Choć na grilla częściej wybieramy karkówkę, niż schab, to temu drugiemu również warto dać szansę. Sekretem uzyskania doskonałego smaku jest marynata i wybór odpowiedniego kawałka mięsa. Schab powinien mieć chociaż cienką warstwę tłuszczu, który chroni mięso przed wysychaniem i sprawia, że jest ono bardzo aromatyczne.
Każdy kucharz wie, że sekretem doskonałego smaku dania są świeże i sprawdzone składniki. Jak przygotować idealny schab grillowany? Przepis zaczynamy właśnie od wyboru składników. Wspomnieliśmy wcześniej, że najlepszy schab to taki, który ma odrobinę tłuszczu. Tłuszcz wytapia się podczas obróbki i sprawia, że mięso zachowuje swoją soczystość. Schab należy pokroić na plastry o grubości nie większej niż 2 cm. Jest to bardzo ważne, bo zbyt grube mięso może być w środku niedopieczone.
Warto wspomnieć, że kucharze z największym doświadczeniem polecają schab z kością na grilla.
Czy wiesz, jak doprawić schab na grilla? Przepisy na marynaty są bardzo zróżnicowane, ponieważ mięso dobrze komponuje się z różnymi smakami. Na początek proponujemy standardową marynatę ziołową. Przygotujesz ją z następujących składników:
Jesteś miłośnikiem azjatyckich smaków i chcesz zrobić schab grillowany? Jaka marynata dobrze sprawdzi się w tym przypadku? Możesz skorzystać z poniższej propozycji:
Marynata ma bardzo duży wpływ na finalny smak i strukturę mięsa, ale warto znać jeszcze jeden prosty patent na to, jak przygotować soczysty i aromatyczny schab grillowany. Z musztardą mięso komponuje się naprawdę świetnie. Zmiękcza ona mięso, a jej wyrazisty, lekko pikantny smak doskonale podkręca aromat. Wystarczy pokryć schab cienką warstwą musztardy, a następnie zanurzyć w marynacie na kilka godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę przed dalszą obróbką, aby nabrało temperatury pokojowej.
Letnia aura zachęca do tego, aby zorganizować grilla na świeżym powietrzu, jeśli jednak pogoda nie dopisuje, to istnieje także alternatywny sposób przygotowania schabu grillowanego na patelni grillowej. Jak to zrobić?
Wiele osób przygotowuje schab grillowany na grillu elektrycznym. Jest to prosty sposób na uzyskanie soczystego i aromatycznego mięsa. Kawałki schabu układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy przez 5 minut na jedną stronę. Do obracania mięsa lepiej nie używać widelca - jeśli nakłujemy schab, to mogą z niego uciec soki i narazimy tym samym mięso na nadmierne wysuszenie.
Upieczone mięso podajemy z ulubionymi dodatkami. W lecie świetnie pasują młode ziemniaki i sałatka warzywa, np. mizeria ze świeżych ogórków.
Zobacz też: Zupa ogórkowa będzie wyrazista, jeśli zrobisz ją na tym bulionie. Domownicy będą prosić o dokładkę
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!