• Link został skopiowany

Przepis na kotleta schabowego jak u mamy. Trzymaj się tych wskazówek, a panierka nie odejdzie od mięsa

Odchodząca od mięsa panierka to częsty problem podczas smażenia kotletów schabowych. Jeśli chcesz, żeby obiad smakował tak dobrze jak u mamy, zastosuj kilka sprawdzonych trików. W ten sposób panierka wyjdzie idealnie chrupiąca.
Przepis na kotlety schabowe po kowalsku (zdjęcie ilustracyjne)
fot.istock/ gbh007

Kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią to klasyka polskich obiadów, które jak nic innego kojarzą się z domem rodzinnym. Ważną rolę odgrywa nie tylko samo mięso i jego jakość, ale także panierka. Powinna być ona złota, chrupiąca i nie odchodzić od kotleta. Ten ostatni warunek spełnić najciężej, jednak trzymając się sprawdzonego przepisu, panierka nie będzie odchodzić od mięsa, a obiad wyjdzie jak u mamy.

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Zainteresował Cię ten artykuł? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić idealnego schabowego? Trzymaj się przepisu, a panierka nie odejdzie od mięsa

Podstawą do zrobienia idealnej panierki są trzy składniki: mąka, jajko i bułka tarta. Zanim zaczniesz ją przygotowywać pamiętaj, by dokładnie osuszyć mięso ręcznikiem papierowym. Wilgoć to pierwszy powód, przez który panierka nie trzyma się kotleta. Następnie należy obtoczyć filet w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Zwróć uwagę na to, aby mięso zostało w całości pokryte bułką, bo w przeciwnym razie panierki będzie za mało. Warto w tym momencie zastosować sprawdzone triki, które nie tylko podbiją smak schabowego, ale także sprawią, że panierka będzie idealna.

Przepis na niedzielny obiad. Ten schabowy rozpłynie się w ustach

Aby polepszyć jakoś panierki, warto dodać do roztrzepanych jajek trochę soli i oleju. W ten sposób jej smak będzie bardziej wyrazisty. Jeśli lubisz puszystą panierkę, dodaj do przepisu niewielką ilość sody oczyszczonej. Proszek spulchni panierkę w taki sposób, że po usmażeniu stanie się chrupiąca. Tak przygotowany kotlet kładziemy na dobrze rozgrzaną patelnię. To kolejny ważny element naszego przepisu. Patelnia, na której będziesz smażyć kotlety, musi być dobrze rozgrzana. Podobnie jak olej. Przy zbyt niskiej temperaturze panierka nie będzie mogła przywrzeć do mięsa i odejdzie po rozkrojeniu na talerzu. Stosując te triki twój obiad niedzielny posmakuje wszystkim domownikom i przypomni prawdziwy smak kotleta schabowego jak u mamy.

Interesujesz się gotowaniem? Sprawdź inne podobne artykuły:

Te zupy są najlepsze na świecie. Polska "wykosiła" międzynarodową konkurencję
Oto kiedy sadzić pomidory do szklarni, a kiedy w tunelu
Podpowiadamy, jak zakonserwować czosnek niedźwiedzi

Więcej o: