Rozgrzewające dania na jesień postawią Cię na nogi w chłodne dni. Co warto jeść jesienią?

Rozgrzewające dania na jesień to pozycje obowiązkowe na stole, gdy za oknem deszcz i plucha. Do skomponowania pysznych i sycących obiadów warto wykorzystać rodzime warzywa, które są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Wypróbuj nasze propozycje na rozgrzewające dania na jesień i ciesz się posiłkami bogatymi w wartościowe składniki odżywcze.

Rozgrzewające dania na jesień — kurczak z ryżem i dynią

Rozgrzewające dania na jesień prędzej czy później zagoszczą w każdej kuchni. Spadek temperatur jest w tym okresie nieuchronny, więc jeżeli szukasz pomysłu na rozgrzewające dania, których przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, to możesz sięgnąć po przepis na ryż z kurczakiem i dynią. 

Składniki:

  • 100 g ryżu 
  • pojedynczy filet z kurczaka 
  • papryka czerwona 
  • cebula 
  • marchewka 
  • ½ dyni hokkaido 
  • ząbek czosnku 
  • 2 łyżki oleju 
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta kurkumy, szczypta kminu rzymskiego, pół łyżeczki curry 
  • świeża pietruszka do dekoracji 

Wykonanie:

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Filet z kurczaka pokrój w kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na średniej tarce. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i pokrój w plastry. Dynię pokrój w kostkę. Paprykę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę i czosnek. Dodaj kurczaka, chwilę podsmaż, a następnie dodaj przygotowane wcześniej warzywa. Podsmażaj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodaj ryż i przyprawy. Całość chwilę podsmaż. Podawaj ze świeżą natką pietruszki. 

Zobacz wideo Zupa z batata i marchewki Jest rozgrzewająca, gęsta i pyszna!

Dobre rozgrzewające dania — faszerowana papryka

Jednym z produktów, na którym powinniśmy bazować, chcąc przygotować dobre rozgrzewające dania, jest papryka. Papryka pełna jest witaminy C, dlatego warto po nią sięgać jesienią i zimą. Jak przyrządzić faszerowaną paprykę?

Składniki:

  • 4 papryki czerwone 
  • 100 g ryżu 
  • 300 g mielonego mięsa 
  • cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • jajko 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżki oliwy 
  • przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki oregano 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ½ szklanki wody 
  • garść startej mozzarelli 

Wykonanie:

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę. Czosnek obierz i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę i czosnek. Dodaj mięso i przyprawy. Podsmaż chwilę, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. Dodaj ryż, całość dokładnie wymieszaj. Gdy lekko ostygnie, dodaj jajko i znów zamieszaj. Paprykę przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Ułóż połówki papryki w naczyniu żaroodpornym. Skrop lekko oliwą oraz dopraw solą i pieprzem. Wypełnij papryki farszem i zalej naczynie połową szklanki wody. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia wyłóż na każdy kawałek papryki odrobinę sera mozzarella. Zapiekaj do czasu, aż ser się zarumieni. 

Leczo to idealny pomysł na smaczny obiadLeczo to idealny pomysł na smaczny obiad Fot. LukeD_/Pixabay

Przepisy na rozgrzewające dania — zupa krem z pomidorów i papryki

Jakie inne przepisy na rozgrzewające dania jesienią warto wprowadzić do swojego menu? Odpowiedź to zupa krem z pomidorów i papryki

Składniki:

  • 3 papryki czerwone 
  • 4 pomidory malinowe 
  • średnia cebula 
  • oliwa z oliwek 
  • 100 g serka mascarpone 
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek 
  • świeża bazylia do podania 
  • grzanki do podania

Wykonanie:

Paprykę umyj, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Pomidory umyj i przekrój na połówki. Cebulę obierz i przekrój na pół. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej oliwą z oliwek. Warzywa wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na pół godziny. Po tym czasie wyjmij warzywa i odstaw na chwilę do ostygnięcia. Zdejmij skórki z pomidorów, a następnie upieczone warzywa zblenduj na gładką masę. Dodaj serek mascarpone i całość dokładnie wymieszaj do momentu, aż serek się rozpuści. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Podawaj z grzankami i świeżą bazylią. 

Pomysły na rozgrzewające jesienne dania — leczo z dynią, cukinią i papryką

Kolejne pomysły na rozgrzewające jesienne dania? Wypróbuj jesienne leczo z dynią, cukinią i papryką. 

Składniki:

  • papryka czerwona 
  • cebula 
  • dynia hokkaido 
  • cukinia 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 0,5 kg pomidorów malinowych 
  • 800 g kiełbasy 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego 
  • 2 łyżki oleju 
  • przyprawy: sól, pieprz 
  • świeża natka pietruszki do podania 

Wykonanie:

Umyj dokładnie wszystkie warzywa. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Dynię obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w cienkie plasterki. Czosnek posiekaj. Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij skórki i pokrój na kawałki. Kiełbasę pokrój w plasterki. W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek, a następnie dodaj dynię, paprykę, cukinię i kiełbasę. Duś pod przykryciem przez ok. 15 minut. Gdy warzywa nieco zmiękną, dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Duś pod przykryciem do miękkości. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.

Zobacz też: Co można zrobić z dyni? Przepisy na jesienne dania, przekąski i wypieki z sezonowego warzywa

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.