Jak przygotować sałatkę z makrelą? Zanim zaczniemy przyrządzanie sałatki, warto wspomnieć jakie wartości odżywcze zawiera makrela i czemu dobrze wprowadzić ją do naszej diety. Makrela to ryba tłusta, która ma bardzo dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz białka. Ponadto w jej składzie znajdują się także potas, selen, magnez, witaminy A i D oraz witaminy z grupy B. Spożywanie makreli bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie, ponieważ obniża ona poziom cholesterolu, a składniki w niej zawarte pomagają chronić organizm przed chorobami serca i miażdżycą. Sałatka z makreli może się więc okazać pokaźną porcją zdrowych składników.
Pomimo że makrela jest bardzo zdrowa, nie wszyscy mogą ją jednak spożywać. Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią zdecydowanie powinny wykluczyć ją ze swojego jadłospisu. Dlaczego? Ponieważ makrela królewska (do bezpiecznych gatunków pod tym względem należy makrela atlantycka) ma tendencję do kumulowania związków rtęci, które mogą przenikać do łożyska oraz mleka matki karmiącej. W makreli znajduje się także histamina, która może powodować uczulenia, mdłości, a nawet duszności. Nie poleca się jej zatem osobom z nietolerancją histaminy.
W Polsce najbardziej popularna jest makrela wędzona. Najwięcej wartości odżywczych zawiera świeża makrela atlantycka, ale tą zdecydowanie ciężej jest dostać.
Jakie składniki będą potrzebne, aby przygotować sałatkę z makreli?
Poznaj przepis, dzięki któremu krok po kroku przygotujesz sałatkę z makrelą.
Co można dodać do sałatki z makrelą? Wędzona makrela doskonale pasuje także do innych sałatek. Można ją łączyć z serem mozzarella, żurawiną, pomidorkami cherry czy mixem różnych sałat i oliwą z oliwek. Ciekawym pomysłem na podanie sałatki z makreli wędzonej jest serwowanie jej w formie pasty np. na bagietkach czy innego rodzaju pieczywie.
Zobacz też: Kopytka z serem i ziemniakami podawane z roztopionym masełkiem i cynamonem to prawdziwy smak dzieciństwa