W ten sposób zaoszczędzisz na smaczkach dla psa. Wystarczy zamrażarka i odrobina cierpliwości

Podczas przygotowywania warzyw czy owoców bardzo często pozostają nam odpadki, które trafiają do kosza. Okazuje się jednak, że istnieje alternatywa, która pozwoli nam ograniczyć marnowanie jedzenia, a przy okazji ucieszy naszego pupila. Wystarczy jedynie chwila cierpliwości.

Smaczki są ulubionymi przysmakami naszych pupilów. Niestety skład tych dostępnych w dużych hipermarketach jest co najwyżej średni, a dobrej jakości przysmaki często kosztują niemałe pieniądze. Na szczęście istnieje prosty sposób, który zadowoli zarówno twojego psiaka, jak i ciebie. 

Zobacz wideo Najsłodsze pieski gwiazd

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Smaczki dla psa za darmo?  Wystarczy chwila cierpliwości

Jeden z użytkowników Reddita postanowił podzielić się z internautami trikiem, który pozwala mu nie marnować żywności, jednocześnie sprawiając radość jego pupilowi. Jak pisze, dzięki tej sztuczce można oszczędzić i mieć zdrowszego psa. Jego sposobem jest zamrażanie skórek owoców i gotowanie na parze tych części jadalnych warzyw, które zazwyczaj się wyrzuca, jak na przykład nóżki brokułów. Jego psiak nie mógłby być bardziej zachwycony jego pomysłem, co zresztą widać na dodanym przez niego zdjęciu. Jak sam twierdzi:

Każda metoda pozbywania się resztek jedzenia z kosza na śmieci jest korzystna dla planety. Jeśli twój pies lubi chrupać resztki (które oczywiście może bezpiecznie zjeść), masz wspaniały sposób na trzymanie resztek z dala od wysypiska śmieci.

Twórca tego triku dodał, że jego Golden Retriver uwielbia liście kapusty i jarmuż, a na specjalną ucztę dostanie słodkiego ziemniaczka. 

Marnowanie żywności kontra eko życie. Jeśli nie mamy psiaka, warto postawić na kompost

Internauci byli zachwyceni trikiem i sami dzielili się tym, że ich pupile chętnie służą za "pojemnik" na jadalne odpadki. Trzeba oczywiście pamiętać, że nie wszystkie owoce i warzywa są bezpieczne dla naszych zwierząt. Nie powinno się dawać im: cebuli, czosnku, porów, pomidorów, awokado, winogron, rodzynek, cytrusów i owoców z pestką. Jeśli jednak w naszym domu brak jest puchatego głodomora gotowego pomóc nam pozbyć się wszelkich resztek jedzenia, kompostowanie jest świetną alternatywą. Jak donosi portal yahoonews.com, EPA przeprowadziła badanie, które sugeruje, że Amerykanie skompostowali ponad milion kilogramów odpadów spożywczych wyłącznie w 2019 roku, utrzymując około 5 proc. resztek poza wysypiskiem. Dodali również, że niepotrzebne składowanie odpadów nadających się do kompostowania na składowiskach zanieczyszcza środowisko i przyczynia się do niebezpiecznego globalnego ocieplenia.

Więcej o: