To, że mrożenie to świetny sposób na zachowanie świeżości jedzenia, wie chyba każdy. Potrawy mogą być przechowywane nawet do kilku miesięcy w zamrażarce. Wszystko ma jednak swój kres. Niestety większość Polaków regularnie popełnia jeden błąd. Chodzi o mrożenie w reklamówkach. Konsekwencje mogą być katastrofalne.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Niekiedy po zrobieniu zakupów orientujemy się, że czegoś mamy za dużo. Pierwszym odruchem jest wówczas włożenie tego do zamrażarki. Sięgamy więc po foliowe woreczki do pakowania żywności i gotowe. Okazuje się jednak, że jest to błąd regularnie popełniany przez dużą część Polaków. Choć rzeczywiście jest to najszybszy i najbardziej ekonomiczny sposób na przygotowanie do mrożenia, to niestety nie oznacza od razu, że jest najlepszy i najbezpieczniejszy. Produkty, które trafiają do zamrażarki, powinny być bowiem szczelnie zamknięte. Tylko wtedy zapewnimy im zachowanie cennych właściwości i smaku. W przypadku delikatnej folii raczej się tak nie stanie. Nie jest ona niestety w stanie zabezpieczyć żywności w odpowiedni sposób. Dotyczy to również mrożenia w reklamówkach ze sklepu. Głównie dlatego, że mogą się one okazać brudne i pełne bakterii, co mocno odbije się na stanie mrożonych produktów. Dodatkowo niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto, szukając lodów, nie natrafił w zamrażarce na opakowanie pełne koperku. Plastikowy pojemnik wydaje się być w końcu świetną opcją do zamrażania. Niestety okazuje się, że on również nie należy do najbezpieczniejszych.
Pozostaje więc pytanie: jak prawidłowo mrozić? Najlepiej sprawdzą się specjalnie do tego przeznaczone pojemniki. Powinny być one szczelnie zamykane i pozbawione powietrza. Dzięki brakowi dostępu do tlenu ograniczymy ich wysychanie, utratę zapachu, przenikanie aromatów obcych oraz ciemnienie i zmianę barwy. Foliowe woreczki warto więc zastąpić specjalnymi woreczkami do mrożenia, wyposażonymi w wygodny suwak. W nich folia jest o wiele bardziej wytrzymała i pozwoli na wielorazowy użytek. Nie tylko zabezpieczy to nasze jedzenie, ale zadba też o finanse. Pudełka po lodach warto za to zamienić na specjalne, plastikowe opakowania, których użycie zezwala na umieszczenie w zamrażalniku. Świetnym pomysłem będzie również mrożenie w szklanych pojemnikach, a nawet słoikach. Trzeba się jednak upewnić, że są one żaroodporne. W ten sposób ograniczymy ryzyko pęknięcia szkła w niskiej temperaturze. Dobrym pomysłem będzie również zapisywanie daty mrożenia. Trzeba bowiem pamiętać, że żaden produkt nie powinien leżeć w zamrażarce dłużej niż 9-12 miesięcy.