• Link został skopiowany

Dania z "ziarnem szczęścia". Orkisz dostarcza nie tylko energię, ale i kulinarną przyjemność

Dania z orkiszu to połączenie tradycji z nowoczesnością. Trzeba przyznać, że stają się coraz bardziej popularne. Smak takich potraw doceniają zarówno profesjonalni kucharze, jak i domowi smakosze.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Czy wiesz, jak gotować ziarna orkiszu, aby były miękkie i smaczne? Mamy na to dwa sposoby. Gotujemy go oddzielnie w osolonej wodzie, bądź od razu w potrawie. Namoczone wcześniej ziarna gotuje się 20-30 minut. Bez namaczania czas może się wydłużyć nawet do 90 minut. 

Zobacz wideo Arbuz w zamrażarce? Nigdy w życiu! Zobacz, co i jak mrozić

Przepisy z orkiszu - postna zupa dla zdrowia

Przepisy z orkiszu są nie tylko pyszne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe. Orkisz w ostatnich latach cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem. Zdaniem wielu, orkisz znakomicie wpływa na nasz układ trawienny. Poniżej przepis na zupę z orkiszem. Sprawdźcie i sami oceńcie jej smak:

Składniki:

  • 1-2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 łyżki grysiku z orkiszu (drobno zmielone ziarno orkiszu)
  • 1 l wody
  • 300 g warzyw (może być: seler, dynia, marchew, buraki, cukinia, pietruszka, koper włoski, marchewka, ziemniaki)
  • lubczyk świeży do smaku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Warzywa obierz, przepłucz wodą. Pokrój na drobno.
  2. Cebulę podduś na oleju, na patelni.
  3. Zagotuj wodę i wrzuć warzywa.
  4. Dodaj lubczyk i przyprawy.
  5. Wsyp grysik i zagotuj.
  6. Gotuj do miękkości warzyw i zblenduj zupę na aksamitny krem. 
  7. Posyp umytą i posiekaną natką pietruszki.

Orkisz ziarno - przepis na danie jednogarnkowe

Oto pomysł na jednogarnkowy gulasz z orkiszem, będący świetnym rozwiązaniem dla osób, które szukają prostych, ale treściwych dań. 

Składniki: 

  • 800 g mięsa gulaszowego z kury, wieprzowego lub wołowego (może być też mieszane mięso)
  • 2-3 cebule
  • 200-300 g dyni
  • 1 filiżanka ziaren orkiszu (niełuskane ziarno należy moczyć przez 8-12 godzin)
  • 3 łyżki masła
  • pestki dyni lub słoneczniki
  • olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 250 ml soku z jabłek lub innych owoców
  • 2-3 łyżki cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 5 łyżek dżemu z pigwy
  • goździki - kilka sztuk
  • kilka ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki oleju z winogron (może być też oliwa z oliwek)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kmin rzymski

Wykonanie:

  1. Pamiętaj o tym, aby dzień wcześniej zalać wodą ziarna orkiszu. Powinny moczyć się nawet 12 godzin.
  2. Najpierw obierz czosnek i przeciśnij przez praskę.
  3. Wszystkie składniki na sos połącz ze sobą i bardzo dokładnie wymieszaj. Odstaw na chwilę
  4. Mięso pokrój w kostkę. Zalej sosem i pozostaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby nabrało aromatu.
  5. Następnie pokrój cebulę i zeszklij ją na oleju.
  6. Wrzuć mięso z sosem do garnka, dodaj usmażoną cebulę i pokrojoną dynię.
  7. Dodaj namoczony wcześniej orkisz
  8. Dodaj 3 łyżki masła.
  9. Gotuj do miękkości.
  10. Dopraw do smaku i wymieszaj.
  11. Upraż pestki dyni lub słonecznika i użyj ich jako dekoracji.

Ziarno orkiszowe - przepisy na śniadania

Czas na przepisy na śniadanie z ziarna orkiszu. Poniżej przedstawiamy recepturę na klasyczny habermus, czyli danie w rodzaju gęstej owsianki zrobione z ziaren orkiszu oraz mus jabłkowy z orkiszem.

Habermus

Składniki:

  • 1 szklanka płatków orkiszowych
  • pół szklanki wody
  • sól - szczypta
  • cynamon do smaku
  • miód do smaku
  • posiekane migdały - garść

Wykonanie:

  1. Płatki orkiszowe ugotować w wodzie.
  2. Dodać odrobinę soli.
  3. Doprawić cynamonem.
  4. Dodać migdały.
  5. Wymieszać.
  6. Po ugotowaniu dodać miód i wymieszać.

Mus jabłkowy z ziarnami orkiszu:

Składniki:

  • 1-2 jabłka
  • łyżka grysiku orkiszowego
  • 60 ml wody
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • cynamon
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 5 łyżek ziaren orkiszu (ziarno mocz wcześniej przez 12 godzin)

Wykonanie:

  1. Jabłka dokładniej umyj, obierz. Pokrój w kostkę.
  2. Zagotuj grysik w wodzie, dodaj jabłko.
  3. Odstaw, aby napęczniał.
  4. Dodaj ugotowane ziarna orkiszu.
  5. Przypraw cynamonem.
  6. Na koniec dodaj cukier i jogurt. Wymieszaj.

Zobacz też: Prawie nikt w Polsce nie próbował tego owocu. A dba o skórę i jelita jak mało co

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: