Omlet, czyli idealny pomysł na sobotnie śniadanie

Omlet to potrawa, która przygotowywana jest ze smażonych jajek podawanych w formie placka. Omlet znany był już za czasów starożytnego Rzymu, ale to we Francji udoskonalono i urozmaicono jego smak. W Polsce omlet pojawił się dzięki Marii Sobieskiej. Istnieje wiele rodzajów tego dania, ale najbardziej znany jest omlet naturalny zwany inaczej francuskim.

Jak zrobić omlet? Przepis na klasyczny omlet w sam raz na śniadanie

Omlet wydaje się być jednym z prostszych i szybszych rozwiązań jeśli chcemy przygotować pożywne śniadanie dla siebie i bliskich. Jak zrobić omlet? Przedstawiamy listę składników oraz przepis na klasyczny omlet, który śmiało sprawdzi się na śniadanie.

Składniki: 4 jajka, łyżka masła lub oleju, szczypta soli, 60 ml śmietanki 

Przygotowanie:

  1. Jajka rozbijamy do miski, dodajemy śmietanę oraz sól i ubijamy wszystko trzepaczką aż składniki dokładnie się połączą.
  2. Tłuszcz rozpuszczamy na patelni z nieprzywierającą powierzchnią i wlewamy jajka. Po upływie 30 sekund mieszamy szpatułką środek omletu i ponownie rozprowadzamy masę.
  3. Po 4 -5 minutach masa powinna się ściąć. W tym momencie składamy omlet na pół i wykładamy go na talerz.

Omlet na słodko zadowoli nawet największych łasuchów!

Omlet na słodko uwielbiają zwłaszcza dzieci. Nic dziwnego, ponieważ przygotowany w ten sposób smakuje obłędnie. Oto przepis na omlet na słodko, który z pewnością wszystkim przypadnie do gustu. 

Składniki: 2 jajka, łyżeczka cukru waniliowego, 4 łyżki mleka, łyżka masła do smażenia, 3 łyżki mąki, łyżka cukru, 2 łyżki powideł śliwkowych, 2 łyżki serka śmietankowego

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. Żółtka mieszamy z cukrem, mlekiem, cukrem waniliowym oraz mąką pszenną za pomocą trzepaczki.
  3. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.
  4. Ubite białka delikatnie łączymy z masą z żółtek używając do tego drewnianej lub silikonowej szpatułki.
  5. Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie wlewamy na nią wymieszaną masę i smażymy na bardzo małym ogniu.
  6. Po około 3-4 minutach delikatnie przekręcamy omlet na drugą stronę i smażymy przez kolejne 2 minuty.
  7. Usmażony omlet przekładamy na talerz, dodajemy serek, powidła i składamy go na pół.

Omlet na słono – prosty przepis na niebanalne śniadanie

Omlet na słono to świetna alternatywa jeśli chcemy szybkiego i pysznego śniadania. Do przygotowania wystarczy zaledwie kilka prostych składników, które na ogół mamy na co dzień w kuchni. Ważne jest jednak, aby nie używać zbyt wielu warzyw, które zawierają dużą ilość wody ponieważ sprawi to, że konsystencja ciasta będzie rzadka co utrudni przekręcanie omleta.

Składniki: 2 jajka, łyżka masła, sól i pieprz do smaku, łyżka mleka, 3 plastry cukinii, łyżka mąki pszennej, 4 duże pieczarki, szczypta sody oczyszczonej, 4 plastry szynki

Przygotowanie:

  1. Szynkę kroimy w drobne paski, obieramy cukinię i odkrawamy z niej 3 plastry, które kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki.
  2. Do głębokiego talerza wbijamy jajka i roztrzepujemy je za pomocą trzepaczki lub widelca.
  3. Dodajemy mąkę, mleko i mieszamy aby pozbyć się grudek.
  4. Dodajemy szczyptę sody oczyszczonej, która sprawi, że omlet będzie puszysty i urośnie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  5. Masło rozgrzewamy na patelni, na którą wrzucamy szynkę i warzywa. Gdy się zarumienią dodajemy sól i pieprz.
  6. Kiedy warzywa będą dobrze zrumienione przekładamy je do talerza z ciastem i delikatnie mieszamy. Wylewamy je na rozgrzaną patelnię, smażymy przez 3 minuty dopóki dolna warstwa się nie zetnie. Po tym czasie za pomocą łopatki przekręcamy omlet na drugą stronę i smażymy około 2 minut.

Puszysty omlet - co zrobić, aby właśnie taki był?

Puszysty omlet? Podpowiemy co jest ważne przy robieniu omleta.

  • ubijanie jajek – najważniejsze w omlecie są właśnie jajka. Jeśli chcemy mieć naprawdę puszysty omlet – oddzielamy żółtka od białka,
  • oddzielone do czystego naczynia białka doprawiamy szczyptą soli – pozwoli ona na szybkie ścięcie się jajek,
  • dodajemy ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej do żółtek – dzięki niej omlet będzie bardziej puszysty,
  • sprawnie przechodzimy od ubijania do smażenia, aby masa nie straciła puszystości – najlepiej w trakcie mieszania wszystkich składników zacząć rozgrzewanie patelni natłuszczonej masłem klarowanym.

Omlet w tortilli. Przepis, który z pewnością przygotujesz nie raz

Omlet w tortilli to sycące śniadanie, którego przygotowanie zajmie nam dosłownie chwilę. Oto krótki przepis na pyszne śniadanie.

Składniki: tortilla, masło, sól, pieprz, 2 jajka, żółty ser, szynka, szczypiorek, pomidor

Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy i doprawiamy. Na patelni roztapiamy odrobinę masła, wylewamy przygotowane jajka, chwilę smażymy, po czym przykrywamy je plackiem tortilli lekko dociskając. Smażymy aż jajka się zetną. Odwracamy placek na drugą stronę, przez chwilę podpiekamy. Na omlecie układamy starty na tarce ser oraz pokrojoną w kostkę szynkę. Całość przykrywamy. Zdejmujemy z patelni, gdy ser się roztopi, omlet posypujemy posiekanym szczypiorkiem. 

Zobacz też: Jak zrobić omlet? Prosty przepis na pyszny omlet na słono lub słodko

Więcej o:
Copyright © Agora SA