Rozgrzewające dania na jesień prędzej czy później zagoszczą w każdej kuchni. Spadek temperatur jest w tym okresie nieuchronny, więc jeżeli szukasz pomysłu na rozgrzewające dania, których przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, to możesz sięgnąć po przepis na ryż z kurczakiem i dynią.
Składniki:
Wykonanie:
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Filet z kurczaka pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na średniej tarce. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plastry. Dynię pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę i czosnek. Dodaj kurczaka, chwilę podsmaż, a następnie dodaj przygotowane wcześniej warzywa. Podsmażaj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodaj ryż i przyprawy. Całość chwilę podsmaż. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.
Jednym z produktów, na którym powinniśmy bazować, chcąc przygotować dobre rozgrzewające dania, jest papryka. Papryka pełna jest witaminy C, dlatego warto po nią sięgać jesienią i zimą. Jak przyrządzić faszerowaną paprykę?
Składniki:
Wykonanie:
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Czosnek obierz i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę i czosnek. Dodaj mięso i przyprawy. Podsmaż chwilę, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. Dodaj ryż, całość dokładnie wymieszaj. Gdy lekko ostygnie, dodaj jajko i znów zamieszaj. Paprykę przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Ułóż połówki papryki w naczyniu żaroodpornym. Skrop lekko oliwą oraz dopraw solą i pieprzem. Wypełnij papryki farszem i zalej naczynie połową szklanki wody. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia wyłóż na każdy kawałek papryki odrobinę sera mozzarella. Zapiekaj do czasu, aż ser się zarumieni.
Leczo to idealny pomysł na smaczny obiad Fot. LukeD_/Pixabay
Jakie inne przepisy na rozgrzewające dania jesienią warto wprowadzić do swojego menu? Odpowiedź to zupa krem z pomidorów i papryki.
Składniki:
Wykonanie:
Paprykę umyj, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Pomidory umyj i przekrój na połówki. Cebulę obierz i przekrój na pół. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej oliwą z oliwek. Warzywa wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na pół godziny. Po tym czasie wyjmij warzywa i odstaw na chwilę do ostygnięcia. Zdejmij skórki z pomidorów, a następnie upieczone warzywa zblenduj na gładką masę. Dodaj serek mascarpone i całość dokładnie wymieszaj do momentu, aż serek się rozpuści. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Podawaj z grzankami i świeżą bazylią.
Kolejne pomysły na rozgrzewające jesienne dania? Wypróbuj jesienne leczo z dynią, cukinią i papryką.
Składniki:
Wykonanie:
Umyj dokładnie wszystkie warzywa. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Dynię obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w cienkie plasterki. Czosnek posiekaj. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórki i pokrój na kawałki. Kiełbasę pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek, a następnie dodaj dynię, paprykę, cukinię i kiełbasę. Duś pod przykryciem przez ok. 15 minut. Gdy warzywa nieco zmiękną, dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem do miękkości. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.
Zobacz też: Co można zrobić z dyni? Przepisy na jesienne dania, przekąski i wypieki z sezonowego warzywa