Robert Makłowicz to postać dobrze znana w całej Polsce. Inspiruje wiele osób, a jego porad oraz historii kulinarnych słuchają miliony. Jakiś czas temu postanowił wrzucić na swój kanał film dotyczący leczo. Wskazał błędy, które są najczęściej popełniane przez Polaków.
Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jak się okazuje, oryginalny węgierski przepis na leczo, jest złożony z kilku podstawowych składników, których należy się trzymać. Zdaniem Makłowicza dodatki, które dodaje wiele osób sprawiają, że danie to przypomina bardziej francuskie ratatouille, niż leczo. Aby przygotować poprawnie to danie, należy przede wszystkim zrezygnować z dodawania do niego pieczarek. Ale to nie wszystko, dziennikarz wskazał także kilka innych składników, które nie powinny gościć w leczo.
Żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki. Wtedy to nie jest leczo, tylko ratatouille. Ratatouille jest potrawą pokrewną, ale nie wywodzi się z Węgier.
- podkreślił Makłowicz. Oryginalny przepis zawiera przede wszystkim ograniczoną listę składników. W daniu powinna znaleźć się papryka - tylko nie ta klasyczna a podłużna, a do tego w różnych kolorach. Składników, których nie powinno zabraknąć to: cebula, pomidory, czosnek, a także papryka w proszku. Kluczowe jest także dodanie smalcu, to dzięki niemu potrawa nabierze charakterystycznego smaku.
Aby wykonać oryginalny przepis na leczo, należy mieć odpowiednio dobrane składniki, takie jak:
Przygotowanie dania jest banalnie proste, a wykonasz je w kilku krokach.
Danie najlepiej smakuje podawane z ryżem lub świeżym pieczywem.