Lipiec to czas, gdy w naszych warzywniakach zwalnia się miejsce. Aby zadbać o dobrą kondycję gleby, nie należy jej jednak zostawiać pustej i znacznie lepiej pomyśleć o poplonie. W tym celu warto też wybrać określone warzywa, które dodatkowo po zbiorach wzbogacą nasze zapasy w spiżarni. Co ważne, wysiewa się je do gleby, a uprawa taka jest dużo łatwiejsza niż wysiew z rozsad.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl.
Pierwsza grupa warzyw to rośliny, które możemy wysiewać cały lipiec. Zaliczymy tu przykładowo cebulę siedmiolatkę, którą można siać również w sierpniu, a także w marcu i kwietniu. Przez cały miesiąc można wysiewać też endywię. Roślina ta jest niewymagająca, a wschodzi już po 4-7 dniach. Jest też dość odporna na późniejsze przymrozki. Podobnie niewymagająca jest roszponka, która jest całkowicie mrozoodporna, więc można ją wysiewać nawet jesienią.
Kolejne rośliny, które możemy siać cały lipiec, to koper ogrodowy, koper włoski, szczypiorek oraz późne odmiany rzodkwi. Możemy rozważyć też uprawę rzeżuchy, choć należy tu pamiętać, że wysiewana w gruncie będzie potrzebować więcej czasu na wzrost niż ta uprawiana np. na wacie przed Wielkanocą. Rzeżucha wymaga również intensywnego nawadniania.
W pierwszym tygodniu lipca możemy wysiewać buraki ćwikłowe (zwłaszcza późniejsze odmiany) oraz sałatę łodygową. W terminie tym możemy posiać również fasolę, przy czym należy pamiętać, że będzie to uprawa wyłącznie na strąki do gotowania, gdyż ziarno nie zdąży dojrzeć przed jesienią. W tym miejscu warto wspomnieć też buraki liściowe, które mają nieco większą tolerancję, jeśli chodzi o preferencje wysiewu i możemy je siać przez pierwszą połowę lipca.
Ostatni tydzień lipca z kolei to czas na posianie kapusty pekińskiej. Roślina ta jest dość wrażliwa na przesadzanie, więc wysiew do gruntu będzie znacznie lepszy niż z rozsady. W tym samym czasie możemy posiać także późne odmiany rzepy oraz szpinak. Przy tym ostatnim należy jednak zachować ostrożność, ponieważ szpinak nie lubi upałów. Najlepiej będzie się czuć przy temperaturze około 15 stopni Celsjusza. Polecaną odmianą do uprawy w lipcu jest np. Matador.