Zupa kalafiorowa. Zdrowy i smaczny obiad dla całej rodziny

Zupa kalafiorowa to doskonałe danie na obiad, które z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Głównym składnikiem jest oczywiście kalafior, zwany inaczej kapustą cypryjską, który był niegdyś przysmakiem w starożytnym Rzymie czy Grecji. W Polsce kalafior pojawił się na przełomie XVI i XVII wieku, a jego obecność zawdzięczamy królowej Bonie.

Zupa krem z kalafiora – przepis na pożywną zupę

Zupa kalafiorowa najlepiej smakuje oczywiście latem, kiedy mamy dostęp do świeżych sezonowych warzyw. Jednak w przypadku kalafiora bardzo dobrze sprawdza się mrożenie jako forma przechowywania, dlatego smakiem tego dania tak naprawdę możemy cieszyć się cały rok.

Zupa krem z kalafiora zasmakuje przede wszystkim tym, którzy lubią gęste zupy. Zaletą zupy krem jest głównie to, że jest bardzo sycąca, smaczna i na dodatek wygląda niezwykle efektownie. Kolejną zaletą jest to, że aby ją przygotować potrzebujemy zaledwie kilku warzyw i dodatków, które mamy w swojej kuchni na co dzień.  

Składniki: 0,5 kalafiora, sól, pieprz, 750 ml bulionu jarzynowego, 3 ząbki czosnku, 400 g ziemniaków, oliwa z oliwek, cebula, pieczywo, 125 ml śmietany 30%

Przygotowanie: 

  1. Czosnek, cebulę obieramy i drobno siekamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w niewielką kostkę.
  2. W garnku o grubszym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy cebulę, a następnie dodajemy czosnek i ziemniaki. Całość podsmażamy przez 5 minut.
  3. Dodajemy do garnka wywar z jarzyn i dokładamy podzielony na różyczki kalafior. Zupę gotujemy na niewielkim ogniu aż warzywa zmiękną.
  4. Garnek zestawiamy z kuchenki, dodajemy śmietanę i przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem – doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Pora na grzanki – rozgrzewamy piekarnik do 180°C, pieczywo kroimy w małą kostkę. W misce mieszamy oliwę z oliwek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Do gotowej oliwy wrzucamy kawałki pieczywa i mieszamy.
  6. Grzanki pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 15 minut.
  7. Gotową zupę podajemy z gorącymi grzankami.

Zupa kalafiorowa z makaronem. Inne wydanie zdrowej zupy

Zupa kalafiorowa z makaronem, mimo iż jest kaloryczna jest bardzo zdrowa. Smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym oraz stanowi doskonałą odmianę w obiadowym menu.

Składniki: kalafior, ćwiartka z kurczaka, 200 ml śmietany 12%, 2 marchewki, 200 g makaronu, 0,5 korzenia z pietruszki, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso z kurczaka oczyszczamy, zalewamy około 3 l wody i gotujemy wywar z dodatkiem pokrojonej marchwi i pietruszki.
  2. Po ugotowaniu mięso wyjmujemy i drobno kroimy.
  3. Myjemy kalafiora, dzielimy go na różyczki i dodajemy go do wywaru razem z makaronem.
  4. Gotujemy aż makaron będzie miękki, zupę zabielamy śmietaną, doprawiamy do smaku i dodajemy do niej pokrojone mięso.

Kalafiorowa na rosole – ile ma kalorii?

Kalafiorowa na rosole jest idealnym daniem dla osób, które dbają o linię, są w trakcie odchudzania czy po prostu cenią sobie zdrowe i racjonalne odżywianie. Zupa kalafiorowa to odżywczy posiłek, który dostarcza naszemu organizmowi białko i węglowodany, a jednocześnie nie wpływa negatywnie na masę naszego ciała. Wszystko dzięki temu, że w 100 g zupy kalafiorowej znajduje się zaledwie 63 kcal, 2 g tłuszczy, 7 g białka, a mimo to zupa nadal pozostaje sycąca i pożywna.

Zupa kalafiorowa z ziemniakami – składniki na tradycyjną zupę z kalafiorem

Zupa kalafiorowa z ziemniakami to najbardziej tradycyjna i popularna wersja tego dania. Przepisów na zupę kalafiorową można znaleźć naprawdę mnóstwo, ale to właśnie klasyczna wersja cieszy się największym zainteresowaniem. Poniżej lista składników na tradycyjną zupę kalafiorową z ziemniakami.

Składniki: 6 szklanek bulionu warzywnego, sól, 0,5 szklanki śmietany 30%, 3 ziarna ziela angielskiego, kalafior, 3 liście laurowe, pęczek włoszczyzny, 5 ziaren kolorowego pieprzu, 4 średnie ziemniaki, łyżeczka pieprzu ziołowego, łyżka masła, posiekany koperek

Zupa kalafiorowa - przepis

Zupa kalafiorowa - przepis, który ułatwi Wam przygotowanie obiadu. Gwarantujemy, że zapamiętacie jej smak na długo. Jak zrobić zupę kalafiorową krok po kroku:?

  • kalafiora kroimy na małe różyczki, a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę,
  • marchewkę, pietruszkę ,seler myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki,
  • białą część pora kroimy w cienkie plasterki,
  • w dużym garnku rozgrzewamy masło i smażymy na nim warzywa,
  • wlewamy bulion warzywny, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Gotujemy,
  • dodajemy ziemniaki i kalafiora. Mieszamy i gotujemy na średnim ogniu 15 minut,
  • odlewamy z zupy 1 kubek i mieszamy ze śmietanką. Delikatnie wlewamy ją do garnka i mieszamy. Gotujemy jeszcze 3 minuty,
  • zupę posypujemy koperkiem i podajemy.

 Zobacz też: Zupa kalafiorowa będzie jeszcze smaczniejsza. Zapomnij o śmietanie - inny składnik lepiej ją "zaprawi"

Więcej o:
Copyright © Agora SA