Tanie i szybkie przekąski na sylwestra z przepisu babci. Te desery z PRL-u oczarują twoich gości

Szybkie przekąski na sylwestra wcale nie ograniczają się do ślimaków z ciasta francuskiego czy tortilli z serkiem, szynką i ogórkami. Moja babcia od lat przyrządza rodzinie desery, które - choć proste i mało wymagające - smakują jak wspomnienie z dzieciństwa. Oto dwie propozycje "czegoś na słodko" prosto z czasów PRL-u.

Choć z pewnością czasy PRL-u miały wiele mrocznych twarzy, jedna z nich, ta pozytywna, została w naszej pamięci na zawsze - smak. Wszystko wtedy smakowało lepiej, nawet zwykła pomarańcza. My dziś co prawda zaszalejemy nieco bardziej, ale nie na tyle, by nazwać to kulinarnym Zeusem. Przygotowaliśmy dwie słodkie przekąski na sylwestra, które są szybkie, proste, tanie, a do tego przywołują wspomnienia z beztroskiego dzieciństwa.

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Blok czekoladowy - przepis babci. "Ciasto" bez pieczenia dla tych, którzy nie lubią siedzieć w kuchni

Do przygotowania bloku czekoladowego potrzebujemy 10 minut, kilku składników i jedną foremkę. To właśnie w prostocie tego deseru tkwi cała magia. Poniżej przedstawiamy przepis, który wyciągnęliśmy z szufladki babci.

SKŁADNIKI:

  • 125 ml mleka
  • 5 łyżek kakao
  • 150 g cukru
  • 250 g masła
  • 260 g mleka w proszku
  • do chrupania: orzechy, herbatniki, rodzynki, suszona żurawina

PRZYGOTOWANIE: Masło, mleko, kako oraz cukier włóż do rondelka i podrzej na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Masa nie może się zagotować. W między czasie pokrusz herbatniki i posiekaj orzechy. Następnie zdejmij garnek z kuchenki i stopniowo dodawaj mleko w proszku. Aby nie zrobiły się grudki, użyj do tego trzepaczki bądź miksera i cały czas energicznie mieszaj. Na koniec dodaj do masy ulubione dodatki. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, folią aluminiową bądź folią spożywczą. Wlej do niej masę i wyrównaj wierzch. Gotowy blok czekoladowy włóż do lodówki na minimum 4 godziny.

Szybki deser z mascarpone i galaretek. Prosty przepis dla miłośników PRL-owskich pucharków

Nie ma nic prostszego niż deser wykonany praktycznie w całości z galaretki. Do jego przygotowania będziemy potrzebować kilka jej kilka rodzajów, ale tak naprawdę nie jest to żaden wymóg. Zaopatrz się jednak w kilka garnków - bez nich może być trudno.

SKŁADNIKI:

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki cukru
  • galaretki: malinowa, truskawkowa, agrestowa, cytrynowa brzoskwiniowa (lub według własnych upodobań)
  • opcjonalnie czekolada gorzka i ulubione owoce

PRZYGOTOWANIE: Wieczór przed imprezą zabierz się za przygotowywanie galaretek zgodnie z instrukcją producenta. Pamiętaj, by każdą ostudzić w osobnym pojemniku, tak by smaki nie przenikały się między sobą. Następnego dnia, gdy galaretki już wystygną, zabierz się za przygotowywanie masy. 500 ml mascarpone ubijaj z dwoma łyżkami cukru i śmietanką 30 proc. aż do uzyskania puszystej konsystencji (zamiast mascarpone możesz także użyć zwykłej bitej śmietany). Następnie każdą z galaretek pokrój w niewielkie kostki. Wszystkie smaki wymieszaj w jednej misce, a następnie poprzekładaj do pucharków lub szklanek - tak, by w każdej znalazł się mix smaków. Na to wszystko nałóż po dwie łyżki masy z mascarpone. Opcjonalnie na wierzch deserków dodaj ulubione owoce i ozdób startą na drobnych oczkach gorzką czekoladą.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.