Kawa po wietnamsku to z pewnością napój znany wśród smakoszy kawy. Co często zadziwia turystów odwiedzających Wietnam? Kawa to najpopularniejszy napój w kraju, a wariacje na jej temat są — z punktu widzenia Europejczyka — naprawdę egzotyczne. Wietnamczycy serwują kawę z niebanalnymi dodatkami, które na pierwszy rzut oka nijak się mają do tego uwielbianego w różnych częściach globu napoju. Skąd kawa w Wietnamie? Jej historia sięga czasów kolonialnych, kiedy to Francuzi przywieźli do Wietnamu ziarna kakaowca jako pamiątkę, która będzie kojarzyła się im z domem. Wkrótce kawa zyskała w Wietnamie ogromną popularność. Dziś kraj ten jest jednym z największych światowych producentów ziaren kawy świetnej jakości, a najpowszechniejszym w Wietnamie gatunkiem jest Robusta. Jak Wietnamczycy piją kawę i czym jest słynna kawa po wietnamsku?
Kawa wietnamska to nie jest jeden rodzaj napoju. Odmian kawy po wietnamsku jest naprawdę dużo. Serwowana jest ona na wiele rozmaitych sposobów, a niektóre składniki użyte w połączeniu z kawą, mogą zadziwić. Trzeba przyznać — Wietnamczycy naprawdę mają wyobraźnię, bo kto by wpadł na to, aby wypić kawę ze smoothie owocowym? A to nie jedyna wariacja kawowa w tym kraju. Poniżej najpopularniejsze z nich:
Narzędziem niezbędnym do przygotowania oryginalnej kawy po wietnamsku jest zaparzacz do kawy. Po wietnamsku określany jest jako phin. Urządzenie składa się z czterech części tj.:
Przygotowanie napoju przy wykorzystaniu zaparzacza do kawy po wietnamsku sprawia, że ma ona wyjątkowo intensywny aromat i głęboki smak. Warto wspomnieć przy okazji, że aby spróbować smakowitej kawy po wietnamsku, nie musisz pokonywać tysięcy kilometrów i udawać się w daleką podróż do Wietnamu, choć zapewne kraj ten jest warty odwiedzenia. Zaparzacz do kawy po wietnamsku możesz nabyć w wielu sklepach, zarówno internetowych, jak i stacjonarnych. Jeżeli zdecydujesz się na zakup, to koniecznie sprawdź sposób, w jaki przygotowuje się napój w zaparzaczu do kawy po wietnamsku i wypróbuj go w swoim domowym zaciszu.
Jak używać zaparzacza phin? Kawa z zaparzacza ma wyjątkowy i intensywny smak. Instrukcja parzenia kawy w phin wygląda następująco:
Jak najczęściej serwowana jest kawa po wietnamsku? Przepis, po który najchętniej sięgają Wietnamczycy i turyści odwiedzających kraj, opiera się na serwowaniu czarnej kawy z mlekiem skondensowanym. Receptura jest identyczna jak powyżej, a jedyna różnica polega na tym, że przed przystąpieniem do parzenia kawy po wietnamsku, na dno filiżanki wlewa się słodkie skondensowane mleko. Jeżeli do powyższej kawy dodamy kilka kostek lodu, to będziemy mieć napój idealny na upalne dni. Rezygnując z mleka skondensowanego, a zostawiając sam lód, uzyskamy natomiast napój, który również schłodzi w słoneczne dni, ale jednocześnie zachowa mocny smak i aromat czarnej kawy. Jak już wiemy, do przygotowania kawy po wietnamsku używane są różne składniki. Jednym z najbardziej zaskakujących połączeń, jest kawa ze smoothie owocowym i jogurtem.
Zobacz też: Gdzie wyrzucić fusy z herbaty i po kawie? Wbrew pozorom wcale nie jest to takie oczywiste