internecie znajdziemy mnóstwo inspiracji i pomysłów wykorzystania przestrzeni w pomieszczeniach, które możemy przenieść także na nasz grunt. Dodatkowo, aktualnie mamy dostęp do programów komputerowych, które ułatwiają zaprojektowanie przestrzeni. Niektóre są darmowe i możemy skorzystać z nich w dowolnym momencie.
Wiele osób zastanawia się na tym, jak urządzić małą kuchnię. Na początku należy dokonać dokładnych pomiarów pomieszczenia, żebyśmy mieli wiarygodny obraz przestrzeni, którą chcemy zagospodarować. Na wstępie warto zrobić odręczny szkic, w którym uwzględnimy rozmieszczenie następujących stref:
Projektując kuchnię, należy pomyśleć także o materiałach, z których będą wykonane nasze meble kuchenne. Warto zwrócić uwagę na to, aby były trwałe i proste do czyszczenia. Kolorystykę i wygląd mebli warto dopasować do stylistyki mieszkania, aby całość była ze sobą spójna. W razie wątpliwości warto skonsultować się z fachowcem, który będzie montował meble.
Przy projektowaniu wymarzonej kuchni, warto od razu zastanowić się, co gdzie trzymać w kuchni. Choć aspekt wizualny jest bardzo ważny, to kuchnia powinna być przede wszystkim praktyczna i wygodna w użytkowaniu.
W zasięgu ręki powinny być naczynia codziennego użytku, jak talerze czy sztućce. Przedmioty, z których korzystamy okazjonalnie, najlepiej schować w górnych półkach i wyjmować jedynie w razie potrzeby. Sztućce warto przechowywać w szufladzie tuż pod blatem, ponieważ zapewnia to łatwy dostęp. Garnki i patelnie można umieścić w głębokich szufladach lub szafkach. Jeśli często gotujemy w domu, to najlepiej, aby również były pod ręką.
Produkty sypkie i z długą datą ważności przechowujemy w oddzielnych szafkach. Nie łączymy w jednej szufladzie np. pokrywek na garnki i przypraw, bo jest to po prostu niepraktyczne i wprowadza niepotrzebny chaos.
Mamy już wstępny obraz tego, jak zagospodarować szuflady w kuchni. W celu maksymalnego wykorzystania przestrzeni i uporządkowania przechowywanych tam rzeczy warto zainwestować w różnego rodzaju organizery. Dzięki nim możemy pogrupować produkty spożywcze, np. kasze, makarony, ryż, a także herbaty i przyprawy czy sztućce.
Zobacz też: Jakie kwiaty do łazienki bez okna? Zamiokulkas da radę, ale jest jeden haczyk
A co można powiesić na ścianę w małej kuchni? Dekoracja ścienna może mieć różnoraką formę. Jeżeli zależy nam na praktycznym aspekcie, to na ścianie w kuchni możemy zawiesić designerski zegar.
Model zegara możemy dopasować do stylu naszej kuchni, aby jeszcze bardziej podkreślić panująca w mieszkaniu spójność. Wiele osób w kuchni umieszcza również kalendarze i planery, w których zapisuje daty i godziny zaplanowanych na najbliższy czas wydarzeń.
Jeżeli nasza kuchnia jest zaprojektowana w ten sposób, że zostajemy z jedną pustą ścianą, to koniecznie musimy znaleźć sposób na jej zagospodarowanie. Jednym z pomysłów, który dobrze wpisuje się w aktualne trendy dekoratorskie, jest tapeta.
Choć jeszcze niedawno tapeta w kuchni kojarzyła się z czymś tandetnym, to dziś pogląd ten odszedł już do lamusa. W sklepach możemy znaleźć tapety w różnych wzorach i kolorach, dlatego jeżeli zdecydujemy się na takie rozwiązanie, to z pewnością każdy znajdzie coś, co będzie współgrało z charakterem jego kuchni. Na ścianę z tapetą możemy np. zawiesić drewniane półki i postawić na nich książki kucharskie, kwiaty doniczkowe lub inne elementy dekoracyjne.
Planujesz remont kuchni w najbliższym czasie? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.