Herbata zimowa to trochę tak, jak pyszne lody w gorące, wakacyjne dni. O ile tamte chłodzą i przynoszą przyjemne orzeźwienie, o tyle zadaniem tego napoju jest rozgrzać i zrelaksować. Taka herbata kojarzy się z korzennymi aromatami, ciepłem kominka, świętami, śniegiem i wieloma innymi rzeczami, które budzą w nas trochę nostalgii. Jednocześnie jest cudowna, bo rozgrzewa, a dzięki niektórym dodatkom, pomaga też leczyć częste w tym okresie przeziębienia. Oczywiście można ją pić też latem, ale niewątpliwie zimą jej smak wydaje się wyjątkowy. No i latem z reguły stronimy od gorących napojów.
Najczęściej kojarzoną i chyba najczęściej spotykaną w polskich domach jest czarna herbata z cytryną, ale i tu mogą być różne smaki, ponieważ można użyć wielu gatunków herbat. Kolejną równie często spotykaną jest czarna herbata z sokiem malinowym. Są to jednocześnie bardzo proste przepisy, które można łatwo zrobić. Ciekawym połączeniem takiego napoju jest też dodatek rozmarynu i grejpfruta, czy też np. rozmarynu i soku / syropu żurawinowego. Pięknego aromatu takim napojom nada też cynamon, zwłaszcza jeśli połączony będzie z suszonym jabłkiem. Herbaty zimowe smakują i pięknie pachną, gdy doda się też do nich np. laskę wanilii, a posłodzi miodem. Oczywiście zimowa herbata może być też np. zielona, nie musi być czarna, choć większość takich smaków wydaje się najlepiej komponować właśnie z tą drugą.
Opcji na wykonanie zimowego, rozgrzewającego napitku jest wiele, a wybór dodatków zależy od naszych preferencji smakowych. Co więcej — dzięki różnym przyprawom i sposobie, w jaki będzie podana — herbata może również cieszyć oczy, ozdobiona świeżym rozmarynem, laską wanilii. Przepisy na zimową herbatę są bardzo różne i można w nich dowolnie przebierać i je modyfikować tak, by zyskać smaki, które nas najbardziej interesują. Przyrządzenie takiego aromatycznego napoju powinno też odbywać się w odpowiedni sposób. Oczywiście można np. zaparzyć torebkę herbaty i dolać sok malinowy, ale to nie to samo, co wykonać ją w specjalnym dzbanku do zaparzania herbaty, który zatrzyma więcej aromatów. Podobnie użyć można kubka z zaparzaczem, co przyda się, zwłaszcza gdy używa się herbaty liściastej, a nie w torebkach.
Te najbardziej tradycyjne i proste przepisy, o których mowa była na początku, w zasadzie wszyscy znają. Większość z nas próbowała i pokochała np. herbatę z cytryną i miodem, która poza właściwościami rozgrzewającymi, świetnie nadaje się w okresie przeziębień. Przepis na zimową herbatę może być więc bardzo łatwy. Można jednak wybrać też inne np. czarna herbata zaparzona z suszonymi jabłkami, goździkiem lub dwoma i cynamonem. Jej aromat będzie czuć w całym mieszkaniu. Jeśli zaś ktoś woli od ciemnego napoju, zieloną herbatę, to świetnie ona się komponuje z cytrusami. Można ją zaparzyć ze skórką cytrynową albo pomarańczową, albo z mieszanką obu. Ilość samej herbaty czy też dodatków zależy od tego, w jakiej ilości wody parzymy i jak mocny smakowo napój lubimy. Warto więc przetestować różne opcje. Jeśli wyjdzie on zbyt intensywny, zawsze można dolać po prostu wody.
Zwykle zapachu tego dodają goździki, czasem w połączeniu np. z cynamonem. Mogą być jeszcze inne dodatki i tak np. wystarczy mieć czarną herbatę, goździki, laskę cynamonu, pomarańczę, syrop malinowy lub miód. Należy zaparzyć sypkie elementy, czyli herbatę, cynamon i goździki. Po paru minutach dodać skórkę pomarańczową, a na koniec posłodzić syropem lub miodem. Tego ostatniego zwłaszcza nie powinno się dodawać do wrzątku, bo traci wiele ze swoich właściwości.
Tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Możliwości w tym zakresie jest wiele, np.:
Można też śmiało użyć wielu owocowych dodatków, np. maliny, żurawina, jabłka świeże lub suszone. Słodzić napój też można na wiele różnych sposobów, np.: miodem, syropami, cukrem, cukrem trzcinowym, ksylitolem. Przyprawa do zimowej herbaty może być więc różnoraka.
Większość z już wymienionych dodatków ma też właściwości, które wspomogą leczenie przeziębienia, kataru, grypy. Zresztą z takimi dodatkami kojarzy się herbata zimowa. Składniki, które wspomagają leczenie to m.in.:
Zobacz też: Herbata zimowa - przepis, który rozgrzewa wszystkie zmysły. Cynamon i owoce to kluczowe dodatki