• Link został skopiowany

Jedna z najbardziej trujących roślin. Miała być podana Sokratesowi. Jest w Polsce - omijaj ją szerokim łukiem

Szalej jadowity, znany także pod nazwą cykuta, to roślina uważana za jedną z najbardziej trujących na świecie. Powszechnie występuje także w Polsce, a spotkać ja można przede wszystkim na obszarach podmokłych i wilgotnych. Jak rozpoznać cykutę? Wyjaśniamy.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Szalej jadowity należy do rodziny selerowatych, nie dziwi zatem podobieństwo zewnętrzne do innych gatunków pokrewnych, w tym jadalnych, takich jak chociażby marchew, seler czy pietruszka. Ze względu na coraz powszechniejsze zabiegi osuszania terenów podmokłych, naturalne siedliska ulegają ograniczeniu, ale i tak spotkanie z tą groźną rośliną jest możliwe. Trujące są w zasadzie wszystkie części cykuty, jednak najwięcej toksyny znajduje się w kłączach i łodygach. Dowiedz się, jakie są objawy zatrucia.

Zobacz wideo Przesadzajcie, a urośniecie! Oto, jak powinno się przesadzać rośliny doniczkowe!

Jak rozpoznać szalej jadowity? Cechy charakterystyczne rośliny 

Roślina porasta głównie torfowiska, bagna i inne obszary podmokłe. Jak rozpoznać szalej jadowity?

Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneAutorstwa Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen - List of Koehler Images, Domena publiczna, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=255305

Poniżej zostały opisane cechy charakterystyczne dla gatunku:

  • bylina osiąga wysokość ok. 1-1,5 m
  • posiada długą, lekko bruzdowatą łodygę, która z dołu może być delikatnie czerwona
  • liście mają pierzasty kształt i są silnie powycinane
  • liście mają ostre końce
  • korzeń rośliny jest gruby i bulwiasty, po przecięciu wydziela nieprzyjemną woń
  • szalej kwitnie od czerwca do sierpnia, drobne białe kwiaty są zebrane w charakterystyczne dla selerowatych baldachy  

Inaczej szalej jadowity. Pod jakimi nazwami występuje ta toksyczna roślina?

Cykuta to nie jedyna nazwa, jaką jest określany inaczej szalej jadowity. Można spotkać się także z następującą nomenklaturą:

  • blekot
  • wsza wodna
  • bzducha
  • pietruszyca

Szalej jadowity jest bardzo toksyczny. Jak rozpoznać objawy zatrucia? 

Substancja trująca, którą ma w sobie szalej jadowity, nosi nazwę cytotoksyna. Szacuje się, że wystarczą zaledwie 2 gramy toksyny, aby spowodować objawy zatrucia. Poważnie zagrażająca zdrowiu i życiu człowieka jest dawka ok. 5 g. Objawy zatrucia pojawiają się bardzo szybko - nawet w kwadrans od spożycia rośliny. Należą do nich:

  • nudności
  • biegunka
  • ślinotok
  • pieczenie w ustach
  • drgawki
  • zgrzytanie zębami
  • rozszerzenie źrenic
  • toczenie piany z ust (czasami)

Cytotoksyna działa na ośrodkowy układ nerwowy, powodując silne pobudzenie neuronów. Finalnie następuje paraliż układu oddechowego i zgon.  

Co ciekawe, w tradycji literackiej można znaleźć informację, że cykuta (szalej jadowity, Cicuta virosa) została podana Sokratesowi do wypicia. Analizując objawy greckiego filozofa, przypuszcza się jednak, że nie był to szalej jadowity a szczwół plamisty.

Cykuta - toksyna może przenikać także przez skórę. W przypadku zatrucia konieczna jest natychmiastowa pomoc

Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak bardzo niebezpieczna jest niepozorna z wyglądu cykuta. Rośliny nie należy nie tylko spożywać, ale też dotykać. Toksyna może przenikać przez skórę, nawet nieuszkodzoną, a służby ostrzegają, aby pod żadnym pozorem nie zrywać szaleju. W przypadku podejrzenia zatrucia należy niezwłocznie skontaktować się z pomocą medyczną. 

Szalej jadowity - występowanie w Polsce. Roślinę omijaj szerokim łukiem

Pewnie nie raz na swojej drodze większość z nas - nawet nie zdając sobie sprawy z powagi sytuacji - spotkała szalej jadowity. Występowanie w Polsce nakłada na nas obowiązek zachowania szczególnej ostrożności. Jeśli podczas spaceru natkniemy się na roślinę o wymienionych wyżej cechach wyglądu, należy unikać z nią jakiegokolwiek kontaktu - jest to najprostsza i najskuteczniejsza forma prewencji. Warto edukować w tym temacie także dzieci i osoby starsze.

Zobacz też: Mało kto je w Polsce je, a to jedne z najlepszych suszonych owoców świata

Więcej o: