Kawa po wietnamsku to wyjątkowy napój. Jak Wietnamczycy przygotowują swój niepowtarzalny specjał?

Kawa po wietnamsku to specjał, który wzbudza spore zainteresowanie wśród turystów. Wszystko za sprawą niebanalnych i nieoczywistych dodatków, z jakimi serwowana jest kawa. Co powiesz na kawę z jogurtem? Dowiedz się, czym jest kawa po wietnamsku i jakie wariacje kawowe są popularne w tym kraju.

Wietnam: kawa to najpopularniejszy napój w kraju

Kawa po wietnamsku to z pewnością napój znany wśród smakoszy kawy. Co często zadziwia turystów odwiedzających Wietnam? Kawa to najpopularniejszy napój w kraju, a wariacje na jej temat są — z punktu widzenia Europejczyka — naprawdę egzotyczne. Wietnamczycy serwują kawę z niebanalnymi dodatkami, które na pierwszy rzut oka nijak się mają do tego uwielbianego w różnych częściach globu napoju. Skąd kawa w Wietnamie? Jej historia sięga czasów kolonialnych, kiedy to Francuzi przywieźli do Wietnamu ziarna kakaowca jako pamiątkę, która będzie kojarzyła się im z domem. Wkrótce kawa zyskała w Wietnamie ogromną popularność. Dziś kraj ten jest jednym z największych światowych producentów ziaren kawy świetnej jakości, a najpowszechniejszym w Wietnamie gatunkiem jest Robusta. Jak Wietnamczycy piją kawę i czym jest słynna kawa po wietnamsku? 

Kawa wietnamska — najpopularniejsze odmiany

Kawa wietnamska to nie jest jeden rodzaj napoju. Odmian kawy po wietnamsku jest naprawdę dużo. Serwowana jest ona na wiele rozmaitych sposobów, a niektóre składniki użyte w połączeniu z kawą, mogą zadziwić. Trzeba przyznać — Wietnamczycy naprawdę mają wyobraźnię, bo kto by wpadł na to, aby wypić kawę ze smoothie owocowym? A to nie jedyna wariacja kawowa w tym kraju. Poniżej najpopularniejsze z nich:

  • Ca phe den khong duong — jest to najprostszy wariant kawy po wietnamsku. Czarna kawa bez dodatków, zaparzana przy użyciu zaparzacza phin 
  • Ca phe nau — mieszanka mocnej kawy i mleka skondensowanego
  • Ca phe den da — mieszanka intensywnej czarnej kawy i kostek lodu
  • Ca phe sua da — od powyższej wersji różni się tym, że dodatkiem do kawy oprócz kostek lodu jest także mleko skondensowane 
  • Ca phe cot dua — jest to nieco deserowa wersja kawy po wietnamsku. Serwowana jest z mlekiem kokosowym i cukrem, często także w towarzystwie lodów waniliowych
  • Sua hua ca phe — jest to czarna kawa serwowana z kremowym jogurtem 
  • Ca phe trunku — to wersja kawy po wietnamsku serwowana z jajkiem.
Zobacz wideo Ta kawiarnia pokazuje, że gastronomia może być eko

Zaparzacz do kawy po wietnamsku: phin

Narzędziem niezbędnym do przygotowania oryginalnej kawy po wietnamsku jest zaparzacz do kawy. Po wietnamsku określany jest jako phin. Urządzenie składa się z czterech części tj.:

  • spodku
  • pojemnika na kawę
  • sitka
  • pokrywki z dzióbkiem 

Przygotowanie napoju przy wykorzystaniu zaparzacza do kawy po wietnamsku sprawia, że ma ona wyjątkowo intensywny aromat i głęboki smak. Warto wspomnieć przy okazji, że aby spróbować smakowitej kawy po wietnamsku, nie musisz pokonywać tysięcy kilometrów i udawać się w daleką podróż do Wietnamu, choć zapewne kraj ten jest warty odwiedzenia. Zaparzacz do kawy po wietnamsku możesz nabyć w wielu sklepach, zarówno internetowych, jak i stacjonarnych. Jeżeli zdecydujesz się na zakup, to koniecznie sprawdź sposób, w jaki przygotowuje się napój w zaparzaczu do kawy po wietnamsku i wypróbuj go w swoim domowym zaciszu.

Phin: kawa z zaparzacza — jak przyrządzić? 

Jak używać zaparzacza phin? Kawa z zaparzacza ma wyjątkowy i intensywny smak. Instrukcja parzenia kawy w phin wygląda następująco:

  • na wierzch filiżanki, w której będzie przygotowywana kawa należy położyć spodek od zaparzacza phin 
  • do pojemnika na kawę wsyp ok. 3 łyżeczki zmielonej kawy i delikatnie dociśnij za pomocą sitka
  • dodaj gorącą wodę (nie wrzątek) do takiej wysokości pojemnika, aby mogła ona wsiąknąć w kawę. Odczekaj kilkanaście sekund
  • dolej wody w ilości takiej, aby wypełnić cały pojemniczek i przykryj naczynie pokrywką
  • kawa będzie powoli spływała do filiżanki i powinna być gotowa po ok. 5 minutach parzenia.

Kawa po wietnamsku: przepis na różne wersje kawy

Jak najczęściej serwowana jest kawa po wietnamsku? Przepis, po który najchętniej sięgają Wietnamczycy i turyści odwiedzających kraj, opiera się na serwowaniu czarnej kawy z mlekiem skondensowanym. Receptura jest identyczna jak powyżej, a jedyna różnica polega na tym, że przed przystąpieniem do parzenia kawy po wietnamsku, na dno filiżanki wlewa się słodkie skondensowane mleko. Jeżeli do powyższej kawy dodamy kilka kostek lodu, to będziemy mieć napój idealny na upalne dni. Rezygnując z mleka skondensowanego, a zostawiając sam lód, uzyskamy natomiast napój, który również schłodzi w słoneczne dni, ale jednocześnie zachowa mocny smak i aromat czarnej kawy. Jak już wiemy, do przygotowania kawy po wietnamsku używane są różne składniki. Jednym z najbardziej zaskakujących połączeń, jest kawa ze smoothie owocowym i jogurtem. 

Zobacz też: Gdzie wyrzucić fusy z herbaty i po kawie? Wbrew pozorom wcale nie jest to takie oczywiste

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.