Pitaję określa się mianem smoczego owocu ze względu na jej charakterystyczny wygląd. Niewielką bulwę pokrywają łuski, przez co wielu osobom przypomina smocze jaja ze znanych bajek.
Pitahaya to owoc jednej z odmian kaktusa. Dragon fruit pochodzi z Ameryki Południowej, jednak ze względu na jego rosnącą popularność uprawia się go również w krajach Azji - Wietnamie i Malezji. Sprzyjające warunki klimatyczne pozwalają mu na owocowanie nawet do 6 razy w roku. Pitaja określana jest również mianem jednego z najpiękniejszych owoców świata. Wszystko za sprawą intensywnej, różowej skórki oraz śnieżnobiałego miąższu zawierającego drobne ziarenka.
Ten egzotyczny owoc od dawna stosowany jest w celach leczniczych. Sprzyja utracie masy oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia stłuszczenia wątroby. Wykazuje również właściwości przeciwutleniające. Choć dragon fruit składa się w 80% z wody zawiera także cenne dla naszego organizmu minerały i witaminy, takie jak błonnik, białko czy witaminę C. Właściwości tego tropikalnego owocu wykorzystywane są również w kosmetologii. Rosnącą popularnością cieszy się olej z nasion pitai, który świetnie sprawdza się do pielęgnacji skóry.
Najlepiej smakują owoce dojrzałe, a więc te o gładkiej, miękkiej skórce. Owoc należy umyć w zimnej wodzie, a następnie dokładnie osuszyć ręcznikiem kuchennym. Wystarczy go przekroić, a wnętrze owocu wydobyć łyżeczką. Smoczy owoc można jeść jako dodatek do sałatek, deserów, jogurtu lub składnik soków i smoothie.
Zobacz też: Karambola - właściwości, jak jeść ten owoc?