Temperatura w lodówce ma ogromne znaczenie. Ile powinna wynosić? Przez to płacisz wysokie rachunki

Lodówka to urządzenie, z którego korzystamy każdego dnia. Właśnie dlatego tak ważne jest, aby wiedzieć, jak odpowiednio jej używać. Wiele osób popełnia błąd w kwestii temperatury. Dowiedz się, jaka będzie optymalna, a twoja żywność zachowa świeżość na dłużej.

Niemalże w każdym domu można spotkać lodówkę, w której przechowywana jest żywność. Dzięki niskiej temperaturze jedzenie dłużej jest świeże i smakuje dobrze nawet po kilku dniach. Zdarza się jednak, że mimo schowania w niej owoców czy warzyw, te psują się już po chwili. Okazuje się, że przyczyną najczęściej nie jest wcale jakość produktów, a temperatura, w której były przechowywane. Właśnie dlatego warto wiedzieć, jaka temperatura w lodówce jest optymalna

Zobacz wideo Jak przechowywać warzywa? Sprawdź, co możesz robić źle

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jaka temperatura w lodówce jest optymalna? Większość osób nie ma o tym pojęcia i przepłaca rachunki

Optymalna temperatura w lodówce sprawia, że jeszcze dłużej możemy cieszyć się świeżą żywnością. Odpowiednie ustawienie urządzenia może mieć również wpływ na wysokość rachunków za prąd, a to w dobie inflacji z pewnością zainteresuje wiele osób. Co więc należy zrobić, aby nieco zmniejszyć wydatki za energię elektryczną oraz jaką temperaturę najlepiej ustawić?

Okazuje się, że idealna temperatura w lodówce powinna wynosić od 3 do 5 stopni Celsjusza. Sytuacja nieco inaczej przedstawia się w zamrażarce - tam najlepiej zapewnić żywności -18 stopni Celsjusza. Parametry ustawione w ten sposób są wystarczające, aby jedzenie było świeże i odpowiednio przechowywane oraz co ważne, lodówka nie pobiera wtedy dużych zasobów energii. Duża część społeczeństwa decyduje się na ustawienie bardzo niskich temperatur, lecz tak naprawdę w niczym to nie pomaga, a jedynie może sprawić, że rachunki będą wysokie. 

Tak zmniejszysz rachunki za prąd. Wystarczy pamiętać o tych zasadach

Niemalże każdy z nas szuka sposobów na oszczędzanie. Mało kto jednak wie, że "wyrzucamy pieniądze w błoto" wykonując codzienne czynności w domu. Mowa tutaj m.in. o korzystaniu z lodówki. Jeśli nie chcesz przepłacać rachunków za prąd, pamiętaj, aby stosować się do kilku ważnych zasad.

Wyjmując jedzenie z lodówki, staraj się czym prędzej zamykać jej drzwi, aby do środka dostało się jak najmniej ciepła. Nie wkładaj do urządzenia gorących dań, lepiej odczekać aż wystygną. Co ciekawe, pracę lodówki można poniekąd wspomóc przez umieszczanie tam produktów z zamrażalnika. Jeśli chcesz coś rozmrozić, warto umieścić daną żywność w lodówce - w ten sposób schłodzisz inne produkty w środku. Tak proste zasady mogą zmniejszyć twoje rachunki oraz sprawić, że urządzenie podziała jeszcze kilka dobrych lat.

Więcej o:
Copyright © Agora SA