Zupa neapolitańska z makaronem czy bez, z grzankami, chrupkim pieczywem, czy paluchami — każdą opcję warto wypróbować. Jest to włoska zupa, która za sprawą pewnych składników należy do tych nieco bardziej tłustych, ale jednocześnie daje poczucie nasycenia i dostarcza organizmowi wiele witamin. Witaminy to sprawa niczego innego, jak włoszczyzny. Włoszczyzną nazywamy zestaw składający się z:
Ten warzywny bukiet sprowadziła do Polski lubująca się w warzywach królowa Bona. Choć Polacy od dawna wtedy znali już pomarańczową marchewkę i białą pietruszkę, to dzięki królowej poznali nowe smaki i pokochali je tak, jak ona. Zupa neapolitańska, oprócz bukietu warzyw, posiada także serowy dodatek, co sprawia, że jest ona tłusta i treściwa. Trudno jednak znaleźć kogoś, kto mógłby oprzeć się jej smakowi. Samą zupę można zaś zblendować i cieszyć się jej kremową strukturą albo pozostawić w wersji bez blendowania. Makaron lub grzanki będą dobrą opcją dla każdej wersji. Jak ją właściwie przygotować?
Przepis na zupę neapolitańską nie jest skomplikowany, a większość składników zwykle można znaleźć w większości kuchni. Jak się zabrać do przygotowania zupy neapolitańskiej?
Składniki: marchewka, pietruszka, mały por, ¼ selera, cebula czerwona, 200 g słodkiej śmietanki, 200 ml mleka, 200 g sera cheddar, łyżka masła, łyżka mąki, 2,5 litra wody, 3 kulki ziela angielskiego, liść laurowy, sól i pieprz do smaku
Opcjonalne dodatki: makaron typu muszelki, świderki, kokardki itp. / grzanki / groszek ptysiowy / paluchy chlebowe
Przygotowanie:
Reszta to już kwestia gustu. Do zupy możemy dodać makaron lub inne dodatki.
Jeśli dzieci mówią, ze nie lubią warzyw, to z pewnością nie pogardzą wersją kremową. Zupa neapolitańska dla dzieci sprawdzi się idealnie, aby przemycić co nieco witamin i namówić milusińskich do zjedzenia pożywnej porcji. Nic nie będzie plątało się między ząbkami, a smak sera wzmocni apetyt. Sama zupa to bogate źródło witamin i białka, które są niezbędne dla zdrowego rozwoju i wzrostu.
Zupa neapolitańska z serkiem topionym. Stwórz swój własny smak
Dla niektórych zupa neapolitańska może być dopiero podstawą dla dalszych kulinarnych eksperymentów. Zupa neapolitańska z serkiem topionym mocno zagęszczona może stać się sosem. Przy dodatku chili czy czosnku, dodamy do niej odrobinę pikanterii, a dorzucając jeszcze kawałki podsmażonego mięsa i czerwoną fasolę, stworzymy treściwą zupę przypominającą te w wydaniu meksykańskim. Jednym słowem ile pomysłów tyle możliwości.
Dla nikogo nie jest tajemnicą, że makaron to podstawa kuchni włoskiej. Podawany jest on tam w różnych postaciach, nie tylko jako znane na całym świecie spaghetti. Zupa neapolitańska serowa z makaronem to z pewnością danie, które skradnie twoje serce i obok innych, włoskich klasyków znajdzie swoje miejsce w Twoim menu. Nie zwlekaj i spróbuj już dziś.
Zobacz też: Jak zrobić prawdziwe włoskie tiramisu? Dziecinnie prosty sposób na słodki smak Italii krok po kroku