Pierniczki świąteczne i piernik staropolski są nieodzownym elementem tradycji bożonarodzeniowej. Trudno wyobrazić sobie wigilijny obiad bez słodkich przekąsek na deser. Aby mieć pewność, że ciasto się uda, należy je przygotować odpowiednio wcześnie. Jeśli chcesz mieć chrupiące pierniki na swoim stole, lepiej zacznij piec je już teraz. Sprawdź prosty przepis na pierniki i leć do kuchni, bo do świąt zostało mało czasu.
Zainteresował Cię ten temat? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto na pierniki wymaga kilku niezbędnych składników. Będziesz potrzebować:
Do szerokiego garnka włóż miód, masło oraz cukier. Zagotuj całość, jednocześnie dokładnie mieszając aż do połączenia składników. Następnie zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia. Do masy dodaj przesianą mąkę, jedno całe jajko, dwa żółtka i przyprawę do piernika. Wyrób ciasto drewnianą łyżką na gładką masę. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko z sodą oczyszczoną i przelej całość do pozostałych składników. Później wsyp do środka orzechy i przez około 10 minut wyrabiaj ciasto drewnianą łyżką lub mikserem na niskich obrotach. Tak przygotowaną masę należy włożyć do szklanego lub kamiennego naczynia, przykryć ścierką oraz pokrywką i przechowywać w chłodnym miejscu przez około 2-3 tygodnie. Po tym czasie będzie można dokończyć pieczenie piernika.
Jeśli zamiast piernika zdecydujesz się na pierniczki świąteczne, to również warto je przetrzymać przez kilka tygodni. Po upieczeniu są zwykle bardzo twarde, dlatego musi minąć trochę czasu nim zmiękną. Najlepiej przechowywać je w metalowych puszkach na ciastka lub dużych szklanych słojach z pokrywką. Przełóż pierniczki po upieczeniu do tych naczyń i zanieś je w chłodne, zaciemnione miejsce. Jeśli planujesz pokryć ciastka w całości lukrem, lepiej zrobić to dopiero wtedy, gdy zmiękną. Warstwa polewy może uniemożliwić im wchłonięcie odpowiedniej ilości wilgoci. Jeśli mimo odstawienia pierniki nadal będą zbyt twarde przed Bożym Narodzeniem, to włóż do pojemnika kilka kawałków jabłka lub pomarańczy. Ciastka wchłoną soki z owoców, dzięki czemu będą miękkie i nabiorą przyjemnego aromatu, który nie wpłynie znacząco na ich smak.