Rosół z kury - jak przygotować bulion idealny? Wskazówki, które pomogą Ci przyrządzić odpowiedni wywar
Jak przygotować dobry rosół z kury? Rosół to zupa, która jest nie tylko pysznym daniem, ale bardzo często stanowi też bazę do innych potraw jednogarnkowych np. gulaszów. Warto zatem nauczyć się przyrządzać dobry rosół, a będą z tego też inne korzyści. Mięsno-warzywny bulion możemy zamrozić (bez warzyw) i wykorzystać go w odpowiednim dla nas czasie. Na co należy zwrócić uwagę przy przygotowywaniu rosołu? Oto kilka cennych rad:
- Przede wszystkim musimy wybierać składniki najwyższej jakości. Co więcej, im bardziej tłuste mięso, tym lepszy będzie rosół. Dodatkowo warto dodawać do rosołu części wołowiny, indyka i podrobów.
- Mięso gotujemy na małym palniku i co najważniejsze - bez przykrycia.
- W trakcie gotowania wstępnego zbieramy pianę z powierzchni zupy. W ten sposób powstanie przejrzysty wywar.
- Dodajemy do rosołu szczyptę kurkumy oraz opaloną nad ogniem cebulę z łupinami. Dzięki temu bulion będzie miał złoty kolor.
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?
Rosół z kury - składniki to podstawa dobrego rosołu
Jakie składniki na rosół z kury? Oto lista:
- 1 szyja kaczki
- 2 udka z kurczaka
- 1 porcja rosołowa wołowa
- korpus kurczaka
- skrzydło z indyka
- 2 pietruszki
- woda
- 2-3 marchewki
- 2 cebule
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- kawałek pora
- 2 liście laurowe
- kawałek selera
- 6 kulek ziela angielskiego
- makaron
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Rosół z kury krok po kroku. Tak przyrządza go Magda Gessler
Jak przygotować rosół z kury krok po kroku? Oto receptura inspirowana przepisem Magdy Gessler:
- Mięso wkładamy do garnka.
- Zalewamy je zimną wodą i stawiamy garnek na palniku o małej mocy. Kiedy rosół zacznie się gotować, przykręcamy moc palnika do minimum i zostawiamy na godzinę bez przykrycia.
- Zbieramy powstałe na powierzchni zupy szumowiny.
- Po upłynięciu godziny przygotowujemy warzywa. Korzeń pietruszki, marchew i selera myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy z łupiny (zostawiamy jedną brązową warstwę). Pora myjemy i delikatnie zgniatamy, aby w pełni wydobył się jego aromat.
- Następnie cebulę kroimy na pół i przypalamy ją nad palnikiem.
- Dodajemy przyprawy.
- Przygotowane warzywa wrzucamy do rosołu i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 1,5 godziny, bez przykrycia.
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, a rosół doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Jak podawać rosół z kury?
Rosół z kury najlepiej smakuje na gorąco, dlatego warto podawać go od razu po przyrządzeniu. Makaron do rosołu możemy kupić w sklepie lub zrobić go samodzielnie, co na pewno poprawi smak dania. Ponadto warto także dodać do rosołu marchewkę, którą wcześniej wyjmiemy z zupy. Należy ją pokroić w kostkę. Dodatkowo, aby wzbogacić smak rosołu, posypujemy całość posiekaną natką z pietruszki.
Zobacz też: Parówki w cieście francuskim to błyskawiczna przekąska, która pokona małego głoda