• Link został skopiowany

Ten polski produkt robi furorę za granicą. Biznes rośnie w siłę. To hit

Wiele wskazuje na to, że Polska może stać się faworytem, jeśli chodzi o eksport produktów mięsnych. W branży jesteśmy cenieni za standard i jakość przygotowywanych artykułów. Wyniki tegorocznego raportu prezentują się obiecująco i są dla naszych przedstawicieli motywacją do pozyskiwania kolejnych klientów.
Drób
Fot. istockphoto.com/ autor Maksymenko Nataliia

W piątek 6 grudnia 2024 roku w Warszawie odbyła się konferencja, na której omawiano między innymi pozycję Polski na rynku eksportowym w branży mięsnej. Sekretarz stanu Jacek Czerniak w trakcie debaty "Gra o wschód - czy polska branża mięsna wykorzystuje szanse na rynkach azjatyckich" wyznał, że pozycja naszego kraju nieustannie rośnie. Świadectwem tych słów są tegoroczne wyniki eksportu i nie tylko.

Zobacz wideo Mięso z in vitro? Pierwszy raz zjedzono je w 2013 roku [Next Station]

Branża mięsna w Polsce prężnie się rozwija. Trwają negocjacje z kolejnymi zagranicznymi klientami

Na przestrzeni ostatnich lat działania polskich przedstawicieli zaowocowały sukcesami na rynkach wietnamskich (wół, mięso kacze i gęsina), filipińskich (drób) oraz singapurskich (wół). Wartość wyeksportowanych produktów mięsnych od stycznia do września 2024 roku wynosiła około 6 mld euro. Jak poinformował Jacek Czerniak, była to najwyżej pozycjonowana (15 proc.) wartość eksportu towaru rolno-spożywczego. Ponieważ Polska dysponuje sporymi nadwyżkami produktów mięsnych - przede wszystkim drobiu i wołu - sekretarz stanu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zapowiedział plany pozyskania nowych rynków eksportowych.

Jednym z priorytetów naszych działań jest otwieranie kolejnych rynków zagranicznych dla polskiego mięsa i produktów mięsnych

- czytamy w komunikacie na stronie rządowej. Negocjacje w tej sprawie trwają z przedstawicielami Chin oraz Republiki Korei.

Kluczową kwestią jest dla nas wspieranie polskich przedsiębiorców zainteresowanych tym kierunkiem

- mówił Czerniak w trakcie konferencji "Polska branża mięsna w grze o Azję: Czy wykorzystamy szansę na sukces?". Tak naprawdę na drodze do sukcesu stoi tylko jedna przeszkoda.

Produkcja mięsa w Polsce. Rozwój został zahamowany przez wirusy

Sporą przewagę nad pozostałymi dostawcami produktów mięsnych na skalę światową Polska wyróżnia się wysokimi standardami ich przygotowania oraz jakością oferowanego artykułu. Jedyną skazą w tej kwestii okazał się być wirus afrykańskiego pomoru świń ASF, który znacząco wpłynął na zmniejszenie zainteresowania mięsem wieprzowym. Na ten moment trwają jednak prace nad odbudową krajowej produkcji tego surowca.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: