Deser z 3 składników? Czy to w ogóle możliwe? Jak się okazuje tak. I z tak prostego połączenia może wyjść całkiem smaczna słodka przekąska! Zastanawiasz się jak przygotować taki deser? POniżej znajdziesz wszelkie potrzebne wskazówki.
Zobacz wideo Suflet czekoladowy według Davida Gaboriaud
Deser z trzech składników: domowe lody z mango. Ich przygotowanie zajmie Ci dosłownie chwilę
Deser z trzech składników, który z pewnością zasługuje na zainteresowanie to domowe lody z mango. Do ich przygotowania nie potrzebujemy maszyny do lodów. Oto lista składników i sposób przygotowania.
Składniki: 2-3 łyżki płynnego miodu, dojrzałe średniej wielkości mango, szklanka soku pomarańczowego
Przygotowanie:
- Mango obieramy, odcinamy miąższ od pestki i drobno miksujemy razem z sokiem pomarańczowym.
- Dodajemy miód i mieszamy. Przekładamy do małych szklaneczek i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 4 godziny.
Coś słodkiego z podstawowych składników? Prosty i szybki deser truskawkowy. Potrzebujesz tylko 3 składników
Jak zrobić coś słodkiego z podstawowych składników? Czasami te najmniej skomplikowane przepisy okazują się najlepsze. Takim właśnie deserem jest deser truskawkowy. Przygotujesz go raz i gwarantujemy, że na stałe zagości na liście słodkości w Twoim domu.
Składniki:
- 2 białka
- 50 g cukru
- 250 g truskawek
Przygotowanie:
- Truskawki myjemy, osuszamy. Oczyszczone z szypułek kroimy na kawałki.
- Następnie je blendujemy. Przelewamy do miski, dodajemy cukier i białka.
- Całość miksujemy na puszystą masę. Powstały deser przekładamy do szklanek i dekorujemy wedle uznania.
- Przed podaniem schładzamy deser przez około 30 minut w lodówce.
Przepis na coś słodkiego z domowych składników. Idealny, kiedy odwiedzą Cię niespodziewani goście
Przepis na coś słodkiego z domowych składników warto zawsze mieć w zanadrzu. Zwłaszcza kiedy nie mamy czasu na pieczenie ciast, a przed nami niezapowiedziana wizyta znajomych lub rodziny. Poniższy przepis pomoże uratować sytuację, a Twoi goście zapamiętają ten smak na długo.
Składniki: szklanka nutelli, cukier puder (opcjonalnie), 4 duże jajka
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
- Jajka ubijamy na średnich obrotach miksera przez około 8-10 minut (powinny potroić objętość).
- W międzyczasie wkładamy do mikrofalówki nutellę i podgrzewamy ją przez minutę. Po tym czasie ją wyjmujemy i czekamy aż lekko ostygnie.
- Dodajemy nutellę do jajek i mieszamy delikatnie, aż się połączą.
- Przekładamy całość do przygotowanej formy i pieczemy przez 25 minut lub do momentu, gdy wbita wykałaczka wychodzi czysta. Czekamy, aż deser wystygnie i posypujemy go cukrem pudrem.
Coś słodkiego z domowych składników. Przepis na sernik bez sera
Oto przepis na coś słodkiego z domowych składników dla wielbicieli serników. Ten sernik bez sera z pewnością przypadnie im do gustu.
Składniki
- duże opakowanie biszkoptów
- 2 duże jogurty naturalne
- 3/4 szklanki oleju
- 5 jajek rozmiar M
- 2 budynie waniliowe
- szklanka drobnego cukru
Przygotowanie:
- Żółtka oddzielamy od białek, po czym ucieramy żółtka z cukrem na białą, puszystą masę.
- Ciągle miksujemy, a do ubitych żółtek stopniowo dodajemy jogurty naturalne, olej i budynie waniliowe.
- Białka ubijamy na sztywną pianę.
- Do przygotowanej wcześniej masy z jogurtów dodajemy połowę piany z białek i dokładnie, delikatnie mieszamy szpatułką. Dodajemy pozostałą część piany i mieszamy.
- Formę smarujemy masłem. Na spodzie układamy biszkopty, wylewamy masę — pierwszą część masy lepiej nałożyć łyżką, aby biszkopty się nie podniosły.
- Deser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy około 50 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim "sernik" na około 10 minut. Po upływie tego czasu uchylamy drzwiczki i zostawiamy na kolejnych kilka minut. Sernik bez sera studzimy, a po wystudzeniu wstawiamy do lodówki, by masa całkowicie stężała.
Deser z 3 składników Thermomix. Ten czekoladowy deser pokochają nie tylko dzieci, ale i dorośli
Deser z 3 składników Thermomix pokochają wszyscy, którzy uwielbiają czekoladę. Poniższy przepis na pewno Wam się spodoba, zwłaszcza że choć jest z czekoladą, to ma też pozytywne strony.
Składniki:
- garść suszonej żurawiny
- 150 g gorzkiej czekolady
- 120 g orzechów nerkowca
Przygotowanie:
- Do naczynia miksującego przekładamy czekoladę połamaną na kawałki i rozdrabniamy. Następnie zgarniamy kopystką na dno.
- Rozpuszczamy czekoladę (około 4 min/ 80°C / obr. 1).
- Dodajemy orzechy, żurawinę i mieszamy kopystką.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nakładamy bakalie w czekoladzie, kładziemy na papier i powtarzamy czynność do wykończenia masy. Wielkość porcji nie ma znaczenia.
- Foremkę wkładamy na 15 minut do zamrażarki i gotowe.
- Czekoladki przechowujemy w lodówce.
Zobacz też:
Spróbowałam tych truskawek i teraz już nie sięgam po klasyczny deser. Ten składnik wszystko zmienia