Rosół z kury według przepisu Magdy Gessler. Sprawdź, w czym tkwi sekret idealnego smaku

Rosół z kury to tradycyjna zupa, która gości niemalże w każdym polskim domu. Bardzo często podawany jest na wszelkiego rodzaju przyjęciach jako jedno z głównych dań. Dowiedz się, jak przygotowuje go Magda Gessler, żeby był smaczny i pożywny.

Rosół z kury - jak przygotować bulion idealny? Wskazówki, które pomogą Ci przyrządzić odpowiedni wywar

Jak przygotować dobry rosół z kury? Rosół to zupa, która jest nie tylko pysznym daniem, ale bardzo często stanowi też bazę do innych potraw jednogarnkowych np. gulaszów. Warto zatem nauczyć się przyrządzać dobry rosół, a będą z tego też inne korzyści. Mięsno-warzywny bulion możemy zamrozić (bez warzyw) i wykorzystać go w odpowiednim dla nas czasie. Na co należy zwrócić uwagę przy przygotowywaniu rosołu? Oto kilka cennych rad:

  1. Przede wszystkim musimy wybierać składniki najwyższej jakości. Co więcej, im bardziej tłuste mięso, tym lepszy będzie rosół. Dodatkowo warto dodawać do rosołu części wołowiny, indyka i podrobów.
  2. Mięso gotujemy na małym palniku i co najważniejsze - bez przykrycia. 
  3. W trakcie gotowania wstępnego zbieramy pianę z powierzchni zupy. W ten sposób powstanie przejrzysty wywar. 
  4. Dodajemy do rosołu szczyptę kurkumy oraz opaloną nad ogniem cebulę z łupinami. Dzięki temu bulion będzie miał złoty kolor.
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Rosół z kury - składniki to podstawa dobrego rosołu

Jakie składniki na rosół z kury? Oto lista:

  • 1 szyja kaczki
  • 2 udka z kurczaka
  • 1 porcja rosołowa wołowa
  • korpus kurczaka
  • skrzydło z indyka
  • 2 pietruszki
  • woda
  • 2-3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • kawałek pora
  • 2 liście laurowe
  • kawałek selera
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • makaron
  • natka pietruszki
  • sól 
  • pieprz

Rosół z kury krok po kroku. Tak przyrządza go Magda Gessler

Jak przygotować rosół z kury krok po kroku? Oto receptura inspirowana przepisem Magdy Gessler:

  1. Mięso wkładamy do garnka.
  2. Zalewamy je zimną wodą i stawiamy garnek na palniku o małej mocy. Kiedy rosół zacznie się gotować, przykręcamy moc palnika do minimum i zostawiamy na godzinę bez przykrycia.
  3. Zbieramy powstałe na powierzchni zupy szumowiny.
  4. Po upłynięciu godziny przygotowujemy warzywa. Korzeń pietruszki, marchew i selera myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy z łupiny (zostawiamy jedną brązową warstwę). Pora myjemy i delikatnie zgniatamy, aby w pełni wydobył się jego aromat. 
  5. Następnie cebulę kroimy na pół i przypalamy ją nad palnikiem.
  6. Dodajemy przyprawy.
  7. Przygotowane warzywa wrzucamy do rosołu i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 1,5 godziny, bez przykrycia.
  8. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, a rosół doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. 

Jak podawać rosół z kury?

Rosół z kury najlepiej smakuje na gorąco, dlatego warto podawać go od razu po przyrządzeniu. Makaron do rosołu możemy kupić w sklepie lub zrobić go samodzielnie, co na pewno poprawi smak dania. Ponadto warto także dodać do rosołu marchewkę, którą wcześniej wyjmiemy z zupy. Należy ją pokroić w kostkę. Dodatkowo, aby wzbogacić smak rosołu, posypujemy całość posiekaną natką z pietruszki. 

Zobacz też: Parówki w cieście francuskim to błyskawiczna przekąska, która pokona małego głoda 

Więcej o:
Copyright © Agora SA