Chaczapuri, kubdari, chinkali - nazwy egzotyczne, ale dania dość proste w przygotowaniu i doskonałe w smaku. Wszystkie one reprezentują kuchnię gruzińską. Najlepszym miejscem do skosztowania tych specjałów będzie oczywiście Gruzja, jednak także w Polsce można zetknąć się z tego rodzaju potrawami. Restauracja gruzińska to miejsce gdzie możemy zajadać się tradycyjnymi przysmakami, które pochodzą z Gruzji. Na mapie Warszawy, ale także innych miast jest coraz więcej takich punktów, co z pewnością ucieszy smakoszy, którzy lubują się w gruzińskiej kuchni. Z łatwością znajdziecie ich adresy w sieci. Oprócz chaczapuri warto skosztować także innych potraw np. chinkali, sałatki gruzińskiej czy pieczonych pieczarek nadziewanych serem sulguni.
Chaczapuri adżarskie jest jednym z najbardziej znanych dań z Gruzji. Charakterystyczną cechą tej potrawy jest jej kształt, ponieważ wygląda ona jak łódka z ciasta drożdżowego, w której znajduje się ser, masło i jajko. Potrawa ta jest bardzo znana, dlatego też podaje się ją praktycznie w każdej gruzińskiej restauracji.
Chleb gruziński to pyszne, tradycyjne danie, które w Gruzji wypiekane jest w piecach chlebowych. Dla mieszkańców Gruzji jest niczym świętość. Najważniejsze cechy chleba gruzińskiego to:
Gruzińskie jedzenie charakteryzuje przede wszystkim to, że jest bardzo zdrowe, różnorodne oraz bogate w wiele składników odżywczych. Gruzini uwielbiają mięso, bez którego nie wyobrażają sobie posiłków. Warto dodać, że dania muszą być aromatyczne i dobrze przyprawione, co dodaje im smaku. Często na stołach gruzińskich można spotkać sery, ale także owoc granatu i bakłażany.
Chaczapuri z mięsem to klasyczne danie z Gruzji. Poznajcie przepis, aby móc przygotować je także w domu.
Składniki: 500 g mąki pszennej, cebula, 3-4 ząbki czosnku, płaska łyżka soli, kilogram mięsa mielonego wieprzowo – wołowego, łyżeczka suchych drożdży, łyżeczka cukru, łyżka oleju rzepakowego, przyprawy
Przygotowanie:
Chaczapuri z serem można samodzielnie przygotować w domu, jednak dobrze wiedzieć jaki ser będzie do tego najlepszy. Aby potrawa była dobra najlepiej użyć kilku serów, jednak ważne aby ich większą część stanowiły sery typu capri lub feta, ponieważ one nie ciągną się po podgrzaniu.
Ser po gruzińsku świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezie. Oto składniki i przepis, który pomoże Wam je przyrządzić.
Składniki: pęczek szczypiorku, 400 g twarogu tłustego, cebula czerwona, 2 ogórki kiszone
Zalewa: łyżeczka soli, 0,5 l wody, 3 łyżeczki sosu sojowego
Sos: 3 ząbki czosnku, 150 g majonezu, 200 g jogurtu naturalnego, 3 łyżeczki sosu sojowego
Przygotowanie:
Zobacz też: Gruzińskie chaczapuri - jak zrobić, z czym podać? Mamy prosty przepis