Naukowcy opracowali kosmiczną sałatkę. Wszystkie składniki można wyhodować poza Ziemią

Międzynarodowy zespół naukowców opracował "kosmiczną sałatkę", która zapewnia astronautom dobre odżywanie podczas misji kosmicznych. Wszystkie składniki tego dania można bez problemu wyhodować w małych pomieszczeniach na statku kosmicznym. Ponadto przetrwają one cały okres misji.

Kiedy wyobrażamy sobie, co jedzą astronauci, pierwsza na myśl przychodzi żywność liofilizowana, czyli zakonserwowana. Teraz do tego kosmicznego menu może dołączyć bardzo specjalną sałatkę. Międzynarodowy zespół badaczy opracował posiłek na podstawie bardzo restrykcyjnych założeń, by dostarczyć astronautom niezbędnych substancji odżywczych i wykorzystać składniki, które można wyhodować w kosmosie.

Zobacz wideo Pierwszy załogowy lot Virgin Galactic na krawędź kosmosu

 Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Z czego złożona jest "kosmiczna sałatka"? Nic nie może być przypadkowe

Sałatka składa się łącznie z siedmiu produktów takich jak: soja, mak, jęczmień, jarmuż, orzeszki ziemne, nasiona słonecznika i słodkie ziemniaki. Wszystkie składniki są starannie odmierzone i można je bez problemu uprawiać w małych pomieszczeniach na statku kosmicznym. Ponadto przez długi czas będą one w stanie zaspokajać żywieniowe potrzeby astronautów. Naukowcy z Wielkiej Brytanii, USA i Australii wybrali takie, a nie inne produkty, opierając się na ich wartości odżywczej, tempie wzrostu, zapotrzebowaniu wody i przestrzeni oraz ilość niepotrzebnych odpadów, które mogą wytwarzać. Jak powiedział  kierownik badań Shu Liang z University of Adelaide w rozmowie z Astronomy:

Eksploracja Marsa będzie możliwa tylko przy użyciu świeżo wyhodowanych roślin [ponieważ - red.] ładunek żywności przez dwa do trzech lat nie jest możliwy

Jedzenie w kosmosie. Astronauci mają specjalne menu 

Pierwsi astronauci spożywali jedzenie wyłącznie z tubek. Te wczesne doświadczenia dowiodły, że ludzie mogą jeść i połykać w stanie nieważkości bez żadnych negatywnych skutków. Żywność liofilizowana została wprowadzona w ramach programu Gemini, aby wesprzeć astronautów w misjach trwających do dwóch tygodni. Członkowie załogi wykorzystali wodę ze statku kosmicznego do odtworzenia żywności przed jedzeniem. W ciągu ostatnich 20 lat żywność dla astronautów jest stale ulepszana. Jednym z ulubionych przysmaków w kosmosie jest galaretka. Niestety, chleb jest wyraźnie nieobecny w spisie pokarmowym dla astronautów, ponieważ kruszy się i szybko staje się czerstwy.  Jednak udało się go zastąpić tortillą, która nie zostawia okruchów. Obecnie członkowie załogi mogą wybierać spośród 200 różnych pozycji w menu.

 
Więcej o:
Copyright © Agora SA