Kurczak słodko-kwaśny to typowe danie serwowane w krajach azjatyckich. Z potrawy słynie zwłaszcza Tajlandia, gdzie kurczak w sosie słodko kwaśnym jest daniem często i chętnie zamawianym przez turystów. Gdzie skosztować najlepszego kurczaka słodko kwaśnego, jak nie w regionie, który z niego słynie? Właśnie... możesz to zrobić w swojej kuchni! Poznaj przepis, dzięki któremu poczujesz się jak w Azji!
Doskonały sos słodko kwaśny jest kluczem do sukcesu. Jak go zrobić? Kuchnia azjatycka słynie z nietypowego połączenia smaku poprzez odpowiednio dobrane przyprawy. Aby czerpać z niej inspirację, należy zaopatrzyć się w przyprawy i produkty, które w kuchni azjatyckiej są kluczowe. Imbir, sos sojowy, limonka — to bazowe produkty, które musisz mieć w swojej kuchni, jeżeli chcesz zostać mistrzem w serwowaniu potraw dalekowschodnich. Jest to typowy smak orientu. To składniki, które wykorzystasz do przygotowania najlepszego kurczaka w sosie słodko kwaśnym.
Kurczak w sosie słodko kwaśnym. Prosty przepis, dzięki któremu Twój obiad będzie gotowy w kilkanaście minut i zachwyci smakiem. Czego będziesz potrzebować?
Składniki: 400 g piersi z kurczaka, duża papryka czerwona, duża marchewka, kilka plastrów ananasa z puszki, 2 łyżeczki startego imbiru, ząbek czosnku, łyżka mąki ziemniaczanej, ¼ szklanki soku z limonki, 4 łyżki cukru trzcinowego, łyżka oleju, 3 łyżki ketchupu, sos sojowy, szczypta pieprzu i soli, 100 g ryżu
Jak przygotować najlepszy ryż z kurczakiem słodko kwaśnym z wykorzystaniem powyższych składników? Sprawdź przepis krok po kroku.
A może masz ochotę na chiński sos słodko kwaśny? Prosty przepis, który warto mieć pod ręką. Doskonale sprawdzi się do przystawek, np. sajgonek. Jak przygotować sos słodko kwaśny idealny do chińskiego specjału? Potrzebujesz:
Sposób przygotowania:
Czosnek i imbir zetrzyj na tarce o małych oczkach. W małym rondelku zagotuj wodę, dodaj cukier, starty imbir i czosnek oraz miód. Całość gotuj przez kilka minut. Po tym czasie dodaj sok wyciśnięty z limonki i ponownie zagotuj. Rozprowadź mąkę ziemniaczaną w odrobinie zimnej wody i zagęść nią sos. Gotowe.
Sos słodko kwaśny — przepis nie tylko do dań z kurczaka. Z czym można podawać sos słodko kwaśny? Choć kuchnia azjatycka słynie z kurczaka w sosie słodko kwaśnym, nie jest to naturalnie jedyne danie serwowane w tego towarzystwie. Okazuje się, że sos słodko kwaśny smakuje wybitnie w połączeniu z wieprzowiną, wołowiną, rybami, a także z owocami morza. Sposobów przyrządzenia sosu słodko kwaśnego jest wiele. Jaką recepturę stosuje znany kucharz Pascal Brodnicki? Do idealnego sosu słodko kwaśnego wykorzystuje:
Czosnek i papryczki należy bardzo drobno pokroić, następnie umieścić w moździerzu i rozcierać do czasu uzyskania gładkiej masy. Do rondla wlewamy ocet, dodajemy cukier oraz sól i podgrzewany do czasu rozpuszczenia składników. Jak cukier się już rozpuści, dodajemy masę z czosnku i chili i gotujemy przez ok. 20 minut. Powstały w ten sposób sos możemy użyć jako dodatek do ulubionych dań.
Zobacz też: Myślisz, że nasze rodzime flaczki są obrzydliwe? Włosi jedzą żywe larwy, a Wietnamczycy... kacze płody