Choć do zimy zostało jeszcze trochę czasu, to temperatura na dworze nas nie oszczędza. Poranki bywają mroźne, a niektórzy muszą już zacząć odmrażać szyby samochodowe. Wymaga to sporych pokładów energii, a także czasu, na którym zależy nam, gdy rano śpieszymy się do pracy. Preparaty ze sklepu, które mają nam ułatwić odmrażanie szyb, bywają bardzo drogie i nie zawsze są pod ręką. Dlatego warto przygotować taki środek samodzielne. Wystarczą popularne produkty kuchenne, które wiele osób ma już w swoim domu.
Zainteresował Cię ten temat? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Wiele osób próbuje odmrażać szyby samochodowej, polewając je ciepłą wodą. Takie rozwiązanie niesie jednak ze sobą ryzyko uszkodzenia szyb. Sprawdzi się tylko przy cienkiej warstwie szronu, a przy tym trzeba pamiętać, aby woda nie był zbyt ciepła. Wysokie temperatury szybciej ulegają zamarzaniu, dlatego jeśli zdecydujesz się na takiej rozwiązanie, to musisz działać od razu. Należy uruchomić wycieraczki zaraz po zalaniu szyby wodą, aby jak najszybciej pozbyć się jej nadmiaru. Przy okazji możesz przeczyścić całość zimowym płynem do spryskiwaczy. Warto również osuszyć szkło szmatką, aby krople nie zaczęły zamarzać.
Jeśli boisz się, że uszkodzisz szyby w samochodzie, to zrezygnuje z samej wody i przygotuj domowy płyn do odmrażania. Bez problemu zrobisz go samodzielnie z produktów, które znajdziesz w każdym sklepie spożywczym lub być może masz już je w swoje kuchni. Mowa o soli i occie. Preparat przygotujesz na dwa sposoby:
W obu przypadkach należy odczekać chwilę, nim pozbędziemy się preparatu z szyb. Już po kilku minutach lód zacznie się topić, dzięki czemu z łatwością go usuniemy. Jest jeszcze jeden sposób na przygotowanie odmrażacza. Zmieszaj wybrany denaturat z wodą w proporcji 1:1 i pokryj mieszanką szyby.