Wybór sałaty w sklepie nie jest prostym zadaniem. Katarzyna Bosacka pokazuje, na co zwrócić uwagę

Wybór odpowiedniej sałaty ze sklepowej półki, wcale nie jest prostym zadaniem. Katarzyna Bosacka postanowiła pokazać, na co zwrócić uwagę podczas zakupów. Wyjaśniamy także, w jaki sposób należy przechowywać sałatę, aby zachowała świeżość jak najdłużej.

Zakupy w sklepie spożywczym nie zawsze są proste. Szczególnie kupno warzyw, czasami sprawia trudności. Katarzyna Bosacka postanowiła pokazać, na co zwrócić uwagę, aby wybrać najlepszą sałatę.

Zobacz wideo Sałatka nicejska ze stekiem z tuńczyka

Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jak wybrać sałatę w sklepie? Katarzyna Bosacka zdradza pewien sekret

Wybór najlepszej sałaty ze sklepowej półki wbrew pozorom wcale nie jest prosty. Z pewnością nie raz zdarzyło ci się kupić warzywo, które niedługo po zakupach było już zwiędnięte. Jeśli chcesz uniknąć takiej sytuacji w przyszłości, koniecznie posłuchaj rady Katarzyny Bosackiej. Jak opowiada na swoim Instagramie, przede wszystkim należy zwrócić uwagę na podstawę sałaty. Jeśli trzon warzywa jest pociemniały, to jej jakość z pewnością będzie znacznie słabsza. Liście będą samoistnie opadać i w niedługim czasie sałata zwiędnie. Natomiast, jeśli trzon jest w jasnym kolorze, bez brązowych przebarwień, możesz mieć pewność, że warzywo będzie świeże i wytrzyma znacznie dłużej. Co więcej, tego sposobu możesz użyć, nawet kiedy sałata jest zapakowana w plastikowe opakowanie. Jeśli jednak chcesz jeszcze bardziej przedłużyć jej żywotność, dowiedz się, w jaki sposób należy ją przechowywać.

 

Jak przechowywać sałatę? Dzięki temu przetrwa w lodówce nawet kilka dni

Jeśli chcesz, aby sałata była świeża jak najdłużej, możesz wypróbować dwa sposoby. 

  • Urwij wszystkie liście sałaty i wrzuć je do miski. Następnie wypełnij naczynie wodą i dokładnie opłucz warzywo. W kolejnym kroku wyciągnij liście i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Po wszystkim weź szczelny pojemnik i wyłóż jego dno ręcznikiem papierowym. Następnie układaj kolejne liście na sobie w przygotowanym pudełku. W kolejnym kroku zamknij pojemnik i włóż do lodówki. 
  • Wypłucz wszystkie liście sałaty pod bieżącą wodą. Następnie przygotuj miskę. Wlej do niej zimną wodę i wrzuć liście. Możesz nawet dodać kostki lodu. Odczekaj godzinę, a następnie odsącz liście ręcznikiem papierowym. Następnie weź ręcznik lub ściereczkę i zawiń liście sałaty w rulon, a następnie włóż do lodówki. Pamiętaj jednak, że przy tym sposobie należy co dwa dni ponownie płukać warzywo i zawijać ponownie.
Więcej o: