Te rośliny zachwycają na talerzu. Poznaj jadalne kwiaty idealne do sałatek i deserów

Kwiaty są najpiękniejszą ozdobą ogrodu. Niewiele osób jednak zdaje sobie sprawy, że okazy, które uprawiają ogrodnicy, mogą być z powodzeniem wykorzystywane w kuchni. Co ciekawe, kwiaty niekoniecznie są jedynie dodatkiem, a często stanowią podstawę sałatek i deserów.

Kwiaty to piękna ozdoba ogrodu. Jak się jednak okazuje, niektóre gatunki mogą być także dodawane do różnych potraw. Te kwiaty są jadalne, a co więcej możesz posadzić je w swoim ogrodzie. 

Zobacz wideo Jak dbać o pelargonie? Przepisy na domowe nawozy

Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Te kwiaty możesz dodawać do sałatek. Wbrew pozorom są popularne w kuchni

Niektóre kwiaty, które hodujesz w swoim ogrodzie, mogą być z powodzeniem użyte w kuchni. Choć brzmi to dziwnie, to jednak trzeba przyznać, że potrawy z dodatkiem tych roślin są smaczne, a do tego wyglądają zjawiskowo.

  • Fiołek - wbrew pozorom często używa się go w kuchni. Niegdyś były one kandyzowane i traktowane jako prawdziwy przysmak. Fiołek stanowi jednak także wspaniały dodatek do sałatek i deserów. Z kwiatów tego gatunku można stworzyć ciekawe kompozycje w kuchni. 
  • Mniszek - choć wiele osób uznaje go za chwast, to jednak może stanowić ważny składnik w kuchni. Kwiaty tej rośliny są jadalne, a co więcej naprawdę smaczne. Często dodaje się je do sałatek lub zup. Nierzadko są także używane do tworzenia marmolady. 
  • Lawenda - to piękna roślina ozdobna, która w dodatku ma wiele zalet. Doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do deserów. Co więcej, z lawendy można przyrządzić wspaniały napar. Ciekawostką jest jednak to, że kwiatów można użyć także w trakcie przygotowanie mięsnych dań.

Tych kwiatów także można z powodzeniem używać w kuchni. Choć są mniej znane, to dobrze smakują

W ogrodzie możesz też znaleźć mniej znane kwiaty, które jednak także są jadalne. Mogą stanowić wspaniałą ozdobę twoich dań i deserów, ale także ich podstawę. 

  • Liliowiec - choć w Polsce rzadko wykorzystuje się go w kuchni, to jednak w azjatyckich krajach to częsta praktyka. Kwiaty liliowca są słodkawe i mogą stanowić podstawę deserów. Może być wykorzystywany także jako składnik do sałatek.
  • Nasturcja - kwiaty tej rośliny posiadają ostry korzenny smak. Nierzadko wykorzystuje się je jako zamiennik kaparów. Z powodzeniem można je jednak dodawać także do kanapek. 
  • Pierwiosnek - kwiaty mają lekko słodkawy posmak. Z tego powodu najczęściej są używane jako dodatek do deserów. Nie powinno się ich jednak spożywać w zbyt dużej ilości. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA