Zamiast wyrzucać, wyłóż nimi piekarnik. Odpadki pomogą ci usunąć nawet stare zabrudzenia

Domowe obowiązki potrafią zająć naprawdę sporo czasu, w szczególności gdy mówimy o czyszczeniu chociażby piekarnika w kuchni. To miejsce, w którym często widnieją zaschnięte zabrudzenia - jak się ich pozbyć? Wystarczy, że włożysz te odpadki do środka urządzenia.

Dla wielu osób czyszczenie piekarnika to długotrwałe szorowanie bez zadowalających efektów. Co ciekawe wcale nie musi tak być, bo - jak się okazuje - istnieje świetny trik, który poradzi sobie nawet z najstarszymi i zaschniętymi plamami. Jak wyczyścić piekarnik domowym sposobem? To banalnie proste. Potrzebujesz dosłownie czterech składników, a piekarnik zacznie lśnić jak prosto ze sklepu. 

Zobacz wideo Jak się pozbyć moli spożywczych? Są na to domowe sposoby

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak wyczyścić piekarnik? Ten sposób potrafi zdziałać cuda

Mycie piekarnika to czasochłonna i męcząca czynność. Bardzo często, nie widząc efektów, po kilku minutach rezygnujemy z mycia. Okazuje się, że nie zawsze drogie środki chemiczne usuną zaschnięte plamy, więc warto znać domowe sposoby, które są tańsze i efektowniejsze. Do stworzenia mieszkanki myjącej potrzebujesz 1 szklankę sody oczyszczonej, 1 szklankę octu, 1/2 szklanki wody oraz kilka reklamówek. Przygotowany roztwór nałóż na brudne części piekarnika za pomocą gąbeczki, a następnie ruszt oraz ściany i podstawę przykryj jednorazówkami lub folią spożywczą. Dzięki zastosowaniu reklamówek zabezpieczysz stworzony środek przed wyschnięciem i tym samym wzmocnisz jego działanie. Piekarnik najlepiej pozostawić w takim stanie na minimum dwie godziny lub całą noc. Po tym czasie folię zdejmij i wyrzuć, a piekarnik umyj wilgotną gąbką. Jeśli zabrudzenia nadal są widoczne, spróbuj wyszorować je ścierką lub tzw. druciakiem. 

Czyszczenie piekarnika: dlaczego jest tak ważne i jak często to robić?

Dokładne czyszczenie piekarnika powinno być niemalże rutyną, ale wiele osób o tym zapomina i później tego żałuje. Niezbyt częste mycia piekarnika sprawia, że obecny tam brud pod wpływem wysokiej temperatury zasycha, a w efekcie później ciężko go domyć. Jeśli nie chcesz męczyć się z szorowaniem zaschniętych plam, warto czyścić piekarnik regularnie, a najlepiej wytrzeć go nawet tylko wilgotną ściereczką po każdym używaniu, gdy wystygnie. Jeśli urządzenie nie będzie odpowiednio umyte, może to również wpłynąć na smak potraw, ilość wartości odżywczych oraz jakość dań. Raz na miesiąc dobrze jest porządnie umyć całe urządzenie łącznie z rusztem i blachami, a jeśli masz taką możliwość, rób to nawet co kilka dni, a będzie wyglądał jak nowy. 

Więcej o: