Spaghetti - 3 pyszne patenty na makaron. Przepisy, które zawsze się udają

Spaghetti to szybki pomysł na obiad dla całej rodziny. Bez względu na to, która wersja pojawi się na talerzach, warto być przygotowanym na dokładki. Danie z makaronem będzie smakować zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Danie z makaronem - gwarancją spokoju przy stole

Wspólne posiłki nie zawsze oznaczają miłą rozmowę, podczas której każdy opowiada, jak mu minął dzień i wszyscy zgodnie snują wakacyjne plany. Wielu rodziców zamiast spokojnego posiłku prowadzi ostre negocjacje o każdy, nawet najmniejszy kęs. Niejadkom rozsmakowanym w bułce z masłem, warto zaserwować dania z makaronem. Spaghetti bolognese, carbonara lub makaron ze szpinakiem może odmienić losy rodzinnego obiadu. Poniżej prezentujemy szybkie i proste przepisy

Spaghetti bolognese - uczta godna królów 

Feeria barw tego dania oraz wyjątkowy aromat potrafi działać na zmysły. Spaghetti bolognese sprawdzi się, szczególnie gdy na stół powinien wjechać suty posiłek, na przykład po długim i mroźnym spacerze.

Spaghetti bolognese - składniki:

  • mięso mielone - 300 g,
  • cebula - 1 sztuka, 
  • ząbki czosnku - 3 sztuki, 
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki stołowe, 
  • marchewka - 1 sztuka, 
  • makaron spaghetti - 300 g, 
  • papryka słodka mielona - ½ małej łyżeczki,
  • bazylia suszona - 1 łyżeczka,
  • cukier - ½ małej łyżeczki, 
  • pomidory z puszki - 1 puszka, 
  • sok z cytryny - 1 mała łyżeczka,
  • oregano - 1 mała łyżeczka,
  • papryka ostra mielona - 1/2 małej łyżeczki,
  • sól i pieprz
Spaghetti bolognese (zdjęcie ilustracyjne)
Spaghetti bolognese (zdjęcie ilustracyjne) Fot. unsplash

Spaghetti bolognese - przygotowanie 

Przygotowanie mięsa: Etap 1

Na początek mięso mielone podsmaż na patelni, potem dodaj pokrojoną cebulę, czosnek oraz tartą marchew. Na koniec pierwszego etapu dodaj sól i pieprz oraz zioła i mieloną paprykę. 

Sos do spaghetti: Etap 2

Teraz przyszedł czas na sos do spaghetti. Przygotuj blender, do którego wlej puszkę pomidorów, koncentrat, paprykę chili, sok z cytryny, pieprz i sól o raz zioła i całość zmiksuj. Przelej na patelnię z mięsem i smaż przez kolejną chwilę. 

Dekoracja: Etap 3 

Teraz ugotuj makaron, wymieszaj go z sosem i posyp każdą porcję startym serem. 

Carbonara dla prawdziwych smakoszy 

Spaghetti carbonara pomimo mdłej aparycji czaruje smakiem. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil i co ważne równie dobrze smakuje odgrzewane na drugi dzień. 

Carbonara - składniki: 

  • makaron spaghetti - 20 dag
  • boczek wędzony - 20 dag,
  • cebulka - 1 sztuka, 
  • czosnek - 2 ząbki,
  • olej - 1 łyżka stołowa.

Carbonara sos:

  • żółtko z 2 jajek, 
  • gałka muszkatołowa mielona, 
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki,
  • ser żółty
Carbonara, czyli włoskie przysmaki na Twoim stole! Sprawdź, jak zrobić oryginalną carbonarę. Zdjęcie ilustracyjne
Carbonara, czyli włoskie przysmaki na Twoim stole! Sprawdź, jak zrobić oryginalną carbonarę. Zdjęcie ilustracyjne pixabay

Carbonara krok po kroku: 

Boczek należy pokroić w małą kostkę i lekko podsmażyć, aż się zarumieni. Następnie dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek. Teraz gotujemy makaron w wodzie z dodatkiem soli. Na koniec odcedzamy. 

Czas na przygotowanie sosu: roztrzep żółtka, dodaj do nich przyprawy oraz ser. Makaron mieszamy na patelni z boczkiem, następnie dodajemy sos. Po upływie minuty można już nakładać danie na talerze. Całość posypujemy natką pietruszki. 

Makaron ze szpinakiem - zielona uczta 

Każdy, kto szuka pomysłu na błyskawiczny i zdrowy obiad powinien wypróbować makaron ze szpinakiem. To prawdziwa uczta dla zmysłów, którą docenią także dzieci. Makaron ze szpinakiem to pełna przejrzystość, zero ukrytych składników. 

Makaron ze szpinakiem - składniki: 

  • makaron pappardelle - 250 g,
  • szpinak mrożony - 450 g,
  • czosnek - 3 ząbki,
  • feta - pół kostki, 
  • sól, pieprz, 
  • śmietana 18%
Makaron ze szpinakiem i ricottą
Makaron ze szpinakiem i ricottą Fot. Engin Akyurt/Pexels

Makaron ze szpinakiem przygotowanie: 

Gotujemy makaron, szpinak należy rozmrozić na patelni, aż do odparowania wody. W kolejnym kroku dodajemy czosnek oraz ser, śmietanę i na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Składniki dokładnie mieszamy z makaronem. 

Zobacz też: Twierdzi, że to jej ulubione danie. Tak spaghetti robi Anna Starmach. Zachwycisz się jego smakiem

Więcej o: