• Link został skopiowany

Sanepid skontrolował nadmorskie restauracje. W takich warunkach jedzą turyści. Posypały się mandaty

Szczeciński sanepid skontrolował 185 punktów gastronomicznych w województwie zachodniopomorskim. Wśród nich były restauracje znajdujące się nad morzem. Wystawiono łącznie aż 16 mandatów i ujawniono, jakie warunki panowały w skontrolowanych lokalach. Teraz tego typu wizyt będzie jeszcze więcej.
Sanepid wziął pod lupę nadmorskie restauracje. Nie jest kolorowo - zdjęcie ilustracyjne
Cezary Aszkielowicz / Agencja Wyborcza.pl

Kontrole w aż 185 lokalach zostały przeprowadzone przez inspektorów powiatowych sanepidów podległych Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie pod koniec czerwca 2024 roku. Sprawdzono wówczas nie tylko restauracje, ale także hotelowe stołówki oraz małe punkty gastronomiczne. Tym razem łączna kwota kar to niemalże 5 tysięcy złotych. Co było nie tak? Brudne talerze i pajęczyny to dopiero początek. 

Zobacz wideo Groźna bakteria w natarciu. Sprawdź, co trzeba o niej wiedzieć

Sanepid Szczecin: Sprawdzono blisko 200 restauracji. Były pajęczyny, brudne talerze i brak odpowiedniej higieny 

Zachodniopomorski Urząd Wojewódzki zapowiedział, że akcja z udziałem sanepidu miała na celu sprawdzenie "przygotowanie polskich przedsiębiorców do sezonu letniego". Niestety wykazała szereg nieprawidłowości. Inspektorzy wystawili 16 mandatów na łączną kwotę 4850 złotych. Ci mieli zastrzeżenia między innymi wobec przeterminowanych produktów, braku odpowiednich warunków i środków do mycia oraz dezynfekcji rąk. Dopatrzono się również takich zaniedbań jak:

  • brak szkoleń z zakresu systemu HACCP (szkoleń z zakresu Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli,
  • brak aktualnych badań wody do spożycia,
  • brak do wglądu umów na odbiór odpadów komunalnych,
  • pajęczyny na ścianach i suficie w obieralni warzyw oraz pomieszczeniu socjalnym,
  • ubytki tynku w ścianach,
  • popękane płytki w kuchni, 
  • brak siatki w kuchni zabezpieczającej przed owadami,
  • podłogi trudne do utrzymania w czystości,
  • skorodowany wózek do przewożenia gotowych do spożycia produktów. 

W jednym z lokali znaleziono nawet przeznaczone dla klientów słodycze, które były przechowywane w toalecie pracowniczej. Radio Szczecin poinformowało, że inspektorzy sanepidu zwracali również uwagę na brudne talerze oraz zardzewiałe półki w lodówce.

Województwo zachodniopomorskie: Sanepid dotarł do nadmorskich restauracjach. Liczba kontroli będzie stale rosnąć 

Jak zaznacza Małgorzata Kapłat, rzeczniczka prasowa Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie, częstotliwość kontroli sanepidu została w ostatnim czasie zwiększona z powodu nadejścia sezonu letniego, co skutkuje wzmożonym ruchem w punktach gastronomicznych, które znajdują się w pobliżu Bałtyku. 

Kontrole obiektów gastronomicznych trwają cały rok, niemniej ze względu na fakt, że niektóre obiekty otwierają się tylko podczas okresu wakacyjnego oraz ze względu na zwiększony ruch turystów nadzór inspekcji sanitarnej nad tego typu obiektami jest obecnie wzmożony

- wyjaśniła Małgorzata Kapłan, cytowana przez "Gazetę Wyborczą". Zaplanowane zostały również kontrole sprawdzające w lokalach, w których wykryto poszczególne nieprawidłowości. 

Niektóre nieprawidłowości były usuwane na bieżąco, wykonanie pozostałych zostanie zweryfikowane podczas kontroli sprawdzających

- dodaje rzeczniczka WSSE w Szczecinie - Małgorzata Kapłan.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: