Pitaja, czyli smoczy owoc - jak smakuje i jakie ma właściwości zdrowotne?

Pitahaya to egzotyczny owoc, który coraz częściej gości na polskich stołach. Świetnie sprawdzi się jako składnik owocowych sałatek, tropikalnych smoothie oraz do dekoracji deserów. Jak jeść smoczy owoc i jakie są jego właściwości zdrowotne? Poznajcie tropikalny owoc - dragon fruit.

Pitaję określa się mianem smoczego owocu ze względu na jej charakterystyczny wygląd. Niewielką bulwę pokrywają łuski, przez co wielu osobom przypomina smocze jaja ze znanych bajek.

Zobacz wideo Jak mrozić owoce? Jak usunąć plamę z truskawek? Jak pozbyć się pestek z czereśni? Rozwiązujemy letnie problemy

Skąd pochodzi Pitahaya i czym jest?

Pitahaya to owoc jednej z odmian kaktusa. Dragon fruit pochodzi z Ameryki Południowej, jednak ze względu na jego rosnącą popularność uprawia się go również w krajach Azji - Wietnamie i Malezji. Sprzyjające warunki klimatyczne pozwalają mu na owocowanie nawet do 6 razy w roku. Pitaja określana jest również mianem jednego z najpiękniejszych owoców świata. Wszystko za sprawą intensywnej, różowej skórki oraz śnieżnobiałego miąższu zawierającego drobne ziarenka.

Właściwości smoczego owocu

Ten egzotyczny owoc od dawna stosowany jest w celach leczniczych. Sprzyja utracie masy oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia stłuszczenia wątroby. Wykazuje również właściwości przeciwutleniające. Choć dragon fruit składa się w 80% z wody zawiera także cenne dla naszego organizmu minerały i witaminy, takie jak błonnik, białko czy witaminę C. Właściwości tego tropikalnego owocu wykorzystywane są również w kosmetologii. Rosnącą popularnością cieszy się olej z nasion pitai, który świetnie sprawdza się do pielęgnacji skóry.

Jak jeść smoczy owoc?

Najlepiej smakują owoce dojrzałe, a więc te o gładkiej, miękkiej skórce. Owoc należy umyć w zimnej wodzie, a następnie dokładnie osuszyć ręcznikiem kuchennym. Wystarczy go przekroić, a wnętrze owocu wydobyć łyżeczką. Smoczy owoc można jeść jako dodatek do sałatek, deserów, jogurtu lub składnik soków i smoothie.

Zobacz też: Karambola - właściwości, jak jeść ten owoc?

Więcej o:
Copyright © Agora SA