Jajecznica to dla wielu osób idealne śniadanie. Warto zastosować kilka trików, aby była jeszcze smaczniejsza niż zwykle. Dodaj tych kilka składników, a zawsze wyjdzie puszysta.
Zobacz wideo
Tofucznica [HAPS VEGE]
Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Dzięki temu jajecznica będzie idealna. Dodaj dwa dodatkowe żółtka
Jajecznica tylko z pozoru wydaje się być łatwym daniem do przyrządzenia. Trzeba wiedzieć, w jaki sposób ją przygotować, aby wyszła idealnie. Znamy genialny trik, który sprawi, że jajecznica zawsze wyjdzie doskonale. Wystarczy, że przygotujesz ją w odpowiedni sposób i dodasz kilka dodatkowych składników.
- Wbij jajka do miski, ale jeszcze ich nie roztrzepuj. Dodatkowo dodaj dwa żółtka. Zdobędziesz w ten sposób lepszy smak, a także zapobiegną wysuszeniu jajecznicy.
- Do całej mieszanki dolej mleka. Dzięki temu jajecznica nabierze puszystości i będzie znacznie delikatniejsza w smaku.
- Uważaj na zbyt mocne ubijanie. Nie będzie to służyć twojej jajecznicy. Lepiej roztrzepać jajka delikatnie widelcem.
- Zacznij smażenie na dużym ogniu. Kiedy jajka zaczną się ścinać, zmniejsz go i zacznij pracę szpatułką lub łopatką kuchenną.
Dzięki temu jajecznica wyjdzie zawsze idealne. Warto jednak poznać jeszcze kilka zasad, aby maksymalnie wydobyć potencjał smakowy tego dania.
Kiedy wyjdzie soczysta jajecznica? Zapamiętaj, kiedy należy ją posolić
To bardzo istotne, aby wiedzieć, kiedy dodawać dodatki oraz solić jajecznicę. To także wpływa na jej smak. O tych kilku zasadach pamiętaj zawsze, kiedy przygotowujesz to popularne danie.
- Dodaj zimne masło do smażenia. Dzięki temu jajka staną się kremowe. Nie wystarczy jednak wrzucić kostki i rozpuścić. Najpierw warto dodać roztrzepane wcześniej jajka. Dopiero w następnym kroku, warto wrzucać niewielkimi porcjami zimne masło na patelnię.
- Nie dodawaj wody. Wiele przepisów poleca taki dodatek. Nie jest on jednak najlepszy, ponieważ jajecznica może stać się przez to sucha.
- Posól jajecznicę na 15 minut przed smażeniem. Najlepiej, kiedy jajka będą jeszcze w misce. Dzięki temu sól rozpuści się w składnikach, a w rezultacie znacznie mniej wody odparuje z całego dania.