Herbata zimowa to cudowny, rozgrzewający napój na chłodne dni

Herbata zimowa to świetny pomysł na mroźne wieczory, ale nie tylko. Poznaj przepisy, które zachwycą cię smakiem i aromatem herbaty i wyjątkowych dodatków.

Herbata zimowa — dlaczego ją lubimy?

Herbata zimowa to trochę tak, jak pyszne lody w gorące, wakacyjne dni. O ile tamte chłodzą i przynoszą przyjemne orzeźwienie, o tyle zadaniem tego napoju jest rozgrzać i zrelaksować. Taka herbata kojarzy się z korzennymi aromatami, ciepłem kominka, świętami, śniegiem i wieloma innymi rzeczami, które budzą w nas trochę nostalgii. Jednocześnie jest cudowna, bo rozgrzewa, a dzięki niektórym dodatkom, pomaga też leczyć częste w tym okresie przeziębienia. Oczywiście można ją pić też latem, ale niewątpliwie zimą jej smak wydaje się wyjątkowy. No i latem z reguły stronimy od gorących napojów.

Herbaty zimowe i ich rodzaje. Jakie dodatki?

Najczęściej kojarzoną i chyba najczęściej spotykaną w polskich domach jest czarna herbata z cytryną, ale i tu mogą być różne smaki, ponieważ można użyć wielu gatunków herbat. Kolejną równie często spotykaną jest czarna herbata z sokiem malinowym. Są to jednocześnie bardzo proste przepisy, które można łatwo zrobić. Ciekawym połączeniem takiego napoju jest też dodatek rozmarynu i grejpfruta, czy też np. rozmarynu i soku / syropu żurawinowego. Pięknego aromatu takim napojom nada też cynamon, zwłaszcza jeśli połączony będzie z suszonym jabłkiem. Herbaty zimowe smakują i pięknie pachną, gdy doda się też do nich np. laskę wanilii, a posłodzi miodem. Oczywiście zimowa herbata może być też np. zielona, nie musi być czarna, choć większość takich smaków wydaje się najlepiej komponować właśnie z tą drugą.

Zobacz wideo Czy picie herbaty z cytryną jest szkodliwe dla zdrowia? [NaZdrowie]

Herbata zimowa — przepisy na pyszny i rozgrzewający napój. W czym je zaparzyć?

Opcji na wykonanie zimowego, rozgrzewającego napitku jest wiele, a wybór dodatków zależy od naszych preferencji smakowych. Co więcej — dzięki różnym przyprawom i sposobie, w jaki będzie podana — herbata może również cieszyć oczy, ozdobiona świeżym rozmarynem, laską wanilii. Przepisy na zimową herbatę są bardzo różne i można w nich dowolnie przebierać i je modyfikować tak, by zyskać smaki, które nas najbardziej interesują. Przyrządzenie takiego aromatycznego napoju powinno też odbywać się w odpowiedni sposób. Oczywiście można np. zaparzyć torebkę herbaty i dolać sok malinowy, ale to nie to samo, co wykonać ją w specjalnym dzbanku do zaparzania herbaty, który zatrzyma więcej aromatów. Podobnie użyć można kubka z zaparzaczem, co przyda się, zwłaszcza gdy używa się herbaty liściastej, a nie w torebkach.

Przepis na zimową herbatę. Zrób to sam!

Te najbardziej tradycyjne i proste przepisy, o których mowa była na początku, w zasadzie wszyscy znają. Większość z nas próbowała i pokochała np. herbatę z cytryną i miodem, która poza właściwościami rozgrzewającymi, świetnie nadaje się w okresie przeziębień. Przepis na zimową herbatę może być więc bardzo łatwy. Można jednak wybrać też inne np. czarna herbata zaparzona z suszonymi jabłkami, goździkiem lub dwoma i cynamonem. Jej aromat będzie czuć w całym mieszkaniu. Jeśli zaś ktoś woli od ciemnego napoju, zieloną herbatę, to świetnie ona się komponuje z cytrusami. Można ją zaparzyć ze skórką cytrynową albo pomarańczową, albo z mieszanką obu. Ilość samej herbaty czy też dodatków zależy od tego, w jakiej ilości wody parzymy i jak mocny smakowo napój lubimy. Warto więc przetestować różne opcje. Jeśli wyjdzie on zbyt intensywny, zawsze można dolać po prostu wody.

Jak zrobić herbatę zimową o korzennym aromacie?

Zwykle zapachu tego dodają goździki, czasem w połączeniu np. z cynamonem. Mogą być jeszcze inne dodatki i tak np. wystarczy mieć czarną herbatę, goździki, laskę cynamonu, pomarańczę, syrop malinowy lub miód. Należy zaparzyć sypkie elementy, czyli herbatę, cynamon i goździki. Po paru minutach dodać skórkę pomarańczową, a na koniec posłodzić syropem lub miodem. Tego ostatniego zwłaszcza nie powinno się dodawać do wrzątku, bo traci wiele ze swoich właściwości.

Jaka przyprawa do zimowej herbaty pasuje najlepiej?

Tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Możliwości w tym zakresie jest wiele, np.:

  • anyż,
  • goździki,
  • cynamon,
  • skórka pomarańczowa lub cytrynowa,
  • cynamon,
  • kardamon,
  • imbir.

Można też śmiało użyć wielu owocowych dodatków, np. maliny, żurawina, jabłka świeże lub suszone. Słodzić napój też można na wiele różnych sposobów, np.: miodem, syropami, cukrem, cukrem trzcinowym, ksylitolem. Przyprawa do zimowej herbaty może być więc różnoraka.

Herbata zimowa — składniki nie tylko smakowe, ale i na przeziębienie

Większość z już wymienionych dodatków ma też właściwości, które wspomogą leczenie przeziębienia, kataru, grypy. Zresztą z takimi dodatkami kojarzy się herbata zimowa. Składniki, które wspomagają leczenie to m.in.:

  • miód — naturalny antybiotyk, działa regeneracyjnie;
  • pomarańcza lub cytryna — zawierają witaminy, nadają cudownego, cytrusowego aromatu;
  • goździki — działają wykrztuśnie, łagodzą ból gardła.

Zobacz też: Herbata zimowa - przepis, który rozgrzewa wszystkie zmysły. Cynamon i owoce to kluczowe dodatki

Więcej o:
Copyright © Agora SA