Mega szybkie ciasto bez pieczenia - zainspiruj się i zaskocz bliskich nietuzinkowym smakiem

Mega szybkie ciasto bez pieczenia wykonamy w kilka chwil. To świetne rozwiązanie zwłaszcza w sytuacji, kiedy spodziewamy się nagłych gości lub nie posiadamy piekarnika. Szybka kawa i ciasto? Nic prostszego! Poznajcie propozycje przepisów, które nie wymagają pieczenia.

Ciasto bez pieczenia - bananowa krówka

Ciasto bez pieczenia bananowa krówka to pierwsza propozycja. Ciasto jest na tyle proste, że poradzą sobie z jego wykonaniem także osoby początkujące lub takie, które nie czują się pewnie w kuchni. Przejdźmy do wykonania. Oto przepis:

Składniki:

  • litr mleka
  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła - w pokojowej temperaturze
  • pół szklanki cukru białego
  • 400 g herbatników
  • 4 banany
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej - musi być bardzo zimna
  • ćwiartka cytryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • zimna śmietana kremówka

Wykonanie:

  1. Odlej szklankę mleka. Dodaj żółtka. Wymieszaj.
  2. Przesiej mąkę. Połącz ją z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  3. Resztę mleka zagotuj. Wlej mieszankę z żółtek.
  4. Całość zagotuj.
  5. Później odstaw z ognia. Ostudź. Można przelać do naczynia, aby przyspieszyć proces.
  6. Ubij masło na puszystą masę.
  7. Dodawaj stopniowo ostudzony budyń. Cały czas ubijaj.
  8. Przygotuj formę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  9. Porozkładaj herbatniki. Posmaruj je 1/4 kremu. Rozłóż pokrojone plasterki banana. Skrop je sokiem z cytryny.
  10. Rozmasuj ponownie część masy budyniowej. Połóż herbatniki. Posmaruj masą kajmakową (zostaw około trzech łyżek, posłużą one do dekoracji). Połóż kolejną część herbatników. Wierzch ciasta posmaruj masą budyniową. Przykryj ponownie herbatnikami i wstaw do lodówki.
  11. W tym czasie wykonaj śmietankę. Ubij ją z cukrem pudrem. Posmaruj ciasto, dodaj pozostawioną masę kajmakową.
  12. Wstaw do lodówki.

Szybkie ciasto z galaretką

Szybkie ciasto z galaretką z dodatkiem ulubionych owoców to klasyk, który pokochały miliony. Zaletą tego ciasta jest nie tylko szybkość wykonania, ale także duża uniwersalność. Takie proste ciasto można przyrządzić w różny sposób. Deser zazwyczaj składa się z galaretki, owoców i twarogu sernikowego. Dobrze sprawdzi się tutaj praktycznie każdy rodzaj owoców. To samo tyczy się galaretki. Poniżej przykładowy wariant:

Składniki:

  • kilogram twarogu sernikowego z wiaderka
  • około 120 ml śmietanki kremówki
  • 150 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 płaskich łyżeczek żelatyny + 120 ml gorącej wody
  • około 80 g herbatników
  • szklanka owoców np. truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

* Składniki powinny być w pokojowej temperaturze

Ciasto z galaretką
Ciasto z galaretką Pixabay

Wykonanie:

  1. Do masy sernikowej dolej śmietanę kremówkę. Dołóż cukier puder i cukier waniliowy.
  2. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie.
  4. Odstaw do ostudzenia.
  5. Do płynnej żelatyny dodaj dwie łyżki masy serowej. Wymieszaj drewnianą rózgą. Dodaj kolejne trzy łyżki i ponownie wymieszaj. Powtórz czynność do czasu, aż wymieszasz całą ilość masy serowej. Czynność można wykonać mikserem, ale na niskich obrotach.
  6. Przygotuj galaretkę. W 450 ml wody rozpuść jedną galaretkę. Procedurę wykonaj tak jak na opakowaniu.
  7. Przygotuj owoce. Umyj, osusz, odetnij szypułki, przekrój na połówki.
  8. Przygotuj okrągłą blaszkę, wyłóż ją folią spożywczą.
  9. Wyłóż blaszkę herbatniki.
  10. Następnie wylej masę serową.
  11. Ułóż owoce. Wstaw na chwilę do lodówki, aby stężała.
  12. Gdy galaretka zacznie tężeć, wyciągnij sernik i wylej na wierzch ciasta. Ponownie włóż ciasto do stężenia.

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach nasączonych kawą

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach przesiąkniętych aromatem kawy to znakomity duet na popołudniowy podwieczorek z bliskimi. Zwłaszcza gdy podamy je ze świeżo zmieloną kawą! Brzmi smakowicie? Z pewnością. Oto i przepis:

Składniki:

  • pół litra mleka
  • półtorej łyżki mąki pszennej
  • półtorej łyżki mąki ziemniaczanej
  • około 1/3 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1 żółtko
  • 300 g chałwy waniliowej

Składniki na nasączenie:

  • 300 ml mocnej zaparzonej kawy
  • 100 ml amaretto
  • 2 łyżki syropu do kawy - smak wedle uznania + 2 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 100 g herbatników z ząbkami
  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • 2-3 łyżeczki kawy - rozpuszczalnej

Wykonanie:

  1. Odlać 2/3 szklanki mleka, dodać mąkę, cukier i żółtka. Dokładnie wymieszać.
  2. Pozostałą ilość mleka zagotować. Wlać przygotowaną mieszankę i dodać pokruszoną chałwę. Gotować i mieszać.
  3. Po ugotowaniu budyniu odstawić go z ognia i ostudzić.
  4. Miękkie masło ubić na puszystą masę. Dodawać stopniowo ostudzony budyń, jednocześnie ubijając.
  5. Zrobić syrop do nasączenia. Zaparzyć kawę, dodać amaretto, dodać syrop i cukier. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
  6. Przygotować blaszkę. Wyłożyć spód herbatnikami. Posmarować cienko kremem. Ułożyć na nich biszkopty namoczone w syropie. Wierzch posypać kawą rozpuszczoną.
  7. Wyłożyć część kremu. Dalej dodać nasączone biszkopty, wyłożyć krem i posypać kawą. Na końcu dodać resztę kremu
  8. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki najlepiej na kilka godzin.

10 ciast bez pieczenia - co możesz jeszcze zaserwować? 

Przygotowaliśmy listę 10 ciast bez pieczenia, które można zrobić każdy. Przypisy są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Oto i one:

  1. Ciasto snikers
  2. Ciasto 3 bit
  3. Ciasto góra lodowa
  4. Eklerek
  5. Tort bez pieczenia
  6. Ciasto Kinder
  7. Ciasto ptasie mleczko
  8. Shrek
  9. Rafaello
  10. Tiramisu

Zobacz też: Ciasto kruche - przepis, który niejeden raz uratuje ci życie. Wszyscy goście będą chcieli go mieć

Więcej o: