Zupa neapolitańska, czyli włoski smak w polskim domu

Zupa neapolitańska to proste danie, które wykona nawet początkujący kucharz. W dodatku można z nią śmiało eksperymentować na wiele sposobów. Już dziś wprowadź do swojego domu odrobinę włoskiego smaku!

Zupa neapolitańska z makaronem. Już dziś zasmakuj w jej wyjątkowym aromacie

Zupa neapolitańska z makaronem czy bez, z grzankami, chrupkim pieczywem, czy paluchami — każdą opcję warto wypróbować. Jest to włoska zupa, która za sprawą pewnych składników należy do tych nieco bardziej tłustych, ale jednocześnie daje poczucie nasycenia i dostarcza organizmowi wiele witamin. Witaminy to sprawa niczego innego, jak włoszczyzny. Włoszczyzną nazywamy zestaw składający się z:

  • korzenia marchwi,
  • pietruszki,
  • selera i pora,
  • w sklepach dodaje się do niego jeszcze cebulę, natkę pietruszki, a czasem kawałek kapusty.

Ten warzywny bukiet sprowadziła do Polski lubująca się w warzywach królowa Bona. Choć Polacy od dawna wtedy znali już pomarańczową marchewkę i białą pietruszkę, to dzięki królowej poznali nowe smaki i pokochali je tak, jak ona. Zupa neapolitańska, oprócz bukietu warzyw, posiada także serowy dodatek, co sprawia, że jest ona tłusta i treściwa. Trudno jednak znaleźć kogoś, kto mógłby oprzeć się jej smakowi. Samą zupę można zaś zblendować i cieszyć się jej kremową strukturą albo pozostawić w wersji bez blendowania. Makaron lub grzanki będą dobrą opcją dla każdej wersji. Jak ją właściwie przygotować?

Zupa neapolitańska: przepis na doskonałą, włoską zupę

Przepis na zupę neapolitańską nie jest skomplikowany, a większość składników zwykle można znaleźć w większości kuchni. Jak się zabrać do przygotowania zupy neapolitańskiej?

Składniki: marchewka, pietruszka, mały por, ¼ selera, cebula czerwona, 200 g słodkiej śmietanki, 200 ml mleka, 200 g sera cheddar, łyżka masła, łyżka mąki, 2,5 litra wody, 3 kulki ziela angielskiego, liść laurowy, sól i pieprz do smaku

Opcjonalne dodatki: makaron typu muszelki, świderki, kokardki itp. / grzanki / groszek ptysiowy / paluchy chlebowe

Przygotowanie:

  • Marchew, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, białą część pora kroimy w plastry. Cebulę obieramy i pozostawiamy w całości. Do wody dodajemy liść laurowy i ziele angielskie oraz przygotowane warzywa i gotujemy do miękkości.
  • Gotowe warzywa odcedzamy od wywaru, który nadal może się gotować na małym gazie. Warzywa odstawiamy do przestygnięcia.
  • Z łyżki masła i łyżki mąki przygotowujemy zasmażkę. Na patelni ustawionej na mały gaz, rozpuszczamy masło, pilnując, aby nie miało grudek. Dodajemy mąkę i cały czas mieszamy przy pomocy szpatułki. Zasmażka o złotym kolorze jest idealna do zup. Jeśli uzyskamy taki kolor, wyłączamy palnik. Zasmażkę mieszamy z mlekiem i śmietanką, a następnie dodajemy do wywaru, nadal mieszając i gotując całość. Warzywa można rozdrobnić i dodać w kawałkach lub zblendować i wymieszać z wywarem na krem.
  • Na tarce ścieramy ser i dodajemy do zupy oraz całość doprawiamy do smaku.

Reszta to już kwestia gustu. Do zupy możemy dodać makaron lub inne dodatki.

Zobacz wideo Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę

Zupa neapolitańska dla dzieci?

Jeśli dzieci mówią, ze nie lubią warzyw, to z pewnością nie pogardzą wersją kremową. Zupa neapolitańska dla dzieci sprawdzi się idealnie, aby przemycić co nieco witamin i namówić milusińskich do zjedzenia pożywnej porcji. Nic nie będzie plątało się między ząbkami, a smak sera wzmocni apetyt. Sama zupa to bogate źródło witamin i białka, które są niezbędne dla zdrowego rozwoju i wzrostu.

Zupa neapolitańska z serkiem topionym. Stwórz swój własny smak

Dla niektórych zupa neapolitańska może być dopiero podstawą dla dalszych kulinarnych eksperymentów. Zupa neapolitańska z serkiem topionym mocno zagęszczona może stać się sosem. Przy dodatku chili czy czosnku, dodamy do niej odrobinę pikanterii, a dorzucając jeszcze kawałki podsmażonego mięsa i czerwoną fasolę, stworzymy treściwą zupę przypominającą te w wydaniu meksykańskim. Jednym słowem ile pomysłów tyle możliwości.

Zupa neapolitańska serowa z makaronem. Makaron jest podstawą kuchni włoskiej

Dla nikogo nie jest tajemnicą, że makaron to podstawa kuchni włoskiej. Podawany jest on tam w różnych postaciach, nie tylko jako znane na całym świecie spaghetti. Zupa neapolitańska serowa z makaronem to z pewnością danie, które skradnie twoje serce i obok innych, włoskich klasyków znajdzie swoje miejsce w Twoim menu. Nie zwlekaj i spróbuj już dziś. 

Zobacz też: Jak zrobić prawdziwe włoskie tiramisu? Dziecinnie prosty sposób na słodki smak Italii krok po kroku

Więcej o:
Copyright © Agora SA