• Link został skopiowany

Kremowy sernik jak z luksusowej cukierni. Polewa z białej czekolady dodaje mu "tego czegoś"

Szukasz ciasta, które zachwyci zarówno ciebie, jak i twoich gości już od pierwszego kęsa? Mamy coś, co na pewno skradnie wam serca - aksamitny sernik z białą czekoladą. Jest elegancki, kremowy, a przy tym prosty w przygotowaniu. Biała czekolada nadaje mu delikatności, masa rozpływa się w ustach, a każdy kawałek smakuje jak z najlepszej cukierni.
Sernik z białą czekoladą (zdjęcie ilustracyjne)
Elena Csernik / iStock

Aksamitny sernik z białą czekoladą to coś więcej niż tylko ciasto. To istna uczta dla zmysłów. Wyróżnia go wyjątkowa kremowość, którą uzyskuje się dzięki połączeniu białej czekolady oraz sera. Sernik ten wygląda elegancko, a więc świetnie sprawdzi się na święta, uroczyste obiady i inne okazje. Można go przygotować zarówno w wersji na zimno, jak i upiec w piekarniku. Co więcej, sernik ten możesz podawać z twoimi ulubionymi dodatkami - owocami, karmelem czy w wersji z ciasteczkowym spodem.

Zobacz wideo Wegański sernik [HAPS VEGE]

Przepis na sernik z białą czekoladą - klasyczna wersja pieczona

Do przygotowania sernika z białą czekoladą i mascarpone potrzebne nam będą następujące składniki:

  • 600 g twarogu sernikowego lub mielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 100 g herbatników maślanych
  • 60 g masła

Na początek najlepiej przygotować spód. Herbatniki kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Następnie wykładamy nimi dno tortownicy (średnica 22 cm), lekko ugniatamy i wkładamy do lodówki. Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie białej czekolady razem ze śmietanką - możemy to zrobić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Czekoladę odstawiamy do przestudzenia.

W misce łączymy ze sobą jajka, ser i serek mascarpone. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i delikatnie mieszamy. Gotową masę przelewamy na przygotowany wcześniej spód. Sernik pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 160°C. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby nie opadł. Sernik jest gotowy!

Sernik na zimno z białą czekoladą bez pieczenia!

Jeśli nie masz ochoty na pieczenie, to koniecznie skorzystaj z naszego przepisu na sernik na zimno z białą czekoladą. Składniki, które będą ci potrzebne, to:

  • 500 g serka kremowego (twaróg z wiaderka lub mascarpone)
  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • spód z herbatników

Białą czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietanką. W szklance rozpuszczamy żelatynę w odrobinie wody. Następnie serek łączymy z wystudzoną czekoladą i dodajemy żelatynę. Całość dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód i wstawiamy do lodówki na minimum cztery godziny.

Dodanie mascarpone do masy sernikowej sprawia, że ciasto staje się wyjątkowo kremowe i nabiera włoskiego charakteru. Sernik z białą czekoladą i mascarpone to ulubieniec wielu miłośników deserów - miękki, lekki, a jednocześnie bogaty w smaku.

Ekspresowa polewa z białej czekolady na sernik

Chcesz, by twój sernik wyglądał jeszcze bardziej apetycznie? Przygotuj polewę z białej czekolady. W tym celu rozpuść 100 g białej czekolady z trzema łyżkami śmietanki. Tak przygotowaną polewą polej wierzch sernika i odstaw do lodówki na ok. 30 minut. Dla ozdoby możesz dodać świeże owoce, płatki migdałów lub odrobinę skórki z cytryny.

Sernik z białą czekoladą jest nie do podrobienia. Niezależnie od tego, czy wybierzesz wersję pieczoną, czy na zimno - efekt zawsze będzie zachwycający. Wypróbuj ten przepis na najbliższą okazję lub przygotuj go po prostu dla siebie w weekend. Zgodzisz się chyba, że na tak wyśmienity sernik zawsze znajdzie się dobry moment?

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: