• Link został skopiowany

Robert Makłowicz wskazuje błędy przy gotowaniu węgierskiej potrawy. "Wtedy, to nie jest leczo"

Leczo to węgierska potrawa uwielbiana w Polsce. Wiele osób lubi modyfikować to popularne danie. Robert Makłowicz postanowił zdradzić, jak przygotować idealne leczo. Wskazał produkty, które nie powinny się w nim znaleźć. Jeżeli chcemy odwzorować oryginalny przepis, należy pożegnać się z kilkoma składnikami.
Robert Makłowicz wyjaśnia jakich błędów nie należy popełniać przy przygotowywaniu oryginalnego przepisu na leczo.
Fot. Screen Instagram / @robertmaklowicz_official Fot. gkrphoto / iStock

Robert Makłowicz to postać dobrze znana w całej Polsce. Inspiruje wiele osób, a jego porad oraz historii kulinarnych słuchają miliony. Jakiś czas temu postanowił wrzucić na swój kanał film dotyczący leczo. Wskazał błędy, które są najczęściej popełniane przez Polaków. 

Zobacz wideo Magda Gessler vs Robert Makłowicz. Kto robi smaczniejsze naleśniki? Sprawdzamy

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Makłowicz zdradza błędy popełniane przy gotowaniu leczo. Robi je większość Polaków

Jak się okazuje, oryginalny węgierski przepis na leczo, jest złożony z kilku podstawowych składników, których należy się trzymać. Zdaniem Makłowicza dodatki, które dodaje wiele osób sprawiają, że danie to przypomina bardziej francuskie ratatouille, niż leczo. Aby przygotować poprawnie to danie, należy przede wszystkim zrezygnować z dodawania do niego pieczarek. Ale to nie wszystko, dziennikarz wskazał także kilka innych składników, które nie powinny gościć w leczo. 

Żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki. Wtedy to nie jest leczo, tylko ratatouille. Ratatouille jest potrawą pokrewną, ale nie wywodzi się z Węgier.

- podkreślił Makłowicz. Oryginalny przepis zawiera przede wszystkim ograniczoną listę składników. W daniu powinna znaleźć się papryka - tylko nie ta klasyczna a podłużna, a do tego w różnych kolorach. Składników, których nie powinno zabraknąć to: cebula, pomidory, czosnek, a także papryka w proszku. Kluczowe jest także dodanie smalcu, to dzięki niemu potrawa nabierze charakterystycznego smaku.  

Jak zrobić leczo? Oryginalny węgierski przepis według Roberta Makłowicza

Aby wykonać oryginalny przepis na leczo, należy mieć odpowiednio dobrane składniki, takie jak:

  • węgierska papryka w różnych kolorach (1 kg),
  • pomidory (1 kg),
  • duże cebule (4 sztuki),
  • czosnek (5 ząbków),
  • słodka papryka w proszku (2 łyżeczki),
  • ostra papryka w proszku (pół łyżeczki),
  • sól, pieprz,
  • smalec z wędzonej słoniny (do smażenia).

Przygotowanie dania jest banalnie proste, a wykonasz je w kilku krokach.

  1. Obierz cebulę i czosnek, a następnie drobno posiekaj.
  2. Na patelni podgrzej smalec i zeszklij oba składniki.
  3. Wyparz pomidory, aby móc swobodnie obrać je ze skórki i pokrój je w kostki.
  4. Paprykę przemyj, a później pokrój w plasterki. 
  5. Paprykę i pomidora daj na gorący tłuszcz, a następnie duś przez około 15 minut.
  6. Do podduszonych warzyw dorzuć sól i pieprz, dokładnie wymieszaj i gotuj do miękkości papryk.

Danie najlepiej smakuje podawane z ryżem lub świeżym pieczywem.

Więcej o: