Zastanawiasz się, jak poprawnie jeść awokado, tak aby na pewno wykorzystać jego największe zalety? W artykule znajdziesz wszystkie najważniejsze informacja na temat uznawanego tego zdrowego owocu.
Właściwości awokado są powszechnie znane. Oto kilka najważniejszych kwestii:
Osoby, które nie lubią awokado, często wspominają o mdłym smaku. Tymczasem wystarczy odpowiedni sos, odrobina soku z cytryny i sól. Co zrobić z awokado? Przede wszystkim warto postrzegać ten owoc jako fantastyczną bazę, na której można przygotować pyszny i zdrowy posiłek. Awokado sprawdzi się w formie zdrowej wkładki do lunch boxa lub spoiwa do sałatki.
Jak zrobić kanapkę z awokado? Oto przepis:
Neutralny smak awokado z dodatkiem soku z cytryny, soli oraz pieprzu stworzy fantastyczny dip do frytek, czy chipsów. Pasta z awokado o lekko kwaśnym smaku doskonale odnajdzie się też na kanapkach.
Pokrojony owoc awokado wystarczy skropić sosem sojowym i posypać sezamem. To banalny przepis na dodatek do tostów, kabanosów, czy jajka na twardo. W przeciwieństwie do wszechobecnych fast foodów awokado zapewni efekt sytości na wiele godzin, bez konieczności podjadania przed powrotem do domu.
Awokado powinny unikać osoby z zespołem jelita drażliwego określanym mianem IBS oraz przerostem bakteryjnym jelita cienkiego SIBO. Kto jeszcze nie powinien jeść awokado? Osoby, które na stałe przyjmują leki przeciw zakrzepom, ze szczególnym uwzględnieniem warfaryny. Duża obecność witaminy K może osłabić działanie tego leku. Awokado nie jest też zalecane osobom z chorobami nerek.
Zobacz też: Gwiazdy za nimi szaleją. Oto najmodniejsze okulary przeciwsłoneczne na sezon wiosna/lato 2024