Zakupy w sklepie spożywczym nie zawsze są proste. Szczególnie kupno warzyw, czasami sprawia trudności. Katarzyna Bosacka postanowiła pokazać, na co zwrócić uwagę, aby wybrać najlepszą sałatę.
Więcej podobnych artykułów można znaleźć na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Wybór najlepszej sałaty ze sklepowej półki wbrew pozorom wcale nie jest prosty. Z pewnością nie raz zdarzyło ci się kupić warzywo, które niedługo po zakupach było już zwiędnięte. Jeśli chcesz uniknąć takiej sytuacji w przyszłości, koniecznie posłuchaj rady Katarzyny Bosackiej. Jak opowiada na swoim Instagramie, przede wszystkim należy zwrócić uwagę na podstawę sałaty. Jeśli trzon warzywa jest pociemniały, to jej jakość z pewnością będzie znacznie słabsza. Liście będą samoistnie opadać i w niedługim czasie sałata zwiędnie. Natomiast, jeśli trzon jest w jasnym kolorze, bez brązowych przebarwień, możesz mieć pewność, że warzywo będzie świeże i wytrzyma znacznie dłużej. Co więcej, tego sposobu możesz użyć, nawet kiedy sałata jest zapakowana w plastikowe opakowanie. Jeśli jednak chcesz jeszcze bardziej przedłużyć jej żywotność, dowiedz się, w jaki sposób należy ją przechowywać.
Jeśli chcesz, aby sałata była świeża jak najdłużej, możesz wypróbować dwa sposoby.