Mega szybkie ciasto bez pieczenia wykonamy w kilka chwil. To świetne rozwiązanie zwłaszcza w sytuacji, kiedy spodziewamy się nagłych gości lub nie posiadamy piekarnika. Szybka kawa i ciasto? Nic prostszego! Poznajcie propozycje przepisów, które nie wymagają pieczenia.
6
pixabay
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Ciasto bez pieczenia - bananowa krówka
Ciasto bez pieczenia bananowa krówka to pierwsza propozycja. Ciasto jest na tyle proste, że poradzą sobie z jego wykonaniem także osoby początkujące lub takie, które nie czują się pewnie w kuchni. Przejdźmy do wykonania. Oto przepis:
REKLAMA
Składniki:
litr mleka
2 żółtka
3-4 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g masła - w pokojowej temperaturze
pół szklanki cukru białego
400 g herbatników
4 banany
1 puszka gotowej masy krówkowej - musi być bardzo zimna
ćwiartka cytryny
4 łyżki cukru pudru
zimna śmietana kremówka
Wykonanie:
Odlej szklankę mleka. Dodaj żółtka. Wymieszaj.
Przesiej mąkę. Połącz ją z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Resztę mleka zagotuj. Wlej mieszankę z żółtek.
Całość zagotuj.
Później odstaw z ognia. Ostudź. Można przelać do naczynia, aby przyspieszyć proces.
Ubij masło na puszystą masę.
Dodawaj stopniowo ostudzony budyń. Cały czas ubijaj.
Przygotuj formę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
Porozkładaj herbatniki. Posmaruj je 1/4 kremu. Rozłóż pokrojone plasterki banana. Skrop je sokiem z cytryny.
Rozmasuj ponownie część masy budyniowej. Połóż herbatniki. Posmaruj masą kajmakową (zostaw około trzech łyżek, posłużą one do dekoracji). Połóż kolejną część herbatników. Wierzch ciasta posmaruj masą budyniową. Przykryj ponownie herbatnikami i wstaw do lodówki.
W tym czasie wykonaj śmietankę. Ubij ją z cukrem pudrem. Posmaruj ciasto, dodaj pozostawioną masę kajmakową.
Wstaw do lodówki.
Szybkie ciasto z galaretką
Szybkie ciasto z galaretką z dodatkiem ulubionych owoców to klasyk, który pokochały miliony. Zaletą tego ciasta jest nie tylko szybkość wykonania, ale także duża uniwersalność. Takie proste ciasto można przyrządzić w różny sposób. Deser zazwyczaj składa się z galaretki, owoców i twarogu sernikowego. Dobrze sprawdzi się tutaj praktycznie każdy rodzaj owoców. To samo tyczy się galaretki. Poniżej przykładowy wariant:
Składniki:
kilogram twarogu sernikowego z wiaderka
około 120 ml śmietanki kremówki
150 g cukru pudru
1 cukier waniliowy
5 płaskich łyżeczek żelatyny + 120 ml gorącej wody
około 80 g herbatników
szklanka owoców np. truskawek
1 galaretka truskawkowa
* Składniki powinny być w pokojowej temperaturze
Wykonanie:
Do masy sernikowej dolej śmietanę kremówkę. Dołóż cukier puder i cukier waniliowy.
Całość dokładnie wymieszaj.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie.
Odstaw do ostudzenia.
Do płynnej żelatyny dodaj dwie łyżki masy serowej. Wymieszaj drewnianą rózgą. Dodaj kolejne trzy łyżki i ponownie wymieszaj. Powtórz czynność do czasu, aż wymieszasz całą ilość masy serowej. Czynność można wykonać mikserem, ale na niskich obrotach.
Przygotuj galaretkę. W 450 ml wody rozpuść jedną galaretkę. Procedurę wykonaj tak jak na opakowaniu.
Przygotuj owoce. Umyj, osusz, odetnij szypułki, przekrój na połówki.
Przygotuj okrągłą blaszkę, wyłóż ją folią spożywczą.
Wyłóż blaszkę herbatniki.
Następnie wylej masę serową.
Ułóż owoce. Wstaw na chwilę do lodówki, aby stężała.
Gdy galaretka zacznie tężeć, wyciągnij sernik i wylej na wierzch ciasta. Ponownie włóż ciasto do stężenia.
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach nasączonych kawą
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach przesiąkniętych aromatem kawy to znakomity duet na popołudniowy podwieczorek z bliskimi. Zwłaszcza gdy podamy je ze świeżo zmieloną kawą! Brzmi smakowicie? Z pewnością. Oto i przepis: