Firma Wedel w środę 2 października 2024 roku zaprezentowała najnowszy raport "Światowy i polski rynek słodyczy czekoladowych". Możemy przeczytać w nim między innymi, że przeciętny Polak zjada aktualnie około 5,8 kg wyrobów czekoladowych rocznie. Spekuluje się jednak, że jest to dopiero początek.
Firma prognozuje, że w najbliższych latach Polacy coraz częściej będą sięgali po czekoladę i do 2029 roku osiągniemy poziom 6,5 kg słodyczy na osobę w skali roku.
W porównaniu z innymi narodami cały czas konsumujemy jednak ich mniej niż np. Niemcy, którzy w 2023 roku zjadali 8 kg słodyczy na osobę, ale za to więcej niż na przykład Gruzini, których wynik to 4,5 kg na mieszkańca
- podkreślono. Z raportu dowiadujemy się również, że w 2023 roku nasz kraj uplasował się w samej czołówce największych europejskich eksporterów czekolady, ustępując jedynie Niemcom i Holandii. Kaje członkowskie UE wyeksportowały łącznie 867 tys. ton czekolady i batonów czekoladowych poza Unię Europejską, z czego do Polski należało aż 115 tys. ton słodyczy. Warto zaznaczyć, że firma Wedel największą ilość swoich wyrobów przekazuje do USA, Wielkiej Brytanii oraz Niemiec. Jak zaznacza serwis Wprost, tak duży udział naszego kraju w światowym rynku może wynikać zarówno z konkurencyjnych cen, jak i wysokiej jakości. To właśnie dzięki tym czynnikom nasza rodzima czekolada zdobywa coraz większe uznanie klientów z całego globu.
Choć zainteresowanie lokalnymi wyrobami wciąż rośnie, wkrótce trzeba będzie pogodzić się z dość znaczącym wzrostem ich cen.
W perspektywie ostatniego roku ceny kakao wzrosły trzykrotnie i mimo chwilowych spadków nadal utrzymują się na wysokim poziomie. Aktualna cena za tonę kakao na giełdzie w Londynie to 5 tys. 102 funtów
- wyjaśniono w raporcie. Podwyżki będą związane nie tylko ze wzrostem cen za kakao, ale także rosnącymi kosztami produkcji. Co więcej, polscy producenci muszą również dostosować się do unijnych wymogów, które nakładają na nich między innymi obowiązek stosowania ekologicznych opakowań oraz ścisłego monitorowania pochodzenia surowców o wysokim ryzyku związanym z wylesianiem.
W raporcie zaznaczono także, że w ubiegłym roku wartość światowego rynku słodyczy czekoladowych sięgnęła poziomu 122,7 mld dolarów. W ciągu kolejnych pięciu lat - do 2029 roku - wartość tego rynku ma przekraczać już 189 mld dolarów, czyli ponad 736 mld złotych.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.