Sałatka z makrelą nie tylko na święta. Oto przepis na pyszną, wiosenną sałatkę z dodatkiem jajek

Sałatka z makreli nie tylko świetnie smakuje, ale też jest bardzo zdrowa. Choć bardzo często pojawia się na świątecznym stole, bez obaw możemy ją także podawać jako przystawkę na kolację czy jako samodzielne danie.

Sałatka z makrelą - jak przygotować zdrową przekąskę? Jak spożywanie ryby wpływa na nasz organizm?

Jak przygotować sałatkę z makrelą? Zanim zaczniemy przyrządzanie sałatki, warto wspomnieć jakie wartości odżywcze zawiera makrela i czemu dobrze wprowadzić ją do naszej diety. Makrela to ryba tłusta, która ma bardzo dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka. Ponadto w jej składzie znajdują się także potas, selen, magnez, witaminy A i D oraz witaminy z grupy B. Spożywanie makreli bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie, ponieważ obniża ona poziom cholesterolu, a składniki w niej zawarte pomagają chronić organizm przed chorobami serca i miażdżycą. Sałatka z makreli może się więc okazać pokaźną porcją zdrowych składników.

Pomimo że makrela jest bardzo zdrowa, nie wszyscy mogą ją jednak spożywać. Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią zdecydowanie powinny wykluczyć ją ze swojego jadłospisu. Dlaczego? Ponieważ makrela królewska (do bezpiecznych gatunków pod tym względem należy makrela atlantycka) ma tendencję do kumulowania związków rtęci, które mogą przenikać do łożyska oraz mleka matki karmiącej. W makreli znajduje się także histamina, która może powodować uczulenia, mdłości, a nawet duszności. Nie poleca się jej zatem osobom z nietolerancją histaminy.

W Polsce najbardziej popularna jest makrela wędzona. Najwięcej wartości odżywczych zawiera świeża makrela atlantycka, ale tą zdecydowanie ciężej jest dostać. 

Zobacz wideo To cię zachwyci! Pieczony bakłażan z jogurtem i świeżą sałatką

Sałatka z makrelą - składniki, które są na potrzebne

Jakie składniki będą potrzebne, aby przygotować sałatkę z makreli?

  • wędzona makrela
  • sól i pieprz
  • 4 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • cebula średniej wielkości
  • ząbek czosnku
  • 3 ogórki konserwowe lub kiszone

Sałatka z makrelą krok po kroku. Krótki przepis, który pomoże Ci przyrządzić zdrową porcję witamin

Poznaj przepis, dzięki któremu krok po kroku przygotujesz sałatkę z makrelą.

  1. Makrelę obieramy ze skóry i dokładnie oddzielamy mięso od ości.
  2. Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do ostudzenia.
  3. Ogórki, czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Po wystudzeniu obieramy jajka, które także drobno siekamy. 
  4. Mięso z makreli za pomocą widelca rozdzielamy na mniejsze kawałki.
  5. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
  6. Wszystko mieszamy.

Co do sałatki z makrelą? Jak można ją podawać?

Co można dodać do sałatki z makrelą? Wędzona makrela doskonale pasuje także do innych sałatek. Można ją łączyć z serem mozzarella, żurawiną, pomidorkami cherry czy mixem różnych sałat i oliwą z oliwek. Ciekawym pomysłem na podanie sałatki z makreli wędzonej jest serwowanie jej w formie pasty np. na bagietkach czy innego rodzaju pieczywie. 

Zobacz też: Kopytka z serem i ziemniakami podawane z roztopionym masełkiem i cynamonem to prawdziwy smak dzieciństwa

Więcej o:
Copyright © Agora SA