Pilaw - dalekowschodnia kuchnia na Twoim stole. Skosztuj orientalnego dania, a nie pożałujesz

Pilaw to specjał kuchni dalekowschodniej. Potrawa składa się z mięsa, wyrazistych przypraw oraz ryżu albo kaszy. Do pilawu używa się zazwyczaj mięsa drobiowego. Danie jednogarnkowe uwielbiają zarówno mali jak i duzi. Spróbuj i poczuj się jak na Dalekim Wschodzie.

Pilaw – przepis, który zawsze wychodzi

Przepis na pilaw nie jest trudny. Potrawę z powodzeniem mogą wykonać początkujące osoby. Pilaw z kurczakiem z dodatkiem wyrazistych, aromatycznych przypraw to receptura na udane danie obiadowe na niedzielę. Poniżej znajdziecie prosty i sprawdzony przepis na pilaw z kurczakiem. 

Pilaw z ryżu – przepis na pyszne danie obiadowe:

Składniki:

  • około 150 g ryżu
  • około 250 g fileta drobiowego
  • 300 g marchewki z groszkiem (mrożonki)
  • około 80 g cebuli
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki koncentratu
  • około 400 ml bulionu
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Mięso dokładnie umyj, osusz.
  2. Pokrój w kostkę.
  3. Cebule obierz i pokrój w kostkę.
  4. Mięso i cebule podsmaż na maśle.
  5. Dodaj mrożonkę i delikatnie podduś.
  6. Przypraw do smaku.
  7. Duś na małym ogniu. W razie konieczności delikatnie podlej wodą.
  8. Ryż dokładnie wypłucz i dołóż do warzyw.
  9. Dolej bulion i przecier.
  10. Zmniejsz wyraźnie ogień i trzymaj pod przykryciem.
  11. Całość gotuj przez około 25 minut. Ryż musi być miękki.
  12. W razie konieczności podlewaj wodą lub bulionem.
  13. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Zobacz wideo Indyjski łosoś z makaronem ryżowym w sosie z serka śmietankowego

Pilaw - przepis turecki. Jak go zrobić?

Pilaw turecki to ulubiona potrawa ludzi na całym świecie. Co ciekawe, miłośników tejże potrawy nie brakuje i w Polsce. Przepis na pilaw turecki to łatwy, pyszny sposób na obiad dla całej rodziny. Danie jest sycące i naprawdę proste w przygotowaniu. Poniżej przepis na turecki pilaw z dodatkiem wyrazistych przypraw.

Pilaw - oryginalny przepis krok po kroku

Składniki podzielimy na trzy grupy: produkty do ryżu, składniki do przygotowania kurczaka oraz przyprawy, jakich należy użyć.

Składniki do przygotowania ryżu:

  • 250 g ryżu
  • 3 łyżki masła
  • pół szklanki rodzynek
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 1 czosnek
  • około 5 pomidorów (bez skórki)
  • 2 papryczki chilli
  • 6 sztuk daktyli
  • pół szklanki orzeszków piniowych
  • 1 l bulionu

Składniki do przyrządzenia kurczaka:

  • pierś kurczaka
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • papryka słodka
  • 3 cebule – dymki ze szczypiorkiem

Przyprawy (składniki na marynatę):

  • szafran
  • sól
  • pieprz
  • kmin
  • kurkuma
  • laska cynamonu
  • natka pietruszki
  • + 2 łyżki oleju

Wykonanie:

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę.
  2. Wykonaj marynatę. Zamarynuj mięso. Dodaj posiekane cebule dymki.
  3. Odstaw do lodówki.
  4. Cebule i czosnek posiekaj na drobno i podduś na patelni.
  5. Dodaj papryczki chilli i zwykłą paprykę.
  6. Dodaj mięso, przyprawy. Podlej bulionem.
  7. Dodaj rodzynki, daktyle i ryż.
  8. Wymieszaj.
  9. Na oddzielnej patelni upraż orzeszki i dodaj je do całości.
  10. Przystrój zieleniną.

Pilaw można serwować nie tylko podczas rodzinnego obiadu, sprawdzi się także w trakcie imprezy plenerowej. Można podać go gościom na uroczystym przyjęciu - wystarczą piękne egzotyczne misy i mamy popisowe danie!

Zobacz też: Sałatka z ryżem. Jak ją zrobić krok po kroku?

Więcej o:
Copyright © Agora SA