Wspólne posiłki nie zawsze oznaczają miłą rozmowę, podczas której każdy opowiada, jak mu minął dzień i wszyscy zgodnie snują wakacyjne plany. Wielu rodziców zamiast spokojnego posiłku prowadzi ostre negocjacje o każdy, nawet najmniejszy kęs. Niejadkom rozsmakowanym w bułce z masłem, warto zaserwować dania z makaronem. Spaghetti bolognese, carbonara lub makaron ze szpinakiem może odmienić losy rodzinnego obiadu. Poniżej prezentujemy szybkie i proste przepisy.
Feeria barw tego dania oraz wyjątkowy aromat potrafi działać na zmysły. Spaghetti bolognese sprawdzi się, szczególnie gdy na stół powinien wjechać suty posiłek, na przykład po długim i mroźnym spacerze.
Spaghetti bolognese - składniki:
Spaghetti bolognese - przygotowanie
Przygotowanie mięsa: Etap 1
Na początek mięso mielone podsmaż na patelni, potem dodaj pokrojoną cebulę, czosnek oraz tartą marchew. Na koniec pierwszego etapu dodaj sól i pieprz oraz zioła i mieloną paprykę.
Sos do spaghetti: Etap 2
Teraz przyszedł czas na sos do spaghetti. Przygotuj blender, do którego wlej puszkę pomidorów, koncentrat, paprykę chili, sok z cytryny, pieprz i sól o raz zioła i całość zmiksuj. Przelej na patelnię z mięsem i smaż przez kolejną chwilę.
Dekoracja: Etap 3
Teraz ugotuj makaron, wymieszaj go z sosem i posyp każdą porcję startym serem.
Spaghetti carbonara pomimo mdłej aparycji czaruje smakiem. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil i co ważne równie dobrze smakuje odgrzewane na drugi dzień.
Carbonara - składniki:
Carbonara sos:
Carbonara krok po kroku:
Boczek należy pokroić w małą kostkę i lekko podsmażyć, aż się zarumieni. Następnie dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek. Teraz gotujemy makaron w wodzie z dodatkiem soli. Na koniec odcedzamy.
Czas na przygotowanie sosu: roztrzep żółtka, dodaj do nich przyprawy oraz ser. Makaron mieszamy na patelni z boczkiem, następnie dodajemy sos. Po upływie minuty można już nakładać danie na talerze. Całość posypujemy natką pietruszki.
Każdy, kto szuka pomysłu na błyskawiczny i zdrowy obiad powinien wypróbować makaron ze szpinakiem. To prawdziwa uczta dla zmysłów, którą docenią także dzieci. Makaron ze szpinakiem to pełna przejrzystość, zero ukrytych składników.
Makaron ze szpinakiem - składniki:
Makaron ze szpinakiem przygotowanie:
Gotujemy makaron, szpinak należy rozmrozić na patelni, aż do odparowania wody. W kolejnym kroku dodajemy czosnek oraz ser, śmietanę i na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Składniki dokładnie mieszamy z makaronem.
Zobacz też: Twierdzi, że to jej ulubione danie. Tak spaghetti robi Anna Starmach. Zachwycisz się jego smakiem