Pilaw – przepis, który zawsze wychodzi
Przepis na pilaw nie jest trudny. Potrawę z powodzeniem mogą wykonać początkujące osoby. Pilaw z kurczakiem z dodatkiem wyrazistych, aromatycznych przypraw to receptura na udane danie obiadowe na niedzielę. Poniżej znajdziecie prosty i sprawdzony przepis na pilaw z kurczakiem.
Pilaw z ryżu – przepis na pyszne danie obiadowe:
Składniki:
- około 150 g ryżu
- około 250 g fileta drobiowego
- 300 g marchewki z groszkiem (mrożonki)
- około 80 g cebuli
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki koncentratu
- około 400 ml bulionu
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Mięso dokładnie umyj, osusz.
- Pokrój w kostkę.
- Cebule obierz i pokrój w kostkę.
- Mięso i cebule podsmaż na maśle.
- Dodaj mrożonkę i delikatnie podduś.
- Przypraw do smaku.
- Duś na małym ogniu. W razie konieczności delikatnie podlej wodą.
- Ryż dokładnie wypłucz i dołóż do warzyw.
- Dolej bulion i przecier.
- Zmniejsz wyraźnie ogień i trzymaj pod przykryciem.
- Całość gotuj przez około 25 minut. Ryż musi być miękki.
- W razie konieczności podlewaj wodą lub bulionem.
- Podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Zobacz wideo Indyjski łosoś z makaronem ryżowym w sosie z serka śmietankowego
Pilaw - przepis turecki. Jak go zrobić?
Pilaw turecki to ulubiona potrawa ludzi na całym świecie. Co ciekawe, miłośników tejże potrawy nie brakuje i w Polsce. Przepis na pilaw turecki to łatwy, pyszny sposób na obiad dla całej rodziny. Danie jest sycące i naprawdę proste w przygotowaniu. Poniżej przepis na turecki pilaw z dodatkiem wyrazistych przypraw.
Pilaw - oryginalny przepis krok po kroku
Składniki podzielimy na trzy grupy: produkty do ryżu, składniki do przygotowania kurczaka oraz przyprawy, jakich należy użyć.
Składniki do przygotowania ryżu:
- 250 g ryżu
- 3 łyżki masła
- pół szklanki rodzynek
- 2 cebule
- 2 papryki
- 1 czosnek
- około 5 pomidorów (bez skórki)
- 2 papryczki chilli
- 6 sztuk daktyli
- pół szklanki orzeszków piniowych
- 1 l bulionu
Składniki do przyrządzenia kurczaka:
- pierś kurczaka
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy
- papryka słodka
- 3 cebule – dymki ze szczypiorkiem
Przyprawy (składniki na marynatę):
- szafran
- sól
- pieprz
- kmin
- kurkuma
- laska cynamonu
- natka pietruszki
- + 2 łyżki oleju
Wykonanie:
- Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę.
- Wykonaj marynatę. Zamarynuj mięso. Dodaj posiekane cebule dymki.
- Odstaw do lodówki.
- Cebule i czosnek posiekaj na drobno i podduś na patelni.
- Dodaj papryczki chilli i zwykłą paprykę.
- Dodaj mięso, przyprawy. Podlej bulionem.
- Dodaj rodzynki, daktyle i ryż.
- Wymieszaj.
- Na oddzielnej patelni upraż orzeszki i dodaj je do całości.
- Przystrój zieleniną.
Pilaw można serwować nie tylko podczas rodzinnego obiadu, sprawdzi się także w trakcie imprezy plenerowej. Można podać go gościom na uroczystym przyjęciu - wystarczą piękne egzotyczne misy i mamy popisowe danie!
Zobacz też: Sałatka z ryżem. Jak ją zrobić krok po kroku?