Zanim papier do pieczenia stał się powszechnie dostępny, były inne sposoby na zabezpieczenie wypieków przed przywieraniem do blachy. Nasze babcie smarowały formę tłuszczem, a następnie obsypywały ją bułką tartą lub kaszą manną. Dziś ta metoda nadal ma swoich zwolenników i sprawdza się np. przy wypieku babek, ale częściej sięgamy jednak po dedykowany do wypieków papier. Aby łatwiej było wyścielić nim blachę, wystarczy odrobina wody. Papier zmięknie i będzie ładnie z nami współpracował.
Jeśli lubisz robić domowe desery, chleby lub pasztety, to wiesz, jak ważne jest, aby papier do pieczenia dokładnie przylegał do formy. Czasem kombinujemy z cięciem go na mniejsze kawałki, ale zwijający się papier do pieczenia wraca do swojej pierwotnej formy, co naprawdę potrafi zirytować.
Na szczęście jest na to sposób i to banalnie prosty. Jeśli chcesz, aby papier był bardziej skłonny do dostosowania się do kształtu danej formy, to wystarczy zwinąć go w kulkę, a następnie zmoczyć pod bieżącą wodą. Pod wpływem wody papier zmienia swoją formę i łatwiej go użyć do wyścielania, zwłaszcza w rogach blachy. Zwilżony wcześniej papier łatwiej odchodzi ponadto od upieczonego ciasta. To bardzo prosta i skuteczna metoda, która znacznie ułatwi pracę w kuchni.
Zobacz też: Nie każdy lubi naleśniki ze szpinakiem, ale można oszukać kubki smakowe. Będzie pysznie i zdrowo