• Link został skopiowany

Papryka faszerowana z bogatym wnętrzem. Obiad na 2 dni, który znika w ciągu 30 minut

Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym i ryżem zapiekana w piekarniku to danie, które jest nie tylko niezwykle smaczne, ale i bardzo sycące, a także proste w przygotowaniu. Można je dowolnie modyfikować, dostosowując do swoich upodobań. Chcesz poznać najprostszy przepis na paprykę faszerowaną mięsem i ryżem? Zapraszamy do lektury!
Papryka z bogatym wnętrzem na pyszny obiad dla całej rodziny. Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Papryka to warzywo, które świetnie nadaje się do nadziewania. Ma zwartą strukturę, nie rozpada się podczas pieczenia, a jej delikatna słodycz bardzo dobrze łączy się z mięsnym farszem. Do tego danie to pięknie wygląda na talerzu i świetnie prezentuje się na rodzinnych obiadach. Warto wiedzieć, że papryka faszerowana ryżem i innymi dodatkami to danie popularne w wielu kuchniach świata – od polskiej, przez bałkańską, po grecką i turecką.

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem. Jakie składniki będą ci potrzebne?

Aby przygotować paprykę faszerowaną mięsem mielonym i ryżem, potrzebne nam będą takie składniki jak:

  • Papryki (najlepiej czerwone lub żółte) – 4 duże sztuki
  • Mięso mielone – 400 gramów
  • Ryż – 100 gramów
  • Cebula – 1 sztuka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka
  • Zioła prowansalskie
  • Olej do podsmażenia
  • Opcjonalnie: passata lub pomidory w puszce

Papryka nadziewana ryżem. Przepis na farsz krok po kroku

Przygotowanie przepisu rozpoczynamy od ugotowania ryżu na półmiękko. Następnie ryż studzimy. Później siekamy cebulę i przesmażamy ją na oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do dużej miski wkładamy surowe mięso mielone, ostudzony ryż, oraz cebulę z czosnkiem i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Teraz możemy zabrać się za faszerowanie papryk. Na początku z papryk odcinamy "czapeczki" i usuwamy gniazda nasienne. Do tak przygotowanych warzyw wkładamy farsz mięsny, mniej więcej do 3/4 wysokości papryk. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym. Możemy zalać je pomidorami w puszcze lub passatą jeśli chcemy otrzymać pyszny sos.

Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym i ryżem zapiekana w piekarniku powinna piec się w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45-60 minut. Naczynie warto przykryć folią aluminiową na pierwsze 30 minut, a potem piec bez przykrycia, by papryki lekko się zarumieniły.

A może masz ochotę na wersję gotowaną?

Nie masz piekarnika albo chcesz spróbować innej wersji? Świetnym pomysłem jest papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem gotowana w sosie pomidorowym. Wystarczy przygotować papryki tak samo jak do pieczenia, ale zamiast piec, dusimy je w garnku z sosem pod przykryciem przez ok. 40 minut. Papryki przygotowane w taki sposób są równie pyszne, a do tego bardzo soczyste!

Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym i ryżem zapiekana w piekarniku to jedno z tych dań, które zawsze się sprawdzają i smakują każdemu. Można je przygotować wcześniej, odgrzać następnego dnia, a nawet zamrozić. Jeśli szukasz pomysłu na ciepły, domowy obiad nasza propozycja to strzał w dziesiątkę.

Zobacz też: Taki czosnek bije rekordy popularności. Smakuje jak mieszanka suszonych śliwek, daktyli i sosu sojowego

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: